nlc.hu
Egészség

Fontos tanúsítványok, amiket tudatos vásárlóként ismerni kell

Kisokos tudatos vásárlóknak: ezek a legfontosabb tanúsítványok, amiket ismerned kell

Vásárlás közben sok olyan nemzetközileg is használt címkével találkozhatunk, amelyek segítenek abban, hogy jó döntést hozzunk.

Egyre többen vannak, akik az élelmiszerüzletben az árak mellett megnézik az összetevők listáját is. De annak, aki igazán tudatosan szeretne dönteni, akinek fontos saját és mások jóléte is, érdemes megnéznie, mi minden más szerepel még a csomagoláson, mert számos olyan jelölés van, ami megmutatja, hogy egy termék milyen múlttal, lábnyommal rendelkezik. Ezek közül gyűjtöttük össze a legfontosabbakat a Lidl segítségével. 

Egy nő gyümölcsöket vásárol

Fotó: Getty Images

ASC és MSC jelölés

Az Aquaculture Stewardship Council (ASC) független nonprofit szervezet 2010-ben jött létre. Célja, hogy a haltenyésztést világszerte fenntarthatóbbá tegye. A felelős és fenntartható tengerihal halászatot jelöli, a termékek előállítása átlátható és teljes mértékben nyomon követhető. Az ASC biztosítja, hogy a hal- és tenger állatainak tenyésztése és a feldolgozása során a környezetvédelemre és a szociális sztenderdekre vonatkozó szigorú előírásokat betartották.

A Marine Stewardship Council (MSC) egy nemzetközi független és közhasznú szervezet. Célja, hogy fellépjen a világméretű túlhalászás ellen, és fenntarthatóvá tegye a globális halászatot. Az MSC jelölés biztosítja, hogy a kiaknázott állományok magas szinten maradjanak. Az MSC elvárásai szerint a halászeszközöket felelősségteljesen kell használni, minimalizálni kell az ökoszisztémára gyakorolt hatásokat, valamint a járulékos fogásokat, hogy a halak és más tengeri élőlények élőhelye megmaradjon.

A halakból készült élelmiszerkészítményeken találkozhatunk többféle delfinbarát címkével is, a legmegbízhatóbb tanúsítvány az, amit a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) nevű amerikai szervezethez köthető.

Cotton made in Africa

A Cotton made in Africa az Aid by Trade Foundation kezdeményezése, és a világ egyik vezető nemzetközi szabványa az Afrikából származó fenntartható módon előállított gyapotnak. A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson az afrikai kistermelőknek az önsegélyezésben – azaz adományok helyett tettekkel – élet- és munkakörülményeik javítása, valamint kifejezetten a környezetvédelem előmozdítása érdekében.

A gazdák a helyszíni képzéseken olyan hatékony és fenntartható gazdálkodási módszereket tanulnak, amelyek segítségével jobb terméshozamot érhetnek el, valamint megóvhatják környezetüket és az egészségüket. Mindezt a felelős textilipari vállalatok hozzájárulása teszi lehetővé, amelyek a Cotton made in Africa partnerei.

Cradle2Cradle

Ez a termékszabvány az ipar különböző területein található újrahasznosítható termékek tanúsítására alkalmazható, úgy mint a textilek, fogyasztási eszközök, kozmetikumok és csomagolások. A Cradle to Cradle terméktanúsításhoz a termékeket öt kategóriában értékelik:

● anyagegészségügy,

● anyag-újrafelhasználás,

● megújuló energia felhasználás,

● vízgazdálkodás,

● társadalmi felelősségvállalás.

A minősítést öt fokozatban – alap, bronz, ezüst, arany és platina – lehet elérni, attól függően, hogy a termék milyen teljesítményt nyújt a különböző kategóriákban.

 

EU ökocímke

Ez egy olyan nemzetközi környezeti címke, amelyet valamennyi uniós tagállamban, valamint Törökországban, Norvégiában, Izlandon és Svájcban is elismernek. Az uniós ökocímke célja a fogyasztók pontos, tudományosan megalapozott és hiteles tájékoztatása, olyan termékek népszerűsítése, amelyek teljes életciklusukat tekintve kisebb környezeti hatással járnak, mint a hasonló rendeltetésű termékek.

Az uniós ökocímke magas követelményeket támaszt, a tanúsítás a termék teljes életciklusára kiterjed, vagyis a nyersanyagok előállításától a termelésen, csomagoláson, szállításon és használaton át egészen a hulladékká válásig, végül az ártalmatlanításig tart.

EU Organic

Ez a jelölés minden, az Európai Unió területén előállított és a szükséges tanúsítvánnyal rendelkező, előre csomagolt bio, ökológiai termelésből származó terméken feltüntethető. A nemzeti jel mellett az EU Organic jelölés vizuálisan is megjelenítheti, hogy Európa-szerte egységes elvárások, szabályok vonatkoznak minden bio termelőre. A logó mellett fel kell tüntetni annak a szervezetnek a betűjelét, amely a követelményeknek való megfelelést ellenőrzi, és a tanúsítványokat kiállítja.

EU Organic logo

Forrás: Európai Bizottság

Fairtrade

Ez a szabvány azt jelöli, hogy egy gyártó jobb munka- és életkörülményeket biztosít a kistermelők és a dolgozók számára Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Már több mint 1,6 millió kistermelő és munkás részesül a stabil minimálárakból, a közösségi projektek Fairtrade prémiumából és a környezetbarát termesztés előmozdításából.

