nlc.hu
Egészség

Ezért tilos kitépkedni az orrszőrt

Ezért ne tépkedd ki soha az orrszőrödet!

Bár egyszerűbbnek tűnhet gyökerestül megszabadulni az orrlyukból kilógó, zavaró szőrszálaktól, az orvosok szerint ez szigorúan tilos.

Az orrukból kilógó szőrszálakat sokan szemöldökcsipesszel tépkedik ki vagy gyantával távolítják el, ez azonban a szakemberek szerint a legkevésbé sem jó ötlet. 

„Az orr egy kényes terület, számos érrel és nyálkahártyával. Akár otthon magunknak, akár egy szalonban csináltatjuk, az orrszőrzet kitépése – különösen, ha nem megfelelően módszerrel vagy higiéniai körülmények között történik – növelheti a fertőzés kockázatát, ami olyan szövődményekhez vezethet, mint a szőrtüszőgyulladás vagy az orrcellulitisz” – magyarázta a Huffpost cikkében dr. Don J. Beasley fül-orr-gégész. 

„Az orrszőrzet elsődleges szerepe, hogy felfogja a levegőben lévő port, pollent és más levegőben lebegő részecskéket, így a belélegzett levegőt részben megszűri” – fejtegette a lap kérdésére dr. Michael Jacobs, New York-i bőrgyógyász, egyetemi docens. A szőrszálak lényegében fizikai akadályként működnek, megakadályozva, hogy ezek az allergének bejussanak az orrjáratokba, és esetlegesen irritációt vagy károsodást okozzanak a légzőrendszerben. Ezenfelül, ha valami hozzáér ezekhez a szőrszálakhoz, például egy kis rovar vagy valamilyen irritáló anyag, az reflexszerű tüsszögést vált ki, ami az egyik módja annak, hogy a szervezet kiűzze a behatolót.

Orrszőr tépkedés

Ne tépkedd ki! (Fotó: Getty Images)

Az orrszőrzet segít fenntartani az optimális nedvességszintet is az orrjáratokban. „Az orrszőrök felfogják a nedvességet a kilélegzett levegőből, megakadályozva, hogy az orrjáratok túlságosan kiszáradjanak. Ez a nedvesség segít párásítani azt a levegőt, amelyet belélegzünk, így téve kényelmesebbé azt a légzőrendszerünk számára” – mondta Beasley.  

Az orrszőrzet kitépkedésével, gyantázásával ezt a jól működő szűrőrendszert távolítjuk el.

A gyantázás ugyan nem feltétlenül gyengíti az immunrendszert, de áttöri a bőrgátat azáltal, hogy nyílásokat hoz létre a baktériumok számára, hogy bejussanak a mélyebb szövetekbe, ami fertőzések kialakulásához vezethet” – magyarázta dr. Nicole Aaronson orr-fül-gégész.

Az orrszőrzet gyantázásának mellékhatásai is lehetnek: a túl forró viasz megégetheti az orrnyálkahártyát, vagy az orrüreg szövetét. A bőr felső rétegének ilyen eltávolítása kis elváltozásokat is okozhat az orrban, és növelheti a fertőzésveszélyt. 

A gyantázásnál nem sokkal jobb ötlet a szőrszálak szemöldökcsipesszel való eltávolítása sem, mivel ez a módszer szintúgy megnyithatja az utat a fertőzések előtt. A szakemberek azt javasolják, hogy ha az orrszőrzet eléri azt a hosszúságot, amikor esztétikailag már zavaró, egy tiszta kisolló segítségével vágjuk rövidebbre az orrlyukból kilógó szőrszálakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top