nlc.hu
Egészség

Mikor egészségesebb zuhanyozni?

Kiderült, hogy este vagy reggel egészségesebb-e zuhanyozni

Vannak, akiknek nem indulhat el a nap enélkül, másoknak a lefekvés előtti rituálé része és akadnak, akik reggel és este egyaránt tisztálkodnak.

„Ahogy közeledünk a szokásos elalvási időnkhöz, a testmagunk hőmérséklete csökkenni kezd. Közvetlenül az ébredés előtt pedig a testmaghőmérsékletünk emelkedni kezd, ami jelzésként szolgál az agyunk számára, hogy ideje felébrednünk és elkezdenünk a napot. Az esti zuhanyozás javíthatja az alvást azáltal, hogy elősegíti a test maghőmérsékletének csökkenését, ami az alvás elindításához és a megfelelő éjszakai alvás fenntartásához szükséges” – magyarázta Robert Oexman csontkovács és alvástanácsadó a Huffpost riportjában. 

Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor a víz hőmérséklete. Tévhit ugyanis, hogy a hideg zuhany lefekvés előtt előnyös lenne, sőt,  a túlságosan hideg víz éppen, hogy csökkenti a bőr véráramlását és hidegrázást válthat ki, ami növeli a test maghőmérsékletét, ezáltal pedig akadályozza a jó alvást. 

A reggeli zuhany nagy előnye viszont, hogy valóban segíthet abban, hogy megszabaduljunk az álmosságtól. 

Zuhanyzás

Illusztráció: Getty Images

Fontos a hidratálás!

Dr. Julia Carroll bőrgyógyász szerint, ha a bőrről van szó, a zuhanyozás hatásai függetlenek attól, hogy a nap mely szakában végezzük azt. Az esti zuhanyozás annyiból talán praktikusabb, hogy segít megszabadulni a nap folyamán felgyülemlett szennyeződésektől. Felhívta a figyelmet ugyanakkor a hidatálás fontossággára.

„Fontos tudni, hogy a túl gyakori zuhanyozás, különösen forró vízzel, csökkentheti a bőr természetes hidratáló képességét, ami kiszáradáshoz és irritációhoz vezethet. Minden esetben fontos, hogy enyhe, nem irritáló tisztálkodószereket használjunk, és zuhanyozás után hidratáljuk a bőrt, napszaktól függetlenül. ”

A szakember megjegyezte azt is, hogy a reggeli zuhanyozás hátránya lehet, hogy a nagy rohanásban ilyenkor sokan megfeledkeznek a megfelelő hidratálásról. 

A hajadnak sem mindegy

Jonathan Palmer hajgyógyász szerint a hajunk egészsége szempontjából sem mindegy, mikor tisztálkodunk. Abban az esetben ugyanis, ha este tusolunk és eközben nedves lesz a hajunk, valószínűleg így is fekszünk le aludni. A nedves haj pedig sérülékenyebb, és ha a párnához dörzsöljük, károsodhat a kutikula, arról nem is beszélve, hogy a fejbőrön gombásodás alakulhat ki. 

„Ez általában nem katasztrofális, de idővel változásokat okozhat, különösen a hosszabb haj esetében. A száraz hajjal való alvás mindig jobb a haj egészsége szempontjából.”

Harcolj vagy menekülj!

Az elmúlt néhány évben számos tanulmány vizsgálta a zuhanyozás és a stressz kapcsolatát. A kutatók arra jutottak, hogy a hideg zuhany a kortizolszint megemelkedéséhez vezethet, ami a „harcolj vagy menekülj” hormon, amelyet a szervezet stressz esetén felszabadít.

„A hideg zuhanyok segíthetnek növelni a kortizolszintet, mert serkentik a szimpatikus idegrendszert, amely a szervezet harcolj vagy menekülj reakciójáért felelős. Ez a válasz növelheti a szívfrekvenciát, a vérnyomást és a kortizolszintet a szervezetben, amelyek mindegyike segíthet javítani az éberséget és a fókuszt” – áll a Texas Health Resources tanulmányában. A kutatás szerint a hideg zuhany serkenti az adrenalin felszabadulását is, amely hormon képes felgyorsítani a szívet, a vérnyomást és a légzést.

A floridai BayCare tanulmánya rámutat ugyanakkor, hogy a forró zuhany is hasznos lehet, ez ugyanis csökkenti stresszszintet és segíti a jobb alvást. A zuhanyozás napszakának tehát kevésbé van hatása a stressz szintjére, mint a választott vízhőmérsékletnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top