nlc.hu
Egészség

17 orvos helyett a ChatGPT jött rá a dianózisra

17 orvos sem jött rá a kisfiú betegségére 3 év alatt, a ChatGPT egyből felállította a diagnózist

Teljes kétségbeesésében fordult a mesterséges intelligenciához az anya.
chatgtp,

A Covid-zárlat alatt egy amerikai anya, Courtney egy ugrálóvárat vásárolt két kisgyermekének. Nem sokkal ezután a kisfia, Alex, aki akkor 4 éves volt, szűnni nem akaró fájdalmat kezdett érezni. Ettől kezdve 3 éven kutatták a gyerek egyre fokozódó fájdalmának és végül más tüneteknek az okát. A diagnózis felállításában akkor történt áttörés, amikor idén év elején a ChatGPT-től kapott választ. A csalódott anyuka fiókot készített, és megosztotta a mesterséges intelligencia platformmal mindazt, amit eddig tudott a kisfia tüneteiről, és minden információt, amit eddig az orvosi vizsgálatokból összegyűjthetett. A mesterséges intelligencia végül a kipányvázott gerincvelő szindróma diagnózist javasolta, ennek volt a tünete a folyamatos fájdalom, fogcsikorgatás, valamint a húzódzkodó láb.

A fogcsikorgatásra azt javasolták korábban a fogorvosok, hogy légúti elzáródás elleni fogszabályzó segíthet. A fogszabályzótól azonban éjszaka egyre nehezebben tudott lélegezni. Arra a tünetre, hogy Alex megállt a növésben, a gyermekorvos azt mondta, hogy a járvány negatívan befolyásolta a kisfiú fejlődését. Majd idővel fizikoterápiára utalta be Alexet, mert úgy tűnt, hogy a bal és a jobb oldala között egyensúlyhiány van. De a fizikoterápia megkezdése előtt a gyerek már erős fejfájást is tapasztalt, amely csak fokozódott. Ekkor az anyja felkeresett egy neurológust, aki azt mondta, hogy Alexnek migrénje van. A fiú kimerültséggel is küszködött, ezért elvitték fül-orr-gégészhez, hogy megnézzék, nincsenek-e alvászavarai az orrmelléküregek vagy a légutak miatt. Ezután egy fizioterapeuta úgy gondolta, hogy Alexnek Arnold Chiari-fejlődési rendellenessége lehet, ez okoz problémát a koponya és a gerinc találkozásánál. Courtney-ék ezután több orvost is felkerestek: egy új gyermekorvost, egy belgyógyászt és egy mozgásszervi orvost, de továbbra is zsákutcába jutottak.

Összesen 17 különböző orvost kerestek fel 3 év alatt, de Alex még mindig nem kapott olyan diagnózist, amely minden tünetét megmagyarázta volna. Ekkor a kimerült és frusztrált Courtney bejelentkezett a ChatGPT-re abban a reményben, hogy kiderül a diagnózis. Amikor a kipányvázott gerincvelő szindrómát megkapta a mesterséges intelligenciától, rögtön csatlakozott egy olyan Facebook-csoporthoz, ahol gyermekes családok ezzel a betegséggel kapcsolatban diskuráltak. Kiderült, minden egyezett Alex tüneteivel. Ekkor az anya időpontot egyeztetett egy új idegsebészhez, és elmondta neki, milyen diagnózist gyanít. Az orvos megnézte az MRI-felvételeket, és pontosan tudta, mi a baj a kisfiúval.

A kipányvázott gerincvelő szindróma akkor fordul elő, amikor a gerincvelő szövetei olyan kötődéseket képeznek, amelyek korlátozzák a gerincvelő mozgását, ami abnormálisan megnyúlik. Az állapot szorosan összefügg a nyitott gerinccel. Egy születési rendellenességgel, amelyben a gerincvelő egy része nem fejlődik ki teljesen, és a gerincvelő, valamint az idegek egy része szabaddá válik.

Amikor végre hivatalosan is diagnosztizálták Alexet, Courtney nagyon megkönnyebbült.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top