nlc.hu
Egészség

Elvonási tünetek digitális detox alatt

Durva elvonási tünetei lettek, miután ignorálta a közösségi médiát

A 23 éves férfi dokumentálni akarta, hogyan épül fel a közösségi média függőségéből.

Marlin Manduakila, műveleti asszisztens napi 20 órát töltött a telefonja nyomkodásával, mielőtt úgy döntött, hogy megszakítja a kapcsolatot barátaival és családjával, és két hónapra töröl minden közösségi média alkalmazást.

A digitális méregtelenítés során az Essexben élő Marlin „furcsa és szokatlan” elvonási tüneteket tapasztalt, mint például a szorongó remegés, és a technológiai függőségét a drogfüggőséggel hasonlította össze.

A digitális detox előtt Marlin „ellenőrízhetetlen” késztetést érzett, hogy görgessen a közösségi médiában a randevúk alatt is, így a második találkozóig általában sosem jutott el.

A súlyosan függő Marlin azt mondja, hogy az elvonás javítja a barátokkal és a családdal való kapcsolatát, és lehetővé tette számára a rendszeres alvást is.

“Az olyan alkalmazások görgetése, mint a Twitter, az Instagram és a Facebook, volt a kedvenc hobbim – szinte olyan volt, mint egy drog. Volt egy pont, amikor a képernyő előtt töltött időm akár napi 20 óra is volt a különböző közösségi média alkalmazásokban.  Miután egész nap rajta voltam, éjszaka is a Twittert és az Instagramot görgetem – csak két órát aludtam egy éjszaka” – mondta Marlin, aki azt is állítja, sosem volt igazán jelen semmiben.

„Azok, akik jól ismernek, nem voltak biztosak abban, hogy meg tudom-e csinálni ezt a kihívást – az első nap, amikor töröltem az alkalmazásokat, remegtem a szorongástól” – magyarázta.

Bár kezdetben nehezen tudott alkalmazkodni, Marlin most a kísérletnek köszönheti élete megváltozását. Az App, Uptime tanulmány 2000 fontot is felajánlott neki, mert sikeresen befejezte ezt a kísérletet, és két hónapig távol maradt a közösségi médiától.

„Nem tudom, hogyan változnak a közösségi média szokásaim; azonban az a tény, hogy egyetlen alkalmazást sem töltöttem le, vagy nem jelentkeztem be, amióta a kihívás véget ért, és ez egyértelműen azt mutatja, hogy visszakaptam az akaraterőmet” – mondja a férfi, aki a kísérletből megkeresett pénzből szeretne egy külföldi utazást Marokkóba, és eltenni valamennyit egy autóra is.

(via)

facebook

Függőséget okozhatnak a közösségi média oldalak (Fotó: Pexels.com)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top