nlc.hu
Egészség
Koronavírus vitte el a Bükkben befogott szervált

Elpusztult a Bükkben befogott szervál

Koronavírusos volt.

Egy héttel ezelőtt írtuk meg mi is, hogy szervál kószál a Bükkben, később azt is megírtuk, hogy az állatot befogták, és chip is van benne.  A szervál a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére került, és miként az az állatkert közleményéből kiderül, pénteken elpusztult.

A szerválon elvégezték a boncolást, és a vizsgálatok megállapították, hogy az állat halálát Covid-19 koronavírus-betegség okozta. Hozzátették, hogy befogása előtt a szervál napokig étlen-szomjan kóborolt a hidegben, szervezete pedig túlságosan legyengült ahhoz, hogy legyőzze a vírust. Az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem tudták megmenteni az életét.

A fővárosi állatkert szerint a szerdán készült saját felvételeiken is látszott, hogy a melegigényes, trópusi állat nem volt jó állapotban a bekerüléskor, jó jelnek tűnt viszont, hogy azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot. Bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Pénteken reggel viszont rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de az állatorvosok nem tudták megmenteni. A boncolást és a hozzá kapcsolódó vizsgálatokat még aznap elvégezték az Állatorvos-tudományi Egyetemen, illetve külső laborokban.

Illusztráció / Fotó: Unsplash

Illusztráció / Fotó: Unsplash

A szervál végig az Állatkert többi állatától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelően volt a fűtött mentőhelyen. A róla gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért tesztelik is őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top