Egyéb

Stresszoldó önmasszázs

Egy feszültségekkel teli, fárasztó nap végén gyakran érezzük, hogy fáj a nyakunk, merev a hátunk, s végtagjaink ólomsúlyúak. Enyhülést keresve olykor ösztönösen is nyomogatjuk, dörzsölgetjük sajgó testrészeinket. Alábbi összeállításunkban olyan stresszoldó önmasszázst ajánlunk, amellyel könnyûszerrel kilazíthatjuk fáradt izmainkat, felfrissíthetjük testünket-lelkünket.





A stressz korunk betegsége. Ha ritkán érezzük, akár pozitív hatása is lehet: szervezetünk az adott feladat megoldására mozgósítja erőit, nagyobb teljesítményre sarkall. Ha viszont minden apróságtól feszültek leszünk, egy idő után kimerül a szervezetünk.

Dr. Csikai Erzsébet családorvos és természetgyógyász szerint érdemes odafigyelni a stressz korai jeleire. Viselkedésbeli jegyek például a körömrágás, a túlzott dohányzás, a zárkózottság vagy a nyugtalanság. Emellett csökkenhet szellemi teljesítményünk és kreativitásunk, feledékennyé, figyelmetlenné válhatunk. Számos testi tünet is jelezheti stresszes állapotunkat: álmatlanság, étvágytalanság, vagy evési kényszer, görnyedt testtartás, fejviszketés, tenyérizzadás, mozgászavarok. Állandó stresszben nő szervezetünk koleszterinszintje és lipidtartalma, ez gyorsíthatja az érelmeszesedést. Légzésünk felületes és szapora lehet, ezért romlik az oxigénellátásunk. Sőt, a gyakori feszültség hatására gyengülhet az immunrendszerünk is.





A legjobb lenne tehát, ha egészségesen, nyugodtan tudnánk élni. Ez azonban egyelőre a legtöbbünknek csak vágyálom. Ám segíthetnek a különféle természetes módszerek – torna, légzőgyakorlatok, talpmasszázs, akupresszúra –, például a stresszoldó önmasszázs is. Javítja a vér- és nyirokkeringést, harmonizálja az energiákat. Jobban alszunk, hatására javul az emésztésünk, sőt, egész közérzetünk. Türelmesebbek, egészségesebbek leszünk.



Segítik a lazulást

Néhány alapszabályt feltétlenül be kell tartanunk! A masszázs nem helyettesíti az előírt orvosi kezelést és a gyógyszerszedést. Nem ajánlott trombózis, orbánc, nagy kiterjedésű gombásodás, nyílt seb, fertőző betegség és magas láz esetén. Súlyos betegségekben a masszírozás helyett inkább a simogatás esik jól. Cukorbetegségben és terhesség esetén feltétlenül kérjük ki szakorvos tanácsát.





Hogyan végezzük az önmasszázst? A szobát szellőztessük ki, az ellazulásban segíthet a gyertyafény, a kellemes illat és a halk zene is. Előtte és utána bőségesen fogyasszunk folyadékot. Fontos a tisztaság és az ápolt kéz, hegyes körmökkel nem lehet masszírozni. Az ékszereket is vegyük le magunkról, viseljünk kényelmes, laza ruházatot. A különféle technikák közül – simogatás, gyúrás, dörzsölés, rezegtetés, szorítás, nyomás, ütögetés – mindig az éppen megfelelőt alkalmazzuk. A masszázst lassú, széles mozdulatokkal kezdjük, a gyorsabb mozdulatok élénkítésre, felpezsdítésre szolgálnak, végül lazításként ismét jöhet a simogatás. Idegességre nyugtató, kimerültségre frissítő masszázst csináljunk. Mindig a szív irányába masszírozzunk!

Feszültségünk elsősorban a vállizmainkban jelentkezik. Ezért az önmasszázst mindig a váll kilazításával kezdjük. Ellentétes kezünk fogó, markoló mozdulataival gyúrjuk át majd simítsuk végig vállainkat. Ezt kövesse a nyak masszázsa: két kézzel, ujjbeggyel körkörösen nyomjuk a nyakcsigolya mentén a nyakszirtig. A fülünket is alaposan gyúrjuk át. Középerős simítással dörzsöljük át az arcunkat, úgy, mintha arcot mosnánk. Masszírozzuk át az orrtól kifelé haladva a halánték, illetve a fül előtti területet is. Homlokunk közepétől ujjbegyeinkkel csináljunk szétválasztó masszázst, majd függőleges irányba is haladjunk, a szemöldöktől a hajszélig, felfelé.


Jolly Joker pont





Kezünk masszírozásával csodát tehetünk. Tenyerünk és kézfejünk – csakúgy mint talpunk és lábfejünk – kicsinyítve letérképezi