nlc.hu
Egészség

Ma van a magyar véradók napja

„A véradók a mi hétköznapi hőseink” – ma van a magyar véradók napja

Akár három életet is meg lehet menteni egyetlen véradással.

A véradók a mi hétköznapi hőseink – írta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos vasárnap, a magyar véradók napján a közösségi oldalán. Bejegyzésében hangsúlyozta, a vér nélkülözhetetlen az élethez, az életmentéshez, a rászoruló betegek gyógyításához, és mesterségesen nem lehet előállítani, csak véradással pótolható.

Egy férfi vért ad

Egy férfi vért ad a Civil véradás elnevezésű országos programsorozat egyik budapesti állomásán az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épületében 2022. február 23-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mint írja, Magyarországon naponta 1600-1800 véradóra van szükség a biztonságos vérellátáshoz, hiszen évente 400 ezer beteg szorul vérre, vérkészítményre.

A véradás az egyik legnemesebb emberi cselekedet. A véradók azért segítenek, hogy mások élhessenek

– mutatott rá.

Nyitrai Zsolt a közleményben véradásra buzdított, felhívva a figyelmet arra, hogy egy véradással akár három élet is megmenthető. A miniszterelnöki biztos a véradók napja alkalmából közzétette a kormány megbízásából az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével készült videót is, írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top