nlc.hu
Trend

Ezért ne feküdj le vizes hajjal aludni

Ezért nem ajánlja a fodrász, hogy vizes hajjal feküdj le aludni

Te is hajlamos vagy nyáron a hajszárítót a fiókba száműzni és vizes hajjal lefeküdni? Jobb, ha mégsem teszed, mert komoly következményei lehetnek.

Nyáron, a rekkenő hőségben az ember mindent bevet annak érdekében, hogy picit lehűtse magát. Az egyik nagy klasszikus a vizes hajjal való lefekvés, ám a szakértő szerint nem a legjobb ötlet nyugovóra térni nedves tincsekkel.

Dusty Schlabach hajszobrász szerint a vizes tincsek nem tudnak rendesen száradni, ezért áporodott szagúvá válhatnak, sőt. Azt mondja, a korai penészképződés is beindulhat a szálakon. Ez azonban nem minden.

„Ha a haj nedves, a körülmények hozzájárulnak a sokkal lassabb száradási folyamathoz, és tökéletes környezetet teremthetnek a gombák és baktériumok szaporodásához. Amennyiben ez elég gyakran megtörténik, valódi problémává válhat a fejbőr számára, sárga elszíneződést, viszketést és hámlást okozva.”

A gombák a sötét, nedves és párás környezetet szeretik, és megélhetnek a haj, a köröm és a külső bőrréteg elhalt szövetein. Ennek eredményeként a párna táptalaja lehet a gombáknak. A Wythenshawe Kórház és a Manchesteri Egyetem 2005-ös tanulmánya szerint akár 16-féle gombafaj is előfordulhat a párnákon. A Huffpost által megkérdezett bőrgyógyászok is egytől-egyig azt mondták, hogy olyan fertőzések alakulhatnak ki ennek következtében, amit, ha megtörtént a baj, már sokkal nehezebb helyrehozni, mint megelőzni.

Nedves haj

Fotó: Getty Images/Boy_Anupong

Emellett gubancolódást és nagyon csúnya töredezést is okozhat, ha valaki így fekszik le, különösen göndör haj esetében. A fodrász arra is rávilágított, hogy utána visszaállítani a haj egészséges szerkezetét nagyon nehéz. 

Schlabach azt mondja, célszerű a hajmosást úgy időzíteni, hogy legyen a tincseknek idejük maguktól megszáradni a levegőn. Ha ez mégsem megoldható, akkor viszont ne legyünk restek a hajszárítóért nyúlni. Itt csak arra kell figyelni, hogy mindig használjunk valamilyen hővédőt, és sose állítsuk olyan forróra az eszköz levegőjét, hogy az égessen. Érdemes a karon próbatesztet végezni. Amennyiben már itt is túl forró, célszerű lejjebb állítani a hőmérsékletet, mert a fejbőr a karnál sokkal kényesebb.

Hozzátette, hogy a selyem párnahuzat is sokat segíthet, ha mégis nedves hajkoronával fekszünk le (sőt, nem csak akkor). Ez sokkal kíméletesebb a hajhoz, kevesebb súrlódást idéz elő, amivel óvja a szálak szerkezetét. Ha minden kötél szakad, léteznek olyan samponok, amik gátolják a fejbőr gombásodását, de miért akarna bárki eddig eljutni, ha 10 perc hajszárítással elkerülheti a következményeket?

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top