nlc.hu
Gasztro

Veszélyes konyhai szokások

8 konyhai szokás, ami akár meg is betegíthet

Súlyos fertőzések forrásai lehetnek ezek az egyébként egészen hétköznapi, és ártatlannak tűnő konyhai szokások.

Nem véletlen, hogy az éttermi konyhákban szigorú tilalmak vonatkoznak a most következő szokásokra!  

1. Oda kerül az élelmiszer a hűtőben, ahol épp hely van

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy oda teszik be az élelmiszereket a hűtőszekrénybe, ahol épp van szabad hely. A nyers élelmiszerek azonban olyan kórokozókat tartalmazhatnak, amelyek akár meg is betegíthetnek, ezért fontos, hogy ne érintkezzenek a fogyasztásra kész ételekkel. Éppen ezért célszerű a nyers élelmiszereket a hűtő alsó polcán tartani, így megelőzhető, hogy azokból bármi is a fogyasztásra kész ételekre essen vagy csorogjon. A megfelelő tárolók és fedelek használata, illetve a hűtő rendszeres takarítása szintén lényeges.

2. A friss tételek vannak elöl, a régiek hátul a hűtőben vagy a kamrában

Bár valóban kényelmesebb legelőre pakolni a frissen vásárolt élelmiszereket, ennek következtében a régebbi tételek hátrébb kerülnek a hűtő vagy a kamra polcain és akár meg is feledkezhetünk róluk. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, célszerű mindig a szavatossági idő sorrendjében bepakolni az élelmiszereket, így megakadályozva, hogy lejárt, vagy akár penészedésnek, rothadásnak indult dolgok maradjanak a polcokon.

3. A készülő étel kóstolgatása

A főzés során gyakran előfordul, hogy a fakanál segítségével, a fazék fölé hajolva kóstolunk bele a készülő ételbe. Bár ez kétségkívül hasznos, hiszen ha valami hiányzik belőle, ilyenkor még pótolhatjuk, azonban egészségügyi szempontból egyáltalán nem biztonságos szokás, hiszen ha a kóstoláshoz használt eszközt visszatesszük az ételbe, vagy akár csak visszacsöppen az azon lévő étel, a szervezetünkből kórokozók kerülhetnek bele, amivel megfertőzhetjük azokat, akik még fogyasztanak a fogásból. Éppen ezért a kóstolást kizárólag olyan eszközzel szabad végezni, amit utána nem teszünk vissza a fazékba, illetve nem is az étel fülé hajolva, hanem attól eltávolodva.

Kóstolás főzés közben

Te is belekóstolsz a fazékban rotyogó ételbe? (Fotó: Getty Images)

4. A fagyasztott húsok felolvasztása szobahőmérsékleten

Kézenfekvőnek tűnhet, hogy az elkészíteni kívánt, fagyasztott húst éjszakára vagy arra az időre, míg dolgozni mész, kitedd a konyhapultra kiolvadni. Azonban ez is veszélyes, mivel nem megfelelő hőmérsékleten, illetve túl hosszú idő alatt elszaporodhatnak bennük a baktériumok. Általános szabály, hogy nyers húsok négy óránál hosszabb ideig nem lehetnek – 15 fok felett és 60 fok alatti hőmérsékleten.

5. A hűtő hőmérsékletének nem megfelelő beállítása

A szakemberek szerint fontos, hogy a hűtőszekrényeket maximum 4 fokra vagy az alatti hőmérsékletre kell beállítani.  

6. A vágódeszkák egymáson tárolása

Élelmiszerbiztonsági szempontból az elmosott vágódeszkákat nem tanácsos egymáson szárítani, illetve tárolni sem. Ha ugyanis egymásra kerülnek, megállhat közöttük a nedvesség és penészesedés alakulhat ki.

7. Szárítás konyharuhával

A konyharuha nem arra való, hogy azzal szárazra töröljük az elmosogatott edényeket és evőeszközöket. Abban az esetben ugyanis, ha a textílián valamilyen szennyeződés van, az az eltörölt tárgyakra is átkerülhet. A szakemberek azt tanácsolják, inkább levegőn szárítsunk.

8. Házikedvencek a konyhában

A kutyák, macskák vagy más házikedvencek, még akkor is, ha sosem teszik ki a lábukat a lakásból, olyan kórokozókat hordozhatnak, melyek az ételekbe kerülve komoly fertőzéseket okozhatnak. Éppen ezért bármennyire is szereted, a konyhába soha ne engedd be, illetve ha megsimogattad őket, moss kezet, mielőtt ételt készítenél.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top