nlc.hu
Egészség

Gyerekkori cukorbetegség tünetei

Ártatlannak tűnő jelekből jött rá az anya, hogy cukorbeteg a kétéves lánya

Az anyuka 2 éves kislányánál diagnosztizáltak cukorbetegséget, most azt is elmeséli, milyen tünetek alapján jöttek rá, hogy mivel állnak szemben.
Kislány szív alakú nyalokát fog

Azt, hogy Ashley Henschen kislánya, Layla jóval többet kezdett inni a megszokottnál, az anyuka kezdetben betudta a melegnek, az első jelekre ugyanis tavaly május környékén lett figyelmes. Nemcsak az volt szembetűnő, hogy a totyogó gyakrabban kért vizet, hanem az is, hogy alkalmanként majdnem két pohárnyit is megivott. Cukorbetegségre azonban egyáltalán nem gondolt a család.

Ha pedig több folyadékot fogyasztott, logikusnak tűnt, hogy a kislány pelenkáját is gyakrabban kellett cserélni. A helyzet ráadásul egyre csak romlott, és valami azt súgta az anyukának, hogy ez nem lehet normális. Ashley ezért jobbnak látta, ha felhívja a gyerekorvost, és elmondja, mit tapasztalt, amivel tulajdonképpen komoly szövődményektől mentette meg a kislányát, a fel nem ismert és kezeletlen diabétesz ugyanis csendesen tesz kárt az érintettek szervezetében.

„Nem tettem mást, csak hallgattam az anyai ösztöneimre. Egyszerűen éreztem, hogy nem az a megoldás, hogy nagyobb méretű pelenkára váltunk, vagy hogy nappalra is jobb nedvszívó képességű, éjszakai pelust adok rá” – idézte fel Ashley, majd hozzátette, hogy egy szimpla vérvizsgálattal azonnal beigazolódott a gyerekorvosuk gyanúja: Layla vércukor-értékei az egekben voltak, több mint ötszörösét mérték a megengedettnek. 

A szülők megfigyelték azt is, hogy Layla ingerlékenyebb lett, főleg az étkezések után. „Először azt hittük, ez betudható a kétévesekre jellemző dackorszaknak. Ha jobban belegondolok, minden jelre adott volt valamilyen magyarázat, ami miatt akár a szőnyeg alá is söpörhettük volna a problémákat” – tette hozzá az anyuka, aki akkoriban elképzelhetetlennek tartotta, hogy étterembe menjenek Laylaval, annyira hisztis lett a kislánya.

Az összeomlás szélére került a totyogó

„Amikor orvoshoz fordultunk, az egyik nővérke megkérdezte tőlem, hogy gyakran ébred-e Layla teljesen átázott pelenkával reggelente. A válaszom egyértelmű igen volt. Innentől az események felgyorsultak, elsőként vizeletvizsgálatra került sor, ami azonnal jelezte, hogy komoly baj van” – mesélte a történteket Ashley, aki nem gondolt arra, hogy a kislánya cukorbeteg lehet. Mint mondta, teljesen összezavarodott, mikor meghallotta a diagnózist, az pedig különösen aggodalommal töltötte el, hogy az orvosok azonnal kórházba irányították őket, olyan rosszak lettek az első vizsgálati eredmények.

Amikor befutottak, a doktorok újabb teszteket végeztek, mindegyiket sürgősséggel. Layla szervezete addigra meglehetősen rossz állapotban volt az inzulinhiány miatt, nem sok kellett hozzá, hogy a kislány úgynevezett diabéteszes kómába essen. „A kórházban azt mondták, hogy az utolsó pillanatban érkeztünk, és hogy nagyon sokat segítettünk Laylának azzal, hogy időben felfigyeltünk az 1-es típusú cukorbetegség tüneteire” – folytatta Ashley.

Jelek, amik gyerekkori cukorbetegségre utalnak

  • Erőteljes szomjúság
  • Gyakoribb és nagyobb mennyiségű vizeletürítés
  • Megnövekedett étvágy
  • Gyakoribb éhségérzet
  • Fogyás

A szakértők azt javasolják, hogy ha ezek fennállnak, a biztonság kedvéért érdemes konzultálni a gyermekorvossal. Ha nem áll fenn cukorbetegség, akkor a család megnyugodhat, ha viszont beigazolódik a diabétesz, időben kezdetét veheti a kezelés, ami mellett a cukorbeteg gyerekek is teljes életet élhetnek, tudniuk kell azonban, hogy mire kell gondosan ügyelniük.

Layla mindennapjai diabétesszel

A diagnózist követően a kislány még két napig volt kórházban, ezalatt megtanították a szüleinek, hogyan viseljék gondját Laylának. „Ahogyan rendeződtek a dolgok, újra boldognak láttuk, és ez a mai napig így van. Amíg nem került orvoshoz, nem érezte jól magát a bőrében, nem is csoda, hogy olyan nyűgös és hisztis volt az utóbbi hetekben”– emlékezett vissza az anyuka, aki már naponta többször is ellenőrizi a kislánya vércukorszintjét, és az étkezések előtt pótolnia is kell a szervezetéből hiányzó inzulint. 

„Próbáljuk játékossá tenni számára az inzulinpótlást. Minden injekció után pacsit adunk neki, elképesztően bátran és jól visel minden megpróbáltatást. Szerencsére ahhoz, hogy megmérjük a cukrát, nem kell minden alkalommal megszúrnunk, mert került a bőre alá egy érzékelő, ami folyamatosan elküldi az értékeket az okostelefonunkra” – tette még hozzá mindennapjaikról Ashley, aki mindent megtesz azért, hogy Layla semmiből se maradjon ki, amit a vele egyidős gyerekek csinálnak.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top