nlc.hu
Egészség
9 dolog, amit a szemorvosok szerint sose kéne tennünk

9 dolog, amit a szemész szerint sose tegyél

Elmondta a szakértő, milyen hibákat szükséges elkerülnünk, hogy megőrizzük szemünk egészségét.

Szemünk egészségével hajlamosak vagyunk egészen addig nem foglalkozni, amíg valami gond nem merül fel. Látásunkat természetesnek vesszük a mindennapokban, pedig bölcsebben tennénk, ha több figyelmet fordítanánk rá, hogy megelőzzük a lehetséges problémákat. Szemorvosok mondták el, mik azok a szokások, amelyeket ők soha nem követnek el – és amiket nekünk sem kéne.

1. Alvás kontaktlencsében

Ugye, milyen kényelmes lenne csak úgy elaludni a lencsével? Na, pont ezt szabad nagyon elkerülni! Amellett, hogy az ébredés igencsak kellemetlen az éles szúrás és szemszárazság miatt, a szemorvosok szerint ráadásul még biztos utat is adunk vele a fájdalmas fertőzéseknek és a szaruhártya-károsodásnak.

2. Szünet nélküli képernyőbámulás

Mindannyiunkkal megesett már, hogy órákra belefeledkeztünk a telefon vagy laptop bámulásába. Arról már nem is beszélve, hogy rengeteg embernek mindez munkaeszköz is! De figyelj oda: 20-30 percenként tarts szünetet, és nézz valami távolira, hogy kíméld a szemed.

3. Szemvizsgálat halogatása

A szemorvosok évente-kétévente ajánlanak egy alapos vizsgálatot: a rendszeres ellenőrzés megelőzheti a komolyabb problémákat.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

4. Hirtelen látásváltozás figyelmen kívül hagyása

Ha hirtelen úszkáló foltokat vagy villanásokat látsz, azonnal irány az orvos! Ez akár komoly problémát is jelezhet, ami azonnali kezelést igényel.

5. Sminkben alvás

Igen, néha csábító, hogy egy fárasztó nap után csak bedőljünk az ágyba, de a smink nem a barátunk, ha egész éjszakára a szemünkön hagyjuk. Fertőzéseket és gyulladásokat okozhat, az pedig már csak hab a tortán, hogy még ráncosabbá is teszi a szem környékét, reggel pedig aztán extra macera eltávolítani.

6. Direkt napfénybe nézés

Még egy rövid pillantás is súlyos károsodást okozhat a retinádban. Mindig viselj megfelelő szemvédelmet, ha a napba nézel, különösen napfogyatkozáskor.

7. Dohányzás

A dohányzás és a vape nemcsak a tüdőnek, hanem a szemnek is árt: a szürkehályog és a retina károsodása is gyakrabban fordul elő dohányosoknál, mint akik nem élnek ezzel a szenvedéllyel.

8. Konktaktlencse öblítése csapvízben

Csábító lehet gyorsan leöblíteni a lencsét, de a csapvízben lévő baktériumok súlyos fertőzéseket okozhatnak. Használj mindig megfelelő folyadékot!

9. Egészségtelen táplálkozás

Az egészségtelen, cukros és zsíros ételek nemcsak a kilókra, de a látásra is rossz hatással vannak. A mediterrán étrend viszont csodákat tehet a szemmel – és nem mellesleg az alakunkkal is!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top