Egészség

A jó alvás fél egészség!

Ne hunyjunk szemet a kialvatlanság felett, mert számos betegség melegágya lehet. Azzal bizonyára már nem mondunk újat, hogy egészségünk alapfeltétele a tudatos táplálkozás, rendszeres mozgás, levegőzés és a relaxáció. Azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy az alvásunk minősége is nagyban befolyásolja fizikai és mentális egészségünket, sőt a kialvatlanság hosszú távon komolyabb krónikus betegségekkel is kapcsolatba hozható, pedig közel a lakosságunk fele érintett a problémában.

A rossz minőségű alvást (nehéz elalvás, gyakori felébredés, rövid időtartam) a legtöbben nem tekintik betegségnek, úgy vannak vele, hogy ez egy elkerülhetetlen rossz, amellyel együtt kell élniük. Azonban ez tévhit, és igenis komolyan kell venni a problémát. A hosszú távú kialvatlanság ugyanis gátolja a szervezetünk regenerálódását, és nemcsak a hangulatunkra vagy a közérzetünkre van hatással, de olyan krónikus betegségekkel is kapcsolatba hozható, mint például a nappali aluszékonyság, a magas vérnyomás, a szívbetegség vagy a diabétesz.

A jó alvás, fél egészség!

Hazánkban már a lakosság fele küzd valamilyen szintű alvászavarral, és az egyik legelhanyagoltabb egészségügyi problémává nőtte ki magát, mert csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát és foglalkoznak a kezelésével.  

Feltehetően alvászavarral küzd, ha hosszú távon (több héten keresztül rendszeresen) az alábbiakat tapasztalja:

• Általában minimum 30 perc kell ahhoz, hogy elaludjon.
• Rendszeresen felébred hosszabb időre az éjszaka folyamán.
• Sokszor lepihen napközben.
• Gyakran gyötri nappal álmosságérzet, koncentrációzavar, vagy gyakran tapasztal hangulatingadozást.

Adunk pár tippet, hogy jobban aludjon.

• Igazán jól aludni csak megfelelő környezetben lehet: igényeinek megfelelő ágy, évszaknak megfelelő ágynemű, 21 fok körüli állandó hőmérséklet, a természetes fény kizárása.
• A rendszeres sport sokat segít, hogy jobban aludjon, de a közvetlenül elalvás előtt végzett edzés hatására a szervezet nehezebben “kapcsol át” pihenő üzemmódba.
• A nehéz vagy nagy cukortartalmú ételek fogyasztása a lefekvés előtti órákban nem javasolt, hisz így szervezetünk nem tud majd kizárólag a pihenésre koncentrálni
• Kávét, koffeintartalmú italokat érdemes már 6 órával elalvás előtt elkerülni, hogy nyugodtan aludjon az éjszaka.
• Az azonos idejű lefekvés és felkelés nagyban hozzájárul az egészséges bioritmus, így a jó alvás eléréséhez.
• Lefekvés előtt kerülje a tv-t, ne használjon az ágyban okoseszközöket (tablet, telefon), mivel az ezek által kibocsátott fény gátolja az alvásért felelős hormonok termelődését.

Az életmódváltás sokat segíthet a jobb minőségű alvás elérésében. Ha a stresszes életmódunk miatt nehezen és rosszul alszunk, de a mindennapos rohanásban nem tudunk a megszokott napi rutinunkon változtatni, akkor mindenképpen érdemes először a gyógynövényekhez, vagy a modern, mégis évszázados népi gyógyászati tapasztalatokra épülő gyógynövényalapú készítményekhez fordulni..

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top