nlc.hu
Egészség

Méltatlan körülmények között dolgoznak, állítják a fővárosba vezényelt vidéki mentősök

„Nincs megállás, folyamatosan dolgozol” – méltatlan körülményre panaszkodnak a Budapestre vezényelt vidéki mentősök

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is méltatlannak tartja az átvezényelt dolgozók munkakörülményeit.

„Nincs lehetőségünk meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket. Hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitalunk”írt az RTL-nek egy mentős azokról a körülményekről, amelyeket állítása szerint a vidékről a fővárosba átvezényelve tapasztalt kollégáival.

Hozzátette, csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak, ezért a hazafelé már meglehetősen fáradtak, ami meglehetősen veszélyes. 

Tapasztalatait több mentős is megerősítette az RTL Híradónak. „Hacsak nem kéred ki a 20 percedet, akkor egész nap vagy autóban, a címen vagy, esetleg a kórházban, tehát nincs megállás, folyamatosan dolgozol” – árulta el egy vidéki mentődolgozó. A névtelenséget kérő vidéki mentő azt mondja, 20 perces szünetet a 12 órás fővárosi szolgálatban csak egyszer kérhetnek, a 24 órás szolgálatban pedig háromszor.

Az Országos Mentőszolgálat mentőautója halad megkülönböztető jelzéssel az I. kerület Krisztina körúton

Az Országos Mentőszolgálat mentőautója halad megkülönböztető jelzéssel az I. kerület Krisztina körúton. (Fotó: MTVA/Róka László)

„A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne” – magyarázza Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, aki hozzátette, méltatlannak tartja, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak. 

A szakszervezet szerint a vidéki mentőknek a budapesti állomásokon kellene étkezési és pihenési lehetőséget biztosítani ilyenkor, az Országos Mentőszolgálat pedig azt válaszolta, ez most is így van. Hozzátették, az átvezényelt dolgozók “ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, étkezéssel mint a budapesti állományba tartozó bajtársaik”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top