A függetlenül auditált Fairtrade-szabványok magukban foglalják a demokratikus szervezeti struktúrákra, a környezetvédelemre és a biztonságos munkakörülményekre vonatkozó kritériumokat is.

Külön tanúsítványt kaptak a Fairtrade nyersanyagok. Ha ezt látjuk egy terméken, akkor tudhatjuk, hogy az méltányos kereskedelemből származó alapanyagokat tartalmaz. A Fairtrade nyersanyagok jelölése olyan fair módon termesztett és forgalmazott összetevőkre vonatkozik, mint a kakaó, a cukor vagy a gyapot. Ezekkel az összetevőkkel mennyiségi kompenzáció útján lehet kereskedni.

Több összetevőből álló termékben csak a címkén feltüntetett összetevő rendelkezik Fairtrade tanúsítvánnyal – például egy csokoládészelethez szükséges kakaó- vagy cukormennyiséget Fairtrade feltételek mentén vásárolták.

FSC

Az FSC a Forest Stewardship Council rövidítése, mely a felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszert takarja. Célja a környezettudatos, társadalmilag felelős és gazdaságilag életképes erdőhasználat előmozdítása. Az FSC jelölés szavatolja, hogy a forgalmazott termékek megfelelnek az FSC-előírásoknak, a teljes feldolgozási és kereskedelmi lánc során megőrzik a természetes erdőket, nem alakítják át ültetvényekké.

Fontos kritérium továbbá a termőhelyeken a megfelelő fafajok használata, az értékes élőhelyek védelme, a génmódosított növények tilalma és a növényvédő szerek használatának elkerülése. A jelölés három fokozatban kerül odaítélésre. Az FSC-szabványoknak való megfelelést évente legalább egyszer független auditorok ellenőrzik.

Hasonló a Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes (PEFC) tanúsítványrendszere, ez is a felelős erdőgazdálkodást igazolja. A jelöléssel papírtermékeken, kiadványokon, csomagolóanyagokon, bútorokon találkozhatunk.

GOTS 

A Globális Organikus Textil-szabványt (GOTS) olyan nemzetközi szabványügyi szervezetek alapították, amelyek a környezetbarátabb és társadalmilag felelősségteljes textilgyártás mellett kötelezték el magukat. Ez a szociális és ökológiai szabvány világszerte egységes és ellenőrizhető.

A szabványt csak olyan textiltermékek kapják meg, amelyek legalább 70 százalékban tartalmaznak organikus gyapotot. A teljes textilgyártási lánc független tanúsítással rendelkezik. Minden termék nyomonkövethető és ellenőrizhető egy nyilvános adatbázisban.

GRS

A Global Recycled Standard termékszabványt a termékben lévő újrahasznosított anyagok tartalmának nyomon követésére és ellenőrzésére hozták létre. A szabvány a teljes ellátási láncra vonatkozik, és foglalkozik a nyomon követhetőséggel, a környezetvédelmi elvekkel, a szociális követelményekkel, a vegyianyag-tartalommal és a címkézéssel. 

Bár a GRS a Textile Exchange védjegye, bármilyen típusú, újrahasznosított tartalmú anyagokat tartalmazó termékre kiterjedhet. A GRS célja, hogy növelje az újrahasznosított anyagok felhasználását a termékekben, és csökkentse vagy megszüntesse az előállításukkal járó károkat.

Global Recycled Standard logó

Kép: Textil Exchange

STANDARD 100 by OEKO-TEX

Ez a védjegy a textiltermékek számára szabványosított, független tesztelési és tanúsítási rendszert jelöl. A védjegy biztosítja, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz. A káros anyagokra vonatkozó vizsgálatok a jogilag tiltott és az egészségügyi kockázatot jelentő vegyi anyagokra is kiterjednek. A szabványban meghatározott határértékek a fogyasztók védelmét szolgálják és sok esetben meghaladják a nemzeti, illetve nemzetközi követelményeket.

Rainforest Alliance Certified

A védjegy azokat a termékeket jelöli, amelyek részben vagy egészben a Rainforest Alliance tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságokból származnak. A származási helyeket a Rainforest Alliance fenntartható mezőgazdasági szabványának szigorú irányelvei szerint kell kezelni. Ez magában foglalja a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a jövedelmezőség kritériumait.

Az irányelveket egyrészt az élővilág és a növények, valamint a talaj és a víz védelme és megőrzése, másrészt a dolgozók, családjaik és a helyi közösségek életkörülményeinek javítása érdekében dolgozták ki.

Korábban létrejött egy hasonló kezdeményezés, az UTZ szervezetnek is volt egy fenntarthatósági programja kávét, kakaót, teát és mogyorót termelő farmerek számára, de 2019-ben egyesültek a Rainforest Alliance-szel, és az utóbbi nevet tartották meg, a logót ugyanakkor még láthatjátok néhány terméken.

RSPO 

A Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) egy globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fenntartható pálmaolaj normává váljon. A program az olajpálmák fenntarthatóbb termesztési módszereit támogatja. Ennek célja, hogy kevesebb kárt okozzon a környezetnek.

A tanúsításhoz szükséges kritériumok ökológiai és szociális jellegűek. Ezek közé tartozik a termelő régiókban a gazdák és a munkások alapvető jogainak tiszteletben tartása, továbbá szigorúan veszik azt is, hogy a védelemre érdemes területeket, pl. esőerdőket, ki kell zárni a pálmatermesztéséből.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top