nlc.hu
Egészség

Meglepő, mik hatnak a libidóra

Ártalmatlannak tűnő hétköznapi szokások, amelyek befolyásolják a szexuális életedet

Boldogabb és élvezetesebb is lesz a szexuális életed, ha ezekre a hétköznapi szokásokra odafigyelsz.

Mindannyian vágyunk arra, hogy szexuális életünk izgalmas, örömökben gazdag és lendületes legyen. Sokan sokféle praktikát vetnek be annak érdekében, hogy ezt megvalósítsák, kifejezetten érdekes viszont az, hogy egészen ártalmatlannak tűnő hétköznapi szokásaink is sokkal nagyobb hatással lehetnek libidónkra és orgazmusunk minőségére, mint ahogyan azt gondolnánk.

Laptop, telefon, monitorok

A telefon és az internet már teljesen a napjaink része, még a lefekvés előtti, esti kikapcsolódásban is központi szerepe lett. A túlzottan nagy képernyőidő, főleg a monitor vagy okostelefon elalvás előtti használata viszont nemcsak alvásunk mennyiségét és minőségét befolyásolhatja, de még hormonháztartásunkra is kihathat. A képernyők által kibocsátott kék fény befolyásolhatja a kortizol nevű stresszhormon szintjét. A kortizol megnövekedett szintje pedig hatással lehet hormonális egyensúlyunkra, melynek zavara csökkentheti a libidót és a szexuális vágyat.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Hidratáltság

A megfelelő folyadékbevitel nemcsak általános egészségünkre, hanem szexuális életünk minőségére is kihat. Segít a megfelelő véráramlásban, beleértve az intim területeket is. A megfelelő vérellátás elengedhetetlen a szexuális izgalom és az orgazmus során is, sőt az elégtelen hidratáltság még az érzékenységet és az orgazmus intenzitását is képes csökkenteni. Az már csak hab a tortán, hogy elégséges folyadékfogyasztás híján még energiaszintünk is csökken, ezáltal pedig jóval kevésbé támad kedvünk az együttlétre.

Helytelen testtartás

Rengetegen végzünk ülőmunkát, mely sajnos nem hat túl kedvezően a helyes testtartásra. Az tulajdonképpen teljesen logikus, hogy a rossz testtartás következtében csökkent mozgékonyság, rugalmasság nehézkesebbé teheti egyes pozíciók élvezetét vagy akár azok kivitelezését, viszont mindennek tetejében még stresszt és szorongást is okozhat. A test különböző pontjain kialakuló feszültség az elmére, a mentális egyensúlyra is kihat, ráadásul csökkenti önbizalmunkat és növeli testünkkel kapcsolatos elégedetlenségünket, ezek összessége pedig egyenes utat mutathat ahhoz, hogy inkább kerüljük a szexuális élményeket, legalábbis nehezünkre esik élvezni azt és ellazulni közben.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Szőrtelenítési szokások

Mindenek előtt fontos tisztáznunk önmagunkban, mennyire igényeljük intim testrészeink simaságát. Ha ettől teljesebbnek érezzük az élményt, magabiztosabbnak és vonzóbbnak érezzük magunkat, növeli az örömérzetünket, akkor érdemes megtalálnunk a megfelelő módszert és gyakoriságot. A nem megfelelő eszközök vagy módszerek használata ugyanis bőrirritációt, sérüléseket, gyulladt szőrtüszőt, benövéseket eredményezhetnek, melyek negatívan hatnak vágyunkra és ellazulásunkra is. Ha pedig valamiért elmarad szőrtelenítési rutinunk, akkor komoly gátlás, önbizalomhiány lehet annak következménye, ami igazi libidógyilkos. A legjobb, ha egyetértés és elfogadás van köztünk és párunk közt a témában, ráadásul az intim kommunikáció tulajdonképpen már önmagában is szexi.

Szűk ruhák viselése

Ha jót akarunk a testünknek és egészséges szexuális életünknek, akkor a szakértők szerint elkerüljük, illetve minimálisra csökkentjük a szűk nadrágok, szűk bugyik, szintetikus anyagból készült fehérneműk viselését. Ezek sajnos akadályozzák a bőr megfelelő légzését, ez az intim területeknek cseppet sem kedvez, a baktériumok megtelepedésének azonban annál inkább. Emellett még irritációt is okozhatnak. Akár fertőzésről, akár irritációról beszélünk, mindkettő kellemetlenséget, fájdalmat, kényelmetlenséget okoz az együttlétek során, mely drasztikusan csökkenti az örömérzetet.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Túl sok fürdés

Bizony, a túlzott higiénia is okozhat problémát. Az intim területek napi többszöri szappanozása, a túl hosszúra nyúló forró fürdők károsítják azt a természetes védőréteget a bőrön és nyálkahártyán, fokozzák a szárazságot, ezáltal megnövelik a kellemetlen és fájdalmas szexuális tapasztalatok valószínűségét, ha pedig mindez nem lenne elég, még a fertőzések valószínűségét is megnövelik. Fontos, hogy megőrizzük a kényes pH-egyensúlyt, ezért kerüljük a túl erős kemikáliákat, azok túl gyakori használatát, valamint figyeljünk oda testünk jelzéseire.

Túl sok só és túl sok cukor

A túlzott cukor- és sóbevitel hatással lehet az endokrin rendszerre, ezáltal csökkentheti a libidót. A magas vércukorszint csökkenti a tesztoszteront, mely fontos szerepet játszik a nemi vágyban mind a férfiaknál, mind a nőknél. A hormonális egyensúly felborulása ezenfelül még a szexuális teljesítményre is kihat. Általános egészségünk mellett tehát szexuális életünket is jótékonyan támogatja, ha megfelelő körültekintéssel, mértékkel ízesítjük ezekkel mindazt, amit elfogyasztunk.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Vitaminok

Csodálatos fejlődést érhetünk el szexuális élményeinkben azzal, ha gondoskodunk azon vitaminok beviteléről, amelyek kifejezetten segítségünkre lehetnek. A C-vitamin a hormonális egyensúly fenntartásában segít. A D-vitamin a tesztoszteron szintjének szabályozásában segít, mely jó hatással van szexuális teljesítményünkre és vágyunkra is. Az E-vitamin szintén ebben nyújt támogatást. A B-vitaminok a szexuális vágy támogatásán túl még az erekció minőségében és tartósságában is fontos szerepet képes betölteni. A cink szintén a szexuális étvágyra, a libidóra hat, továbbá még a szexuális teljesítményre is. A magnéziumra pedig a megfelelő energiaszint megőrzésében tudunk támaszkodni, amely – tudjuk mindannyian –, mennyire kulcsmomentuma képes lenni szexuális életünknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top