A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a szervezetünkben, amely nagyobb mértékben megtalálható a bőrünkben, hajunkban, körmeinkben és ízületeinkben. A kollagén termelése azonban természetesen csökken az idő előrehaladtával, ami a bőr öregedéséhez és az ízületi problémákhoz vezethet. Szerencsére számos természetes forrás létezik, amelyek segíthetnek fenntartani a kollagénszintet, és ezáltal támogathatják a fiatalos megjelenést és az egészséges életmódot.
A kollagén hirtelen felemelkedése leginkább a bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt következett be, és a tudomány alátámasztja ezt a fellendülést. Az Amino Acids című szaklapban 2021-ben megjelent áttekintés szerint a kollagén az ízületi funkciók és az ízületi fájdalmak javításában is segít.
Ám az előnyöket félretéve a valóság az, hogy a rendszeres kollagén-kiegészítők nem valók mindenkinek. Ráadásul drágák is lehetnek. És az igazat megvallva, néhányan közülünk inkább az ételekből kiindulva próbálkoznak, mielőtt kiegészítőkhöz nyúlnának. Érdemes odafigyelnünk a megfelelő kollagénfogyasztásra, hiszen a 20-as éveink közepén kezdjük elveszíteni a kollagént. 40 éves korunk után a szervezetünk évente a kollagénszint körülbelül 1 százalékát veszíti el a Molecules című szaklapban 2019-ben megjelent áttekintés szerint.
Ezzel együtt itt van néhány kollagénben gazdag étel, amelyet érdemes beillesztenünk étrendünkbe, hogy növelhessük a kollagénbevitelünk, és javítsuk a bőrünk egészségét.
1. Marhacsontleves
A szarvasmarha az egyik legjobb kollagénforrás a piacon. Ha pedig több I-es típusú kollagénre vágysz (a kollagén azon típusa, amely nagy szerepet játszik a bőr, a haj és a köröm egészségében), akkor a marhacsontleves kitűnő választás, mert az I-es típusú kollagén nagyszerű forrása.
2. Csirkebőr
Amikor középkorú nők (39 és 59 év közöttiek) csirkeporcból készült kollagén-kiegészítőt szedtek, egy 2019-ben megjelent tanulmány szerint halványodtak a finom vonalak, ráncok, szarkalábak és a bőr is rugalmasabbá vált. Ha tehát az élelmiszer-alapú megközelítést szeretnénk, válasszuk a csirkebőrt.
3. Sertéscsontleves
Egy másik gyakori és gazdag kollagénforrás a sertés-, vagyis a sertésfeldolgozás melléktermékei. Érdekes módon a sertéskollagén nagyon hasonlít az emberi kollagénre, ezért gyakran használják az egészségügyben bőr, sebek és inak javítására és megerősítésére.
4. Szardínia
Más állati kollagénforrásokkal ellentétben a halak kollagénje a csontokban, a bőrben és a pikkelyekben koncentrálódik. Ha tehát a teljes értékű táplálkozás útját választjuk a kollagénért, válasszunk olyan halat, amelyből a legtöbbet vagy az egészet megehetjük, mint például a szardíniát. Ha más halakat – például a lazacfilét – bőrrel együtt főzzük meg, és a bőrt is megesszük, akkor is kaphatunk egy kis kollagénlöketet.
5. Belsőségek
Az I-es típusú kollagén természetesen a szervekben koncentrálódik. Ha az állati szervek, például a máj, a szív, az agy és a vese nem részei az étrendünknek, ne aggódjunk! Más módon is be lehet juttatni az I-es típusú kollagént, mivel a bőrben és a csontokban is megtalálható.
6. Bogyós gyümölcsök
Válaszd ki a kedvencedet – áfonyát, málnát, epret vagy szedret. Ezek mind nagyszerű módjai annak, hogy extra C-vitamint adjunk hozzá étrendünkhöz, egy olyan tápanyagot, amely segít a szervezetnek a kollagén felépítésében. C-vitamint azért is kell fogyasztanunk, mert a szervezetünk nem termeli természetes úton. Egy csésze eper közel 100 százalékban fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, egy csésze málna vagy szeder pedig a napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékát.
A C-vitaminról kiderült, hogy a bőr egészségére is jótékony hatással van. Egy 2021-es Clinics in Dermatology áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a C-vitamin fogyasztása csökkentheti a napfény okozta bőrkárosodást.
7. Brokkoli
Egy másik ízletes, egyszerű módja annak, hogy C-vitamint adjunk az étrendünkhöz, a brokkoli. Egy csésze főtt vagy nyers brokkoli körülbelül egy teljes napi adag C-vitamint biztosít, amely alapvető szerepet játszik a kollagén felépítésében. És bár a kollagén szintéziséhez szükség van a C-vitaminra, nem kell a kollagénben gazdag élelmiszerrel vagy kollagén-kiegészítővel egy időben fogyasztani. Elég, ha mindkettőt beiktatjuk az étrendünkbe a nap folyamán.
8. Aloe Vera
A napégés kezelésére az egyik legalkalmasabb jelölt az aloe vera gél. Emellett az aloe fogyasztása egy másik módja annak, hogy a bőrünk számára előnyöket teremtsünk. A The Journal of Dermatology című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány szerint az aloe kis dózisban történő fogyasztása növelte a bőr dermisz (középső réteg) kollagéntartalmát. A tanulmány szerint napi 40 mikrogramm aloe szájon át történő bevitele segítette a bőr nedvességének és rugalmasságának növelését.
(Forrás: EatingWell, Fotó: Unsplash)