nlc.hu
Egészség
Mi a különbség a felnőtt és a gyerek naptej között?

Mi a különbség a felnőtt és a gyerek naptej között?

Muszáj két különböző naptejjel felszerelkezve nekivágni a nyárnak? Vagy elég esetleg egyfajtába beruházni? Ennek jártunk most utána.

A fényvédelem elengedhetetlen felnőttek és gyerekek számára egyaránt. De tényleg szükség van két különböző naptejet beszerezni magunknak és a gyerekünknek? Dr. Dendy Engelman, bőrgyógyász erre elég lényegre törő választ ad:

Egyáltalán nem kell a család minden tagjának külön fényvédőt venni. Sőt, azt szoktam tanácsolni a pácienseimnek, hogy saját maguknak is inkább a babaverziót vegyék meg.

Ez abból a szempontból szuper hír, hogy nem kell duplán költenünk. Abból a szempontból viszont kevésbé, hogy babanaptejek drágábbak, jobban megterheli a pénztárcánkat. Mégpedig azért, mert a gyerekeknek készült naptejek általában ásványi (vagyis fizikai) fényvédők, amik kevésbé irritálják a bőrt.

Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédő között?

Alapvetően abban kereshető a két típus közti differencia, hogy hogyan fedi be a bőrünket. A kémiai beszívódik, a fizikai (vagy ásványi) pedig ott marad a bőr felületén és úgy véd, hogy visszaveri az UV-sugarakat. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, s hogy felnőttként melyiket választod, az – a bőrérzékenységet és összetevőket figyelembe véve – abszolút a saját preferenciád.

Gyerekeknek azonban inkább a fizikai fényvédőt ajánlják, mert az ő bőrük vékonyabb és nagyobb felszívóképességű. Ez azonban nem feltétlenül jelenti a babanaptejet.

naptej

Fotó: BrianAJackson/Getty Images

Gyerekeknek felnőtt naptejet vagy felnőtteknek gyereknaptejet?

Számos gyerekeknek készült fényvédőben megtalálhatók olyan kémiai blokkolók, mint az avobenzone, oxybenzone vagy oktinoxát. Ez kémiai napfényszűrőt jelent. A kicsiknek való naptej keresésekor azonban dr. Engelman szerint „inkább a cink-oxid vagy a titán-dioxid tartalmú, vagy a kettő kombinációját tartalmazó, fizikai formulákat érdemes választani”. Még akkor is, ha azok „felnőtteknek szóló” készítmények.

A lényeg tehát, hogy nem a termék célcsoportja határozza meg, hogy milyen naptejet érdemes megvenned. Hiszen nincs valódi különbség a felnőtteknek és gyerekeknek szóló fényvédő között. Inkább az irányítsa a kezedet bevásárláskor, hogy milyen összetevői vannak az adott napvédőnek. Fontos, hogy széleskörű védelmet nyújtson az UVA és UVB sugarak ellen. Ezen felül legalább 30 faktorosnak kell lennie ahhoz, hogy igazán hatékony legyen.

De persze a gyerekeket akkor lehet igazán megóvni a napsugarak káros hatásaitól, ha korlátozod a közvetlenül a napon eltöltött idejét. Különösen igaz ez a reggel 9 és délután 3 óra közti időszakra, amikor a legerősebb a sugárzás. Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége ajánlása szerint a hat hónapnál kisebb babákat pedig teljes mértékben távol kell tartani a naptól.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top