Egészség

Így védekezhetsz az elhúzódó allergiaszezon ellen

Az elhúzódó nyárias időnek köszönhetően az allergiaszezon még így ősz elején is komolyan érezteti hatását. Magyarországon körülbelül 1,5 millióan szenvednek a parlagfű-allergiától. A pollenek okozta kellemetlen tünetek ellen legtöbben különböző gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények segítségét veszik igénybe, vannak, akik a házi praktikákra esküsznek, de sokat segíthet a megfelelő takarítás és az otthoni levegőminőség javítása is. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan lehet hatékonyan felvenni a harcot a kellemetlen tünetekkel szemben.

Így védekezhetsz az elhúzódó allergiaszezon ellen
Hazánkban 3,5 millióra tehető az allergiások száma, ebből 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. A pollenallergia a világon az egyik leggyakoribb krónikus betegség, attól függően pedig, hogy mely pollenek okoznak tüneteket, az allergiaszezon tavasztól egészen ősz végéig eltarthat. A parlagfű virágzása miatt jellemzően a nyár második fele a legnehezebb időszak. Az Országos Közegészségügyi Intézet felmérése alapján a magyarországi lakosság 20%-a szenved pollenallergiában, de a becslések szerint ez a szám a 30%-ot is elérheti.

Jellemző tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, az enyhébb kellemetlenségek mellett viszont gyakori panasz a fáradékonyság, a légzési nehézség, valamint alvási zavarok is jelentkezhetnek. A szakemberek álláspontja szerint klímaváltozás hatására változnak az évszakok is és az év több hónapja kedvez a növények virágzásának és a pollen terjedésének, ez pedig elnyújtja az allergiaszezont. Az őszre húzódó, a szokásosnál melegebb idő pedig Magyarországon is meghosszabbította a nyári allergia szezont.

Az orvossal egyeztetett allergiaellenes készítmények szedésén túl is tehetünk az allergiás tünetek csökkentése, enyhítése ellen. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a Dyson szakértőivel, akik mind a takarítási szokások feltérképezésében, mind pedig az otthoni levegőminőség javításában több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek.

Így védekezhetsz az elhúzódó allergiaszezon ellen

Ki lakik az ágyadban?

Az ágyneműinket cseréljük, mossuk gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda. A matracban megtelepedő por és poratkák ellen pedig rendszeres porszívózás ajánlott, így nagyobb eséllyel lesz zavartalan az éjszakai alvás.

Napi hajmosás

Elsőre furcsának tűnhet, de allergiaszezonban ajánlatos naponta hajat mosni, akár csak átöblítés jelleggel is hazatérés után. Ezzel elkerülhetjük, hogy otthonunk minden szegletébe eljussanak hajunkról a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcsék.

Figyeljünk a háziállatokra

A pollenszemcsék könnyen megtapadnak házi kedvenceink mancsán és szőrén, így tisztítsuk meg ezeket kutyasétáltatás után, vagy amikor cicánk hazatér egy hosszabb kinti kalandozásból. A Dyson szakértői szerint nem elég egy alapos átfésülés és tappancstörlés, a kikefélt és kihullott szőrt bizony legjobb, ha azonnal felporszívózzuk. Ma már vannak kifejezetten kisállatok ápolására kifejlesztett porszívótartozékok, melyek biztosítják, hogy a kifésült szőr és elhalt hámsejtek azonnal egy zárt rendszerbe kerüljenek, így megakadályozzák az allergének levegőbe történő visszajutását.

Szőnyeg helyett parketta

A különféle növények mellett a por és a poratka is allergiát válthat ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy allergiánk időről időre kiújul – akár szezontól függetlenül is –, és a házban leginkább padlószőnyegek vannak, fontoljuk meg ezek eltávolítását és kemény padlóburkolatra való cserélését. A háztartási por, a poratkák és más allergének egy átlagos porszívózás esetén is megragadhatnak a szőnyegszálak között, ezért a Dyson mérnökei szerint a porszívó választásakor érdemes nagy hangsúlyt fektetni a szívóerő mértékére. A kemény padló könnyebben, hatékonyabban tisztítható, sokkal kevésbé tapad meg rajta a por.

Így védekezhetsz az elhúzódó allergiaszezon ellen
Takarítás mindennap

Allergiaszezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Ajánlott egy napi gyors „fenntartó” takarítást bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetéssel otthonunkba jutó pollent és port is eltávolítsuk.

De mivel takarítsunk?

A porszívózás egy praktikus és gyors módja annak, hogy tisztán tartsuk otthonunkat, arra azonban sokkal nehezebb választ adni, hogy mégis milyen gyakran „kell” készülékünket beizzítani. Erre a kérdésre talán nincs is univerzális, minden háztartásra érvényes válasz. A legtöbben egyetértenek, abban, hogy egy átlagos háztartásban minimum heti egyszer érdemes porszívózni. Ezt természetesen sok tényező befolyásolhatja: ha kisállat él a háztartásban, ami hullatja a szőrét, vagy allergiás személy, akkor a napi porszívózás javasolt, akár többször is. Ez pedig egy nem megfelelő porszívó esetén komoly kihívást jelent.

A Dyson szakértői javaslatai alapján, ha tehetjük, több szintű, zárt szűrőrendszerrel rendelkező készüléket válasszunk, hogy amit felszívunk, az bent is maradjon. Nagy könnyebbséget jelenthet az is, ha a porszívó vezeték nélkül működik, így sokkal könnyebben elérjük az eldugott sarkokat és magasabban fekvő helyeket, emellett mobilisabbak vagyunk a helyiségek között. Ha pedig készülékünket szeretnénk például matractakarításra, vagy éppen autónk tisztán tartására is használni, akkor válasszunk olyan modellt, amely az ezekhez a feladatokhoz tervezett, speciális fejekkel rendelkezik és nem utolsósorban erőteljes szívóerővel bír, hogy ne kelljen többször végig mennünk egy-egy felületen.

 

Tiszta levegő, egészséges élet

Egy okosan kiválasztott légtisztító berendezéssel is sokat tehetünk az pollenallergia okozta tünetek csökkentéséért: egyes készülékek kettős szűrőrendszerük segítségével kiszűrjék a panaszokat okozó allergéneket a levegőből, emellett kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét, elősegítve a zavartalan pihenést. Egyes gyártók pedig nemcsak a funkcionalitásra, hanem a dizájnra és a kényelemre is nagy hangsúlyt fektetnek: a Dyson mérnökei által tervezett készülékek stílusos kiegészítői lehetnek otthonunknak, a mobiltelefonra letölthető applikáció segítségével pedig akár a kanapéról is kézben tarthatjuk otthonunk levegőminőségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top