nlc.hu
Egészség

Íme a leggyakoribb problémák, amikkel felkeresik a pszichológusokat

Félelem a virágoktól vagy a szép nőktől – Íme a leggyakoribb problémák, amikkel felkeresik a pszichológusokat

Könnyen pokollá válhat az életünk, ha bár egyedül nem tudunk megbirkózni egy problémával, mégsem kérjük ki egy pszichológus segítségét. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az okokat, amelyek a leggyakrabban arra sarkallják az embereket, hogy végül mégis egy szakemberhez forduljanak.

Számos okból kérhetjük egy pszichológus segítségét: a napi stressztől kezdve a párkapcsolati problémákon át, egészen a fóbiákig vagy a káros szokásokig. Bármilyen gondról is legyen szó, a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy senki se féljen segítséget kérni, ha arra van szüksége, mert nincs olyan probléma, aminek ne lenne relevanciája, ha az ember úgy érzi, hogy egyedül nem tudja azt feldolgozni. De vajon mik a leggyakoribb okok, amelyek miatt a legtöbben szakemberhez fordulnak?

Ha valamivel nem tudunk egyedül megbirkózni, ne féljünk segítséget kérni (Fotó: Getty Images)

Ha valamivel nem tudunk egyedül megbirkózni, ne féljünk segítséget kérni (Fotó: Getty Images)

Függőségek

A healthline.com értekezése szerint a különféle szerek használata – mint például a drog, cigaretta, alkohol – gyakran az elfojtott és megoldatlan problémák „kezelésének” lehet az egyik módja. A efféle függőségek közé sorolandók még a szerencsejáték-függőségek, az ételfüggőségek és bizonyos gyógyszerek állandó használata is. Ha ilyen problémákkal küzdünk, akkor egy pszichológus abban segíthet, hogy együttesen megkeressük vele a függőséget kiváltó okokat, legyen szó akár stresszről, depresszióról vagy elfojtott gyermekkori traumákról. Bizonyos esetekben a szakemberek nem csak a függőséggel küzdő egyénnek, de annak családjának is segítséget tudnak nyújtani csoportos terápiák keretében. Ezeken a foglalkozásokon a családtagok megtanulhatják, hogyan kezeljék és támogassák szeretteik felépülésének útját.

Stressz és szorongás

A stressz az életünk számos területén jelen van, legyen szó akár egy nehéz napról a munkahelyünkön, vagy egy ránk váró randevúról. Egy terapeuta azonosítani tudja a stressz forrásait az életünkben, és segíthet egy egészséges megküzdési stratégia kidolgozásában. Akkor is érdemes tanácsot kérni, ha példának okáért nehézségeink vannak a kisebb volumenű napi stresszes pillanatok leküzdésében. A krónikus stressz és szorongás ugyanis alvászavarokat, depressziót és káros egészségügyi szokásokat eredményezhet.

Önbizalomhiány, önbecsülés hiánya

Egyes esetekben a terapeuta egyfajta coachként tevékenykedik és segíthet abban, hogy önmagunk legjobb verziói lehessünk. Munkájuk eredményeképp segíthetnek feloldani azokat a gondolatmintákat, amelyek folyamatosan hátráltathatnak minket az életünk során. Fontos tudni, hogy nem kell tartanunk attól, hogy őszintén elmondjuk nekik az érzéseinket és frusztrációinkat. A pszichológusok ugyanis óvatos és elfogulatlan hallgatóságok.

Depresszió

Az elmúlt két évtizedben drámaian megnövekedett az antidepresszáns gyógyszerek globális fogyasztása, az európaiak pedig az élen járnak ebben – jelentette az Euronews. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján 2000 és 2020 között közel két és félszeresére nőtt az antidepresszánsok használata 18 európai országban. Megdöbbentő adat, hogy Németországban 2020-ban körülbelül 315,3 milliárd forintot költöttek ilyen gyógyszerekre. Magyarországon ez az összeg 10 milliárd forint volt. Árulkodó adat az is, hogy ez az összeg egyébként a lakosság teljes gyógyszerkiadásának az 1,2 százalékát jelenti. Nem csoda, hogy sokan a gyógyszeres pirulákhoz folyamodnak, ha depressziósak. A betegség jelenléte ugyanis hatással lehet az alvásunkra, befolyásolhatja a munkánkat, kapcsolatainkat, energiaszintünket és az étvágyunkat. Mindezek mellett gyakran a reménytelenség és a bűntudat elsöprő érzését is keltheti az emberben. Ha depressziósak vagyunk, a terápia segíthet feltárni a okokat, és irányt adhat abban, hogy hogyan küzdjük le azt.

Gyász és veszteség

Egy házastárs, szülő, gyermek vagy egy barát halálával sokaknak rendkívül nehéz lehet egyedül megbirkózni. Ha ebben a helyzetben egy terapeuta segítségét kérjük, akkor szakértelmükkel és tanácsaikkal segíthetnek a gyász feldolgozásában.

Betegségek

Pusztító érzés lehet, ha minket vagy valamelyik szerettünket betegség sújt. Ilyenkor számos érzelem kavaroghat bennünk a dühtől, a tagadástól egészen a szomorúságig. A terápia ilyenkor ott hathat, hogy segíthet megbirkózni a betegség által bennünk kiváltott érzelmekkel és tünetekkel. Fontos kiemelnünk, hogy a mentális betegségek is ebbe a kategóriába sorolandóak, amelyek esetében kifejezetten indokolt egy pszichológus felkeresése.

Fóbiák

A fóbiák jogosan okozhatnak érzelmi szorongást mindenkiben. A legtöbben úgy próbálkoznak védekezni ellenük, hogy elkerülik azokat a tevékenységeket, amelyek kiválthatják a szorongásos állapotot. Ez azonban nem jó taktika, ugyanis a magasságtól, a repüléstől vagy a víztől való félelmünk miatt olyan élményektől foszthatjuk meg magunkat, amelyektől nem szabadna. Nem beszélve arról, hogy vannak olyanok is, akiknek olyan félelmeik vannak, amelyek nagymértékben megnehezítik számukra a mindennapi életet. Ilyen például a virágoktól, a test jobb oldalán levő tárgyaktól, a tudástól vagy a szép nőktől való félelem. A fóbiák kezelésére szakosodott pszichológusok segítenek felismerni és leküzdeni félelmeinket olyan technikák segítségével, mint az expozíciós terápia és a beszélgetésterápia.

Kapcsolati problémák

Az emberek életét számos kapcsolat befolyásolhatja. Hatást gyakorol ugyanis ránk a párunkkal, a családtagjainkkal, a barátainkkal és a munkatársainkkal kialakított kapcsolatunk. Ha valamelyik stresszt vagy frusztrációt hoz az életünkbe, akkor azt mindenképpen kezelni kell. Itt is, mint a függőségek esetében, a pszichológusok csoportos és egyéni terápia lehetőségét is felkínálják a gyógyulni vágyóknak.

Alvászavarok

Ha nem alszunk elegendő mennyiségben, az pokollá tudja tenni az egész napunkat. A szakemberek szerint mindig van egy pontos oka, ha éjszaka nem tudtunk megfelelően aludni. Bár bizonyos gyógyszerek segítségével könnyen álomba szenderülhetünk, a pszichológusok arra biztatnak mindenkit, hogy segítségükkel inkább keressük meg magunkban a probléma forrását.

Bár az online weblap szerint ezek a leggyakoribb okok, amelyekért valaki pszichológus segítségét kérheti, még egyszer fontos kiemelnünk, hogy semmiért sem ciki szakemberhez fordulnunk, ha úgy érezzük, szükségünk van rá. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top