nlc.hu
Egészség

Egészségügyi figyelmeztetés a cigaretta füstszűrőjén

Így fog kinézni egy szál cigaretta, amikor már a füstszűrőn is egészségügyi figyelmeztetés lesz

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire komoly következményekkel jár a dohányzás, ezért lépett a kanadai kormány az ügyben.

A cigaretta káros az egészségre. Közhely? Igen. Fontos róla beszélni? Igen! Ugyanis annak ellenére, hogy tisztában vagyunk a következményeivel – Magyarország európai szinten első a tüdőrákos megbetegedések terén –, mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a vele járó veszélyeket. Miért? „Mert valamiben meg kell halni” vagy „ha nem dohányzom, rögtön feljönnek a kilók”, netán „megnyugtat”. A „mellette szóló érvek” között banális okok szerepelnek csak, igazából itt a káros szenvedély okozta függőség az, ami megnehezíti a leszokást, nem például plusz a kilók…

Itthon jogszabály kötelezi a gyártókat arra, hogy feltüntessék a cigarettás dobozokon a dohányzással járó veszélyeket, ugyanakkor Kanada most még ennél is szigorúbb szabályozást vezet be: a füstszűrőkön is kötelező lesz angol és francia nyelvű egészségügyi figyelmeztetéseket feltüntetni, például hogy a cigaretta impotenciát és rákot okoz, illetve hogy minden szívásban méreg van.

Világelső kezdeményezés

Az új szabályozás múlt héten lépett hatályba, és ezzel történelmet írtak, eddig egyetlen országban sem volt kötelező a füstszűrőket is felirattal ellátni. A jogszabály szerint az új, egyedi címkékkel ellátott king size cigarettákat egy éven belül, a normál méretűeket pedig 2025 elejéig tervezik bevezetni.

Egészségügyi figyelmeztetések a cigarettákon

Kanada lesz az első ország, ahol minden szál cigarettán lesz egészségügyi figyelmeztetés (Forrás: Health Canada)

És hogy milyen feliratokra lehet számítani?

  • A cigaretta károsítja a szerveidet.
  • A cigaretta rákot okoz.
  • A dohányfüst árt a gyerekeknek.
  • A cigaretta impotenciához vezet.
  • A cigaretta leukémiát okoz.
  • Minden szívásban méreg van.

Caroly Bennett, a függőségekért és szenvedélybetegségekért felelős korábbi miniszter szerint: „A figyelmeztető címkék gyakorlatilag elkerülhetetlenek lesznek, és a csomagolásokon megjelenő újszerű grafikákkal együtt valódi és megdöbbentő emlékeztetőt fognak adni a dohányzás egészségügyi következményeiről”.

Stop dohányzás

Fotó: Getty Images/Adela Stefan / 500px

2000-ben egyébként Kanada lett az első ország, amely grafikus figyelmeztetéseket rendelt el a cigarettásdobozokon – beleértve a beteg szíveket és tüdőket ábrázoló borzalmas képeket, amiket mi is jól ismerünk –, hogy felhívja a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra.

A cigarettákra nyomtatott figyelmeztetések bevezetésével hamarosan így fog kinézni egy doboz cigi Kanadában: 

Egészségügyi figyelmeztetések egy kanadai cigaretta dobozán

Egészségügyi figyelmeztetések egy kanadai cigaretta dobozán (Forrás: Health Canada)

A dohányzás az észak-amerikai országban az elmúlt két évtizedben csökkenő tendenciát mutatott, ugyanakkor így is évente 48 000 kanadai halálát okozza, és az ország egészségügyi költségeinek csaknem fele a különböző szerek (alkohol, drog, cigaretta) használathoz kötődik.

Mi a helyzet itthon?

Míg Kanadában megfigyelhető volt egyfajta csökkenés a dohányzók számában, Magyarországon 2009 és 2019 között nem történt jelentős elmozdulás, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A 15 évesnél idősebb korosztály 24,9 százaléka napi szinten dohányzik, azaz minden harmadik férfi és negyedik nő érintett a függőségben.

Pedig a hazai szabályozás tekintetében nálunk is megfigyelhető egyfajta tudatosság. 1999-ben – tekintettel a kedvezőtlen népegészségügyi mutatókra – életbe lépett a kiskorúak dohányvásárlási szabályozása, és a nemdohányzók védelme. 2006-ra világszinten megnőtt a light cigik népszerűsége, feltételezve, hogy ezek kevésbé károsak. Sokan a leszokás helyett is ezt szívták, de egy átfogó kutatás bebizonyította, hogy ez csak szemfényvesztés, a light is ugyanannyi egészségügyi kockázatot rejt magában, mint a normál változat.

2012-ben az összes zárt munkahelyre és nyilvános helyre vonatkozóan tiltást vezettek be, és megjelentek a dohányzásra kijelölt területek. 2013-tól elérhetőek lettek az úgynevezett kombinált figyelmeztetéssel ellátott dohánytermékek, ezek voltak azok a sokkoló képekkel tűzdelt csomagolások, amik leegyszerűsítve azt hirdették, ha dohányzol, meghalsz.

Az Európai Parlament 2014-től tovább szigorította a dohánytermék-irányelveket a csomagolásra és címkézésre vonatkozóan. Kötelezően kellett feltüntetni a „A dohányzás halált okoz – szokjon le most!” vagy pedig „A dohányzás halált okoz!” általános figyelmeztetést, illetve „A dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz.” tájékoztatást, amit 2016. május 20-ig írtak elő a tagországoknak bevezetésre.

2022 februárjától lépett életbe, hogy a cigarettákat már egységes csomagolásban lehet megvásárolni, amit keresletkorlátozó, elrettentő intézkedésnek szántak, ezért is kerültek keki/olívaszínű csomagolásba mint a legkevésbé vonzó szín, de hogy ennek van-e bármilyen jelentősége, azt egyelőre nem tudni. 2019 óta nem történt a KSH részéről felmérés a témában.

Azt, hogy itthon lehet-e hasonlóra számítani, mint az új kanadai szabály, egyelőre nem tudni, mert még csak napirenden sincsen az ügy. Ám az elrettentő képek és feliratok terjedése alapján borítékolható, hogy előbb-utóbb nálunk is bevezetik a minden egyes cigarettára nyomtatott figyelmeztetést. 

via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top