Egyéb

Még a tél elõtt…

Két nagyon fontos teendõ van autónkkal kapcsolatban a tél beállta elõtt. Az egyik az autó hûtõrendszerének fagyállóval való feltöltése.




Ha ezt elmulasztjuk, és megfagy a víz, tönkretesz számos dolgot, és több tízezer forintos kárral kell számolnunk. Kézenfekvő a kérdés, hogy miért nem fagyállóval hűtünk télen-nyáron. Ennek több oka is van. A fagyálló folyadék (glykol) nagyon erős, agresszív vegyület, roncsolja a tömítéseket, a gumi, műanyag részeket tönkreteheti. Rosszabb hatású hűtőfolyadék, mint a desztillált vagy ioncserélt víz, továbbá nagyon drága.






A hűtőfolyadék folyamatosan párolog, és az elpárolgott folyadékot ioncserélt vízzel pótolják. Így télre, ha fagyálló hűtőfolyadék volt is az autóban, az annyira felhígul, hogy többé nem fagyálló. Ilyenkor le kell cserélni a vizet fagyállóra. Ezt bármelyik benzinkútnál megteszik nekünk. Ha csak hazánkban használjuk autónkat, akkor elég, ha mínusz 15 fokig fagyálló folyadékkal töltjük fel, de ha hegyek közé szándékozunk menni, síelni vagy egyéb okból kifolyólag, akkor a mínusz 20-25 fokig fagyálló folyadék használata indokolt. Az ablakmosó folyadékkal könnyebb dolgunk van. A nyári oldatot egyszerűen kinyomjuk a szélvédőre, és helyébe öntjük a téli ablakmosót.





Ha ezt elmulasztottuk, és megfagyott a szélvédőmosó, semmiképp ne próbáljuk piszkálgatni a gumicsövet, mert hidegben nagyon merev, és azonnal eltörik. Tisztítsuk meg más módon ablakainkat, majd induljunk útnak. Kb. harminc perc alatt felmelegszik a motor miatt annyira a folyadék, hogy kispriccelhetjük.

A téli gumi használata csak akkor indokolt, ha kemény tél van kilátásban. A téli gumi mélyebb dermedéspontú, a hó miatt mélyebb barázdájú abroncsot jelent. Ezek a paraméterek jobb tapadást biztosítanak havas, jeges úton. Száraz úton azonban jobban csúszik, mint a nyári gumi. A hazai telek sajnos havas-vizes és száraz időből állnak. Ezek után mindenki maga döntse el, hogy használ-e téli gumikat vagy nem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top