nlc.hu
Egészség

Ez a fantasztikus sebészkés rengeteget segíthet a rákos megbetegedések gyógyításában

Ez a fantasztikus sebészkés a méhrák felderítésében is segítséget jelenthet

Az úgynevezett iKnife másodpercek alatt 89 százalékos megbízhatósággal azonosította a méhből eltávolított rákos sejteket.

Az Imperial College London szakértői nemrég rájöttek, hogy a mellrák és az agydaganatok kezelésénél már hatékonyan használt iKnife sebészkés a méhrák felderítésében is segítséget jelenthet.

Az iKnife hadat üzen a rákos sejteknek

A Cancers című szaklapban megjelent tanulmányában a kutatócsoport azt írta: az iKnife másodpercek alatt 89 százalékos megbízhatósággal azonosította a méhből eltávolított rákos sejteket. Az iKnife a szövetek felforrósítása során keletkezett füstöt elemezve tesz különbséget a rákos és az egészséges sejtek között.

Orvosok műtenek

Fotó: Getty Images (A kép csak illusztráció)

A kutatók rámutattak: a kés hatékonyságát 150 feltételezetten méhrákos nő szövettani mintáján bizonyították, és az eredményeket összehasonlították a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai módszerekéivel. A kutatócsoport azt tervezi, hogy klinikai tesztelésnek veti alá az iKnife-ot, és ha megerősítést nyer hatékonysága, akkor szélesebb körben is elterjedhet a méhrák diagnosztikai eszközeként.

A méhrák a negyedik leggyakoribb rákfajta a brit nők körében, és évente körülbelül kilencezer embert érint az Egyesült Királyságban. A szövettani elemzés több hetet vesz igénybe, ráadásul az esetek csupán tíz százalékában igazolódik be a rák gyanúja. Az új módszerrel azonnal megállapítható a diagnózis, és elkerülhető az idegtépő várakozás, illetve jóval korábban elkezdhető a kezelés – magyarázta a kutatást vezető Sadaf Ghaem-Maghami.

Az agydaganattal is meg lehet küzdeni

Az agydaganat is nehezen gyógyítható betegség, azonban egyre több a sikertörténet és az agysebészet már fantasztikus eredményekre képes. Egy diák négy évvel azután átvehette a diplomáját, hogy az orvosok közölték, hogy glioblastoma multiforme-tól – az agydaganat egy agresszív és gyógyíthatatlan formájától, szenved, és maximum 12 hónapja van hátra. Betegségét a leghalálosabb agydaganatként ismerik, csodás gyógyulások nagyon ritkán persze vannak, ilyen volt az övé is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top