nlc.hu
Egészség

Nem kell beágyazni az atkák és a higiénia miatt

Ezért nem szabad beágyazni a szakértők szerint

Több oka is van annak, hogy nem érdemes szépen bevetni az ágyunkat minden reggel.
Beágyazott franciaágy párnákkal

Bár sokan azzal kezdik a napot, hogy felkelés után beágyaznak maguk után, egyes szakértők éppen az ellenkezőjét tanácsolják.

Az And So To Bed matracszakértői szerint higiéniai okok miatt nem érdemes szép rendben, beágyazva hagyni az ágyunkat. Mint mondják, a lepedőkben jelentős mennyiségű nedvesség és izzadság gyűlik össze – különösen nyáron –, hiszen egy átlagos felnőtt több mint 2,8 deciliter folyadékot veszít egyetlen éjszaka alatt. Ezért érdemes napközben szellőzni hagyni a matracot, a lepedőt és az ágyneműt, hogy a nedvesség távozhasson.

Dr. Karan Raj brit orvos is az ágyazás ellen van, de más okok miatt. A mikroszkopikus méretű poratkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, és nedves, párás környezetben érzik jól magukat.

Ha reggel precízen beágyazunk, akkor ideális körülményeket biztosítunk az ágyban lévő 1,5 millió poratkának, amelyek allergiaszerű tüneteket is okozhatnak. Az orvos ezért azt javasolja, hogy hagyjuk egy kicsit rendetlenül az ágyat, mert a levegőnek és napfénynek kitett atkák kiszáradnak és elpusztulnak.

Más oldalról megközelítve a beágyazást kérdését már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Egy kutatás szerint azok, akik minden reggel beágyaznak, sokkal elégedettebbek, és egészségesebb döntéseket hoznak.

(LadBible)

(Unsplash/Dylan Vo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top