nlc.hu
Egészség

KSH: vészesen fogynak a háziorvosok

Vészesen fogynak a háziorvosok a KSH legfrissebb adatai szerint

Tízezer lakosra hat orvos jut.
Orvos karba tett kézzel fehér köpenyben

A KSH 2022-es évet összegző egészségügyi adatai szerint több mint 80  háziorvossal kevesebb praktizált tavaly, mint egy évvel korábban – írta meg a Napi. Így tízezer lakosra hat  háziorvos jutott.

Tavaly év végén tovább csökkent Magyarországon az alapellátó orvosok száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es évet összegző adataiban azt írják: az orvosok száma általában nőtt, viszont a háziorvosoké és a házi gyermekorvosoké tovább csökkent az előző évihez képest. 2022 végén már a kritikus 6000 orvosnál is kevesebb orvos látta el a betegeket a praxisokban, a statisztikai adatok szerint összesen 5725 háziorvos és házi gyermekorvosról tudott a KSH, egy évvel korábban 5807 alapellátó orvos praktizált, vagyis több mint 80 orvossal kevesebb – írta a lap.

A háziorvosok számának csökkenése 1998 óta tart. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többször is kiemelte, a háziorvosi ellátás megerősítése a prioritások között szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top