nlc.hu
Egészség

Jelek, amikből felismerheted, hogy cikluszavarod van

Ezekből a jelekből ismerheted fel, hogy cikluszavarod van

A nők menstruációs ciklusa komplex és finom egyensúlyban lévő folyamat, amely egyben a testük egészségi állapotát és hormonális rendszerét tükrözi. Azonban nem ritka, hogy a ciklusban zavarok jelentkeznek, ezek kényelmetlenséget jelenthetnek, egészségügyi problémákat jelezhetnek vagy akár meddőséget is okozhatnak. Mutatjuk, mik azok a jelek és tünetek, amelyek arra utalhatnak, hogy cikluszavar áll fenn, és azt is, hogyan lehet kezelni és gondoskodni a női reproduktív egészségről.

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van.

A menstruációs ciklus alapvetően négy szakaszból áll:

  • a menstruáció: a vérzés 3-7 napja,
  • a follikuláris szakasz: a peteérés ideje, mely 7-10 napos, de ennek a szakasznak a hossza a ciklus hosszától függően változhat,
  • az ovuláció: az egyik legrövidebb, 2-3 napos szakasz,
  • és végül a luteális szakasz: a leginkább fix időszak, 12-14 napot foglal magába.

Egy kis eltérés még nem a világ vége, és nem kell feltétlenül rosszra gondolni, a felnőtt nőknél a szabályosan jelentkező vérzések között akad egy-egy alkalom, amikor néhány nappal hamarabb vagy később jelentkezik a vérzés. Az eltérést okozhatja stressz, a nem megfelelő táplálkozás (például drasztikus fogyókúra), jelentős életmódbeli változás, szélsőséges fizikai aktivitás vagy akár bizonyos gyógyszerek szedése is.

Menstruációs ciklus

Illusztráció: Getty Images

Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik, de az alábbi, egyéb formákban is megmutathatja magát:

  • Amikor rendszertelen: A ciklus hossza és vérzés mennyisége változhat, de ha a menstruációs időszakok váratlanul kimaradnak, sűrűsödnek vagy a ciklus hossza meghaladja a 35 vagy 40 napot, érdemes figyelni.
  • Amikor elmarad: Ha a menstruáció hónapokig elmarad, lehet, hogy amenorrheáról van szó. Ennek lehetnek különféle okai, beleértve a terhességet, a súlyos stresszt vagy hormonális rendellenességeket, esetleg a korai petefészek-kimerülést.
  • Amikor túl sokáig vagy túl rövid ideig tart: A rendszeresen túl hosszú vagy rövid menstruációs időszakok is jelezhetnek hormonális egyensúlyhiányt vagy más egészségügyi problémát.
  • Amikor nagyon fájdalmas: Ha a menstruációs vérzés rendkívül erős vagy a menstruációs fájdalom súlyos, endometriózis vagy egyéb egészségügyi probléma lehet az ok.
  • PMS tünetek súlyosbodása: A premenstruációs szindróma (PMS) tünetei általában a menstruáció előtt néhány nappal kezdődnek, de ha ezek a tünetek rendkívül súlyosak vagy hosszan tartóak, érdemes utánajárni a cikluszavar okainak.
  • Szabálytalan hőmérséklet: A bazális testhőmérséklet mérése segíthet az ovuláció időpontjának meghatározásában. Ha nincs egyértelmű, szisztematikus mintázat, ez jelezhet cikluszavart.

Mi állhat a cikluszavar mögött?

A háttérben állhat hormonzavar, valamilyen gyulladás, de jóindulatú, vagy akár rosszindulatú daganat is okozhatja. A hosszan tartó vagy súlyos stressz is hatással lehet a hormonális rendszerre, befolyásolva a menstruációs ciklust, de veszélyes lehet a ciklusunkra a túlzott testmozgás vagy  a drasztikus diéta, fogyás. Egyre gyakoribb ok az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS): ez egy hormonális rendellenesség, amely befolyásolhatja az ovulációt és a menstruációs ciklust. De hasonló módon befolyásolhatja a menstruációs ciklust az endometriózis is.

A menstruáció valójában betekintést nyújt az egészségedbe. „A nőgyógyászok a menstruációs időszakot az ötödik fontos egészségügyi jellemzőként tartják számon a testhőmérséklet, a pulzus, a légzési sebesség és a vérnyomás után – mondta dr. Mary T. Jacobson, a Hello Alpha igazgatója a Huffpostnak. – Az abnormális menstruációs mintázatok azonosítása segíthet a potenciális egészségügyi problémák korai felismerésében. 

Mivel a szabálytalan időszakok, szabálytalan vagy hiányzó ovulációhoz vezethetnek, problémás lehet teherbe esés is. Annak ellenére, hogy a szabálytalan időszakok a fogamzást nehezebbé tehetik, fontos tudni, hogy a különféle gyógyszerek és a mesterséges megtermékenyítés segítségével összejöhet a baba.

Hogyan gondoskodjunk a hormonális egyensúlyunkról?

Ha cikluszavarral küzdesz, fontos, hogy konzultálj egy orvossal, ő segíthet kideríteni az okokat, és a megfelelő kezelést javasolni. A cikluszavarok ugyanis komplexek lehetnek és különféle okokra vezethetők vissza, ezért nem jó ötlet, ha a dr. Google-t hívod segítségül, vagy különféle Facebook-csoportokban keresed a megoldást.

Mindemellett egészséges életmóddal, beleértve a kiegyensúlyozott táplálkozást, rendszeres testmozgást és stresszkezelést, elősegítheted a hormonális egyensúlyt. Előfordulhat azonban, hogy ezek nem elégségesek, és az orvos hormonális terápiát vagy gyógyszereket ír fel ahhoz, hogy a ciklusod rendeződjön.

Ismerd meg a testedet!

Sajnos a legtöbb lányt nem edukálják rendesen a saját testükről, működésükről, pedig nagyon fontos, hogy tudd, ismerd, mi zajlik a szervezetedben. Azáltal, hogy megismerjük a saját ciklusunk és a hormonjaink működését, sokkal nagyobb harmóniába kerülhetünk saját magunkkal, és ennek következtében a környezetünkkel is. Amennyiben tisztában vagy ezzel a hormonális körforgással, ami végeredményben a menstruációs ciklusunk (és nem merül ki a PMS-ben, meg a havi vérzésben), tudod, hogy egyes szakaszokban mire vágyik a tested, akkor olyan rejtett tartalékokat hozhatsz ki magadból, amik létezéséről eddig nem is tudtál.

(Via:1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top