nlc.hu
Egészség

Kinek kell és miért jó a multifokális lencse?

Kinek kell és miért jó a multifokális lencse?

Mostanában kicsit nehezebben látod a környezetedet, a könyvet távolabb tartod magadtól, és általában kissé fáradékonyabbnak érzed magad a mindennapokban? Ezek a tünetek 40 év felett jó eséllyel arra utalnak, hogy itt az ideje készíttetni egy multifokális szemüveget.

A multifokális vagy progresszív szemüveget viselő személyeknél egy öregszeműség (presbyopia) nevű állapot áll fenn. A presbyopia hasonló tünetekkel jár, mint a rövidlátás és a távollátás, de ezek két különböző állapotból erednek:

  1. A rövidlátás és a távollátás fénytörési problémának tekinthető, azaz a szem fény értelmezésével kapcsolatos probléma;
    a presbyopia a szem természetes lencséjének fokozatos megvastagodása és rugalmasságának elvesztése, és 40 év felettiek körében fordul elő.
  2. Az öregszeműség olyanoknál is előfordul, akiknél korábban soha nem voltak látásproblémák. Még a rövidlátó emberek is észreveszik, hogy látásuk homályosodik, amikor a távoli látást korrigáló szokásos szemüvegüket vagy lencséjüket viselik.

Néha a presbyopia első tünetei akkor jelentkeznek, amikor az olvasnivalót karnyújtásnyira kell tartanod ahhoz, hogy megfelelően fókuszálj a betűkre. Fejfájás vagy a szem megerőltetése is jelentkezhet, amikor közelre kell nézned, és néha a karod nem elég hosszú ahhoz, hogy elolvass egy címkét a boltban.

Mi az a multifokális szemüveg?

A multifokális lencsék különböznek a bifokális és a trifokális lencséktől. A bifokális szemüveg két fókuszpontot biztosít: a lencse fő része a távoli látáshoz, és az alsó rész, egy erősebb lencse a közeli látáshoz van kialakítva.

A trifokális szemüveg három lencsét használ, a távoli, a közeli és a köztes (karnyújtásnyira) látáshoz. A legtöbb bifokális és trifokális szemüveg esetében a lencséket elválasztó látható vonalak alapján könnyű megkülönböztetni a különböző lencséket. A multifokális lencsék fokozatos vizuális átmenetet biztosítanak a területek között, és nincs közöttük látható vonal. A multifokális szemüvegek segítenek abban, hogy távolra, közelre és köztes távolságra is jól láss, miközben nem kell cserélgetned a szemüvegeket. A bifokális lencsékkel ellentétben, ez a szemüveg nem árulkodik a viselője koráról.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Kinek van szüksége multifokális szemüvegre?

Bár a multifokális (más néven progresszív) lencséket 40 év feletti felnőttek számára ajánlják a presbyopia kompenzálására, a szem megerőltetésének javítására olyan gyermekek és fiatal felnőttek számára is vannak közeli látást támogató lencsék, akiknek nehézségeik vannak a fókuszálással. A lencsék csökkentik a különböző távolságokban lévő tárgyak látásához szükséges erőfeszítést.

Tekintettel a multifokális szemüvegek által nyújtott előnyökre, a szemüvegek számos foglalkozásban segítséget jelenthetnek. Bármely olyan munka, amely megköveteli, hogy a szem különböző távolságokra fókuszáljon, könnyebbé válik a multifokális szemüveggel, akár korrekciós, akár egyszerűen a szemet segítő és a szem megerőltetését megakadályozó szemüvegként.

Aki például számítógépen dolgozik, annak a munkanapja során rendszeresen különböző távolságokra kell fókuszálni a szemét: egy dokumentumra a számítógépen, aztán az asztalon fekvő papírra, majd a távolabbi fali táblákra, a kollégákra és a környezetre. Kis időn belül kell a szemnek alkalmazkodni a közeli, karnyújtásra lévő és távoli pontokhoz, ami nem kis feladat. Ebben jelenthet nagy segítséget a multifokális szemüveg. Fontos, hogy vigyázzunk a szemünkre, a multifokális szemüveg meghosszabbíthatja egészséges látásunk élettartamát.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top