nlc.hu
Egészség
Új rendelkezések az oltási igazolványról

Csak azoknak lesz védettségi igazolványuk, akik háromszor oltottak

Oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány.

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – az erről szóló kormányrendelet csütörtök késő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – idézi a hvg.hu a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a rendelet megjelenése előtt kiadott közleményét.

Egyéb intézkedések: 

  • Az oltatlanok fertőzésen való átesettség esetén sem lesznek jogosultak az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.
  • Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
  • Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
  • Az egydózisú Jansennel oltottakra külön szabály lesz: 6 hónapon belül fel kell venniük a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.
  • 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A kormány tájékoztatása szerint a jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. A közleményben azt írják, fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be egy hete, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul és az oltás fog védettséget jelenteni. csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy hat hónapon belül kapta meg a második oltását.

Védettségi igazolvány

Budapest, 2021. március 19. Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Friss koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top