nlc.hu
Egészség

Hasznos tanácsok 50 feletti nőknek

Tippek, hogyan kerülj harmóniába önmagaddal 50 felett

50 felett sem áll meg az élet! Még annyi minden vár ránk, célok, tervek! Szívesen belevetnéd magad, de nem tudod, hogyan? Mi most összegyűjtöttünk pár tanácsot, hogyan kerülj újra közelebb önmagadhoz.

A legtöbben bizonyára azzal töltöttük az eddigi életünket, hogy folyamatosan zsonglőrködtünk, és próbáltuk egyensúlyba hozni a sok-sok szerepünket és feladatunkat. A munka, a gyereknevelés, a házastársi lét, a szülőkről való gondoskodás, a barátokkal töltött minőségi idő, a háztartás, a kertészkedés…, a végtelenségig lehetne folytatni. Bár sokan most, hogy közelítenek az 50-hez, vagy már be is töltötték azt, továbbra is ennek az egyensúlynak a megtalálásán gondolkodnak. De nem szabad megfeledkezni önmagunkról sem! Az is lehet, hogy bár sok a teendő, de akadna egy kis idő magunkra. Azonban már olyan régen szántunk magunkra huzamosabban időt, hogy már el is felejtettük, hogyan kell, és most nem tudjuk újrakezdeni.

Mi most összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan kell magunkra időt és energiát fordítani a hétköznapok forgataga közben is. Az utolsó helyen szereplő sem kevésbé fontosabb, mint az első – nincs fontossági sorrend.

Tedd meg azt, amit mindig is akartál!

Mindenkinek vannak eltitkolt tervei, céljai, amelyeket háttérbe szorított bizonyos dolgok előtérbe kerülése miatt. Legyen az egy jogosítvány, egy főzőtanfolyam, egy új mozgásforma, egy könyv megírása, bármi. Tedd meg, vágj bele most! Ha egyáltalán nincs ilyen rég dédelgetett vágyad, akkor vesd bele magad a különböző programokba, élethelyzetekbe, és biztos, hogy fogsz találni valamit. Először tűzz ki rövidebb, napi célokat!

Tanulj tovább!

Mindig is érdekelt egy bizonyos szak, de valahogy az élet elsodort tőle? Akkor most van itt az ideje újra beleülni az iskolapadba, fejlődni és tanulni. Sosem késő egyetemistának lenni, rengeteg felnőtt ül az egyetemi csoportokban. Sőt, a legtöbb egyetemen az előadásokra akárki beülhet bármilyen fizetség vagy előképzés nélkül. Szóval, ha csak szívesen tanulnál egy kicsit az adott témában, de nem akarsz elköteleződni, akkor nyugodtan ülj be a hatalmas előadótermekbe az egyetemi előadásokra.

Egy középkorú nő asz ágyban fekve, betakarózva könyvet olvas.

Ne hanyagoljuk el lelki és testi fejlődésünket sem!

Szánj időt az igazi lazításra!

Mindannyian tudjuk, hogy a hétköznapok folyamatos teendői mellett nagyon nehéz feladat lenyugodni, és lelkiismeretfurdalás nélkül pihenni, akár csak pár percet is. De a testnek és a léleknek is nagy szüksége van a feltöltődésre. Tedd el magadtól a telefonodat jó messzire vagy egy másik szobába is, és ülj ki a kertbe pár percre figyelni a természet hangjait! Hallgasd a szél zúgását, az állatok hangjait, ahogy egy levél leesik a földre stb. Ne gondolkodj a következő teendőn vagy hogy miket kell még aznap megtenned, csak egyszerűen létezz pár percig!

Kezdj el naplót írni!

Nem csak a fiataloknak tesz jót, ha papírra vethetik az érzéseiket, gondjaikat. Általában gyerekeknek szoktuk a naplóírást javasolni, pedig felnőttkorban is legalább olyan hasznos. Csak fogj egy papírt és egy tollat, és írj bármit, ami eszedbe jut, ami éppen foglalkoztat! Bármi is lesz az, biztos, hogy jót tesz a lelkednek, ha kiírod magadból. A nap folyamán bármikor leülhetsz naplót írni, de ki is találhatsz egy adott időt, amit minden nap erre fordítasz. Ezt lehet várni és segít megbirkózni a napon történtekkel.

Tölts a szabadban időt!

Mindenki azt mondja, hogy a kisgyermekeknek szükségük van a kint töltött időre és a mozgásra. De, ahogy felnövünk, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy valójában mindenkinek ugyanolyan szüksége lenne erre. Egyszerűen csak üljünk ki egy-két órára a szabadba, vegyük le cipőnket, dugjuk bele lábunkat a fűbe, és érezzük a természetet! Közben is tudunk dolgozni, így összeköthetjük a kellemest a hasznossal. Vagy kertészkedjünk minden nap egy órát! Így mozgunk is, kint is vagyunk, és haladunk is a teendőinkkel. És persze süt minket közben a nap, és szívjuk magunkba a sok-sok D-vitamint.

(Forrás: Sixty and me, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top