nlc.hu
Egészség

Jakab Ferenc: túl lazán kezeljük a koronavírust

Jakab Ferenc: túl lazán kezeljük a koronavírust

A virológus szerint lezseren állunk a Covidhoz, pedig megvan annak a kockázata, hogy egy komolyabb tüneteket okozó koronavírus-változat üsse fel a fejét.
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én

A gyengébb megbetegítő képességgel rendelkező omikron variánssal szerencséje volt a világnak, de fennáll a veszélye, hogy egy új, ennél súlyosabb tüneteket okozó koronavírus-mutáció jön létre – mondta Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az Inforádiónak.

A virológus szerint a világ ma már lezserebben kezeli a Covidot, csökkent a tesztelés, és sokan nem is fordulnak orvoshoz. A szakember ezt rossz tendenciának és valós veszélyforrásnak tartja, ugyanis

fennáll a kockázata annak, hogy a korábbiaknál komolyabb egészségügyi tüneteket okozó variáns üsse fel a fejét.

Elképzelhető az, hogy a következőkben egy kevésbé átoltott térségből, Afrikából vagy Ázsiából olyan mutáció fog érkezni, amely ismét erősebben fertőzi a tüdőt. Hogy ez bekövetkezik-e, azt nem lehet tudni, Jakab Ferenc szerint „jósgömb kellene annak megmondásához, hogy a következő szezonban milyen variáns fog érkezni”.

Április elején Tanzániából Angolába utazók szervezetében mutattak ki új vírusmutánst. A koronavírusnak ezen variációja a korábbi változatokhoz képest mintegy negyven mutációval rendelkezik.

(Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top