nlc.hu
Egészség

A fülgyulladás tünetei és kezelése

Minden, amit a fülgyulladásról tudni kell

Az elsősorban gyermekeknél fennálló fülgyulladásnak sok oka és következménye lehet, ezért érdemes megelőzni, vagy ha már kialakult, akkor megfelelően kezelni. Összeszedtük, miket érdemes tudni erről a betegségről.

Fülgyulladás előfordulása, okai

A legtöbb megbetegedés összefüggésbe hozható a hideg időjárással, főleg ősszel és télen lesznek az emberek, leginkább a gyermekek betegek. Emellett gyorsabban kap valaki fülgyulladást, ha az immunrendszere legyengült állapotban van.

A vírusok és a baktériumok által okozott megfázásos gyulladás velejárója lehet a középfül begyulladása. Azért gyakoribb az apró gyermekeknél ez a betegség, mert az ő fülkürtjük rövidebb, mint egy felnőtté, ezért a kórokozók könnyebben jutnak el a fül ezen részéhez. Ezért is fontos mindig tisztítani a gyerekek orrát orrszívó porszívóval, amikor meg vannak fázva.

Egy anyuka a nappaliban ülve megvizsgálja kislánya fülét.

Kisgyermekeknél gyakori a fülgyulladás kialakulása (Fotó: Getty Images)

Fülgyulladás tünetei

Az első és legintenzívebb tünet a fülfájás. Ezt a dobüregben felgyülemlett gennyes váladék okozza. Ha ez a váladék átszakítja a dobhártyát, akkor bár megszűnik a fülfájás, azonban azt láz, hallásromlás, fülből történő gennyfolyás, hasmenés, hányás kísérheti.

A rosszul vagy egyáltalán nem kezelt gyulladás hosszútávon nagyon káros következményekkel járhat, például arcüreg-gyulladással, belsőfül-gyulladással vagy az arcizmok bénulásával.

Fülgyulladás nyáron

Nyáron sokan szeretik a vízparton tölteni a meleg napokat. Sokan megmártóznak teljesen a hűvös vízben. Azonban a víz alatt eltöltött sok idő akár fülgyulladáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy ilyenkor figyeljünk a következőkre:

  • kerüljük el, hogy víz kerüljön a hallójáratba
  • mindig alaposan töröljük meg fülünket fürdőzés után
  • ha tehetjük, használjunk füldugót
  • úszáshoz vegyünk fel úszósapkát 
Egy medencében álló fiatal lány a fülét fogja, arca eltorzul a fájdalomtól.

A hosszú fürdőzések is okozhatnak fülgyulladást (Fotó: Getty Images)

A betegség kezelése és megelőzése

Érdemes minél előbb orvoshoz fordulni a tünetek észlelése után. Az orvos elsősorban fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt fog felírni, előrehaladottabb esetben antibiotikumot. Az antibiotikum segít megelőzni a különböző szövődmények kialakulásának megelőzését.

A gyógyszerekkel párhuzamosan érdemes orrcseppet használnunk, hogy a fülkürt – amely összeköti a középfület az orrüreggel – megfelelően tudjon szellőzni. A fülfájást pedig enyhíthetjük száraz, meleg kötés felhelyezésével, illetve infralámpázással. A középfülgyulladás jól gyógyítható, még abban az esetben is, ha a dobhártya kilyukadt. Ennek oka, hogy a dobhártyának gyors a regenerálódási képessége.

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében mindig figyeljünk a következőkre: felső légúti fertőzések okozta orrfolyás és orrdugulás megfelelő kezelése orrcseppel és orrszívóval. Hideg időben figyeljünk arra, hogy mindig viseljünk sapkát. Emellett fontos a helyes táplálkozás, és a megfelelő mennyiségű mindennapos folyadékbevitel is. 

Forrás: Házipatika, Oktogon Medical Center, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top