nlc.hu
Egészség

Vegán aktivisták a növényi tejek etikus árazásáért tüntettek

Aktivisták Starbucksok elé betonozták magukat, vésőgéppel szabadították ki őket

Chicagóban egy buddhista szerzetes is odaragasztotta magát egy Starbucks pultjára, más városban a kávézólánc üzlete elé betonozták magukat a tüntetők.
Tüntetők a Starbucks növényi tej árazása ellen

A leghíresebb vegán állatvédő szervezet, a PETA rendszeresen hallat magáról. Gyakran provokatív akcióikkal a vegán állat- és környezetvédelem sürgető kérdéseire igyekeznek ráirányítani a széles nyilvánosság és a sajtó figyelmét. Mottójuk, hogy „az állatok nem a tulajdonaink, hogy megegyük őket, vagy bármilyen módon bántalmazzuk őket.”

Egyik legutóbbi akciójuk keretében amerikai Starbucks kávézókat szálltak meg, így tüntettek az ellen, ahogy a világszerte jelenlevő kávézólánc a növényi tejet árazza. Ha a hagyományos tehéntej helyett ugyanis növényi alternatívát kérünk, felárat kell fizetni a Starbucksokban. (Lejjebb megmutatjuk, hogy alakul a magyarországi matek, ha mi sem tehéntejjel kérjük a kávénkat.)

Az országszerte zajlott demonstrációkat azután szervezték meg, miután közel 150 ezren írták alá petíciójukat a növényi tej árak kompenzációjáért, de a Starbucks nem változtatott korábbi árstratégiáján.

„Senkit sem szabadna büntetni azért, mert a fenntartható lehetőségeket választja”

– emeli fel a PETA a szót a növényi alternatívák mellett, utalva arra, hogy a tehéntej elutasítása csak részben állatvédelmi, másrészt környezetvédelmi-fenntarthatósági kérdés.

„A Starbucks el fogja veszíteni a vásárlóit, ha nem szünteti meg a vegán tejek felárát”nyilatkozta Tracy Reiman, a PETA ügyvezető alelnöke. – Azok az emberek, akik a felelősségteljes fogyasztást választják, akár az állatok, akár a saját egészségük érdekében, vagy mert tudják, hogy a tejtermelés az éghajlati katasztrófát táplálja, dühösek a vállalatra, amiért az a profitot az etika fölé helyezi.”

Az alábbi videón látható, ahogyan PETA-aktivisták odabetonozzák magukat a kávézólánc egyik üzlete elé, így „szolidaritást vállalva a tejért kizsákmányolt tehenekkel és a laktózérzékeny emberekkel, valamint a bolygó védelmében”.

Chicagóban a PETA aktivistái – köztük egy buddhista szerzetes is – bementek a Starbucksba, és odaragasztották magukat a kiszolgálópulthoz. Az incidensnek végül a rendőrség vetett véget két tüntető letartóztatásával. A PETA vegán kávé-ajándékosztást is tartott a Starbucks üzletei számos amerikai városban a vegán kávézás népszerűsítése céljából.

Mi itthon a Wolton csekkoltuk az úgynevezett magtejek (elsősorban olajos magvakból készített tejpótló italok) árazását. A megjelölt alapárak tartalmazzák a tejet, a teljes tejet (3,5% zsírtartalmút) és a laktózmentes tejet.

Magyarországon ezenkívül nem kell felárat fizetni a szójatejért, amit a hivatalosan helyesnek tartott megnevezés szerint nem tejnek, hanem szójaitalnak nevez a Starbucks. Minden egyes italnál azonban egységesen 180 forint pluszt kell kifizetni, ha mandulatejjel, kókusztejjel vagy zabtejjel kérnénk a cappuccinónkat, frappuccinónkat, caffe latténkat és a többi tejes kávéitalt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top