nlc.hu
Egészség

Ártatlanul ült Varga Gergő

Gergő 3 évet ült ártatlanul, azóta sem kártérítést, sem bocsánatkérést nem kapott

Testileg és lelkileg is megtörte a bent töltött ezer nap.
börtön

Varga Gergő 3 évet töltött fegyházban, teljesen ártatlanul. Ha kapna is kártérítést, a megbélyegzést soha nem tudja lemosni magáról, és a lelki traumáitól sem szabadulhat.

Mint a Fókusz riportjából kiderül, Gergőt 18 éves korában gyanúsítottak meg egy rablással. Állítólag valaki betelefonált a rendőrségre, hogy ő tette. 11-kor vitték be, és délután 4-kor engedték ki először mosdóba, de csak azzal a feltétellel, ha előtte aláírja a beismerő vallomását. Úgy véli, hiába gondolnak mást az emberek, szerinte 100-ból 99-en ugyanazt tették volna, amit ő: aláírták volna a vallomást.

Időközben kiderült, hogy a férfi nem lehetett a tett színhelyén, mivel abban az időpontban éppen zárt osztályon kezelték, és erről hivatalos papírt is beszereztek. Az előzetesből 3 és fél hónap múlva szabadult ki, de a bíróság jogerősen elítélte 3 év fegyházra. Gergőt testileg és lelkileg is megtörte a bent töltött ezer nap.

Próbáltam tartani magam, az tartott életben, hogy egyszer csak szólnak, hogy R0700 szabadul. Ez volt a rabszámom” – mesélte. A börtönből folyamatosan kegyelmi kérvényeket írt és ügyvédet keresett, hogy újratárgyalják az ügyét. Végül november elsején szabadult.

A férfi azóta sem heverte ki a történteket, valahányszor meglát egy rendőrautót, görcsbe rándul a gyomra. “Az a legszörnyűbb, hogy egy bocsánatkérést nem kaptam. (…) A külvilágnak azt mutatom, hogy rendbe jött az életem, de senki nem tudja, hogy belül mit érzek. Hiába derült ki, hogy nem én követtem el, hiába törölték a priuszomat, óriási bélyeg maradt rajtam. (…) Mindenki elkönyvelt, hogy én egy bűnöző vagyok” – nyilatkozta Varga Gergő.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top