nlc.hu
Egészség
Kímélő megoldások székrekedésre

Szuperhatékony, kímélő megoldások székrekedésre

Az egyik leggyakoribb emésztőszervi panasz a székrekedés. Nem szabad megijedni, hatékony, kímélő módszerekkel úrrá lehet lenni a problémán!

A székrekedés a széklet kialakulásának, illetve a bélrendszeren való áthaladásának zavara. Okozhatja a nem megfelelő bélmozgás, a székletürítési reflex gyengülése, a bél vagy a környező szervek szerkezetének változása, ami miatt a béltartalom nem tud a végbél felé haladni.  Általában a heti háromszori alkalomnál ritkább, kemény, erőlködéssel járó székletürítés tekinthető székrekedésnek.

Nem szabad félvállról venni

A székrekedés hosszú távon különböző szövődményeket idézhet elő, például aranyeres problémákat, vastagbélgyulladást, sebeket és fekélyeket a bélben, extrém esetekben teljes bélelzáródást.

Mi a megoldás?

A székrekedés megszüntetéséhez lehetőleg az alapbetegséget kell kezelni, de a székrekedés tüneteit magukban is enyhíteni lehet.

Rostok szerepe

Az első lépés mindig a helyes étrend kialakítása, a napi ötszöri, de egyszerre kis mennyiségű, lehetőleg rostokban gazdag étkezések bevezetése. Érdemes a bélmozgásokat serkentő élelmiszereket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, nyers és aszalt gyümölcsöket, zöldségeket, növényi rostban gazdag ételeket fogyasztani. A székletürítés legyen rendszeres, lehetőleg reggel, nyugodt körülmények között.

Tudtad? Átlagosan napi 20-25 gramm rostra van szükségünk. Oldhatatlan rostot tartalmaznak például a teljes kiőrlésű termékek, a kuszkusz, a korpa, a sárgarépa és az uborka. Vízben oldódó rostban gazdag például az alma, a puha húsú gyümölcsök, a zab, a borsó, a bab, a csonthéjasok.

Természetes hashajtók

A széklet „csúszósságát” elősegíti a parafinolaj vagy olívaolaj (reggel és este 1-1 evőkanál) fogyasztása. Ehetünk széklethajtó hatású gyógynövényeket, amelyek beindítják a bél perisztaltikáját, ilyen a rebarbaragyökér, az aloé, a varjútövis, a spárga, a lenmag vagy a kerti kakukkfű kivonata. Természetes hashajtóként használhatók még a gyógyvizek, ezeket recept nélkül a gyógyszertárakban szerezhetjük be.

A tabletta, végbélkúp mellett ma már fel nem szívódó, hashajtó szirupok is léteznek, amelyekben semmilyen segédanyag nincs, illetve még prebiotikusak is, azaz jótékony hatással vannak a bélflórára. Bátran alkalmazzuk ezeket a készítményeket is!

Megoldás székrekedésre

Fotó: Getty Images

Tudtad? Piackutatásokból kiderült, aki székrekedéssel küzd a második, vagy esetleg a harmadik nap nyúl csak hashajtó készítményhez.  Ne várjunk, minél előbb kezdjük el a terápiát, és a tünetek megszűnéséig alkalmazzuk.

Elengedhetetlen a folyadékbevitel

Kulcsfontosságú szerepe van a székrekedés megelőzésében és az emésztés helyreállításában a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásnak.

Segíthetnek a táplálékkiegészítők is

Előfordul, hogy az életmódváltás nem elegendő a székrekedés megszüntetéséhez. Ilyenkor érdemes egyeztetni egy szakemberrel, hogy milyen étrendkiegészítő segíthet. A legtöbb ilyen tabletta rostban gazdag, ezért szedésük esetén figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra is.

Ha semmi sem segít?

Mindenképp forduljunk orvoshoz. Lehet, hogy már a háziorvos is tud segíteni, de előfordulhat, hogy tovább irányít egy gasztroenterológushoz, hogy kiderüljön, mi okozza a székrekedést. Ő ennek tudatában célzottabb kezelést fog tudni ajánlani.

Fontos! Forduljunk orvoshoz, ha a panaszok egy hétig is elhúzódnak, vagy hasi fájdalom, testsúlycsökkenés, véres széklet, gyengeség, láz, hányás is jelentkezik!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/ Srinrat Wuttichaikitcharoen / EyeEm)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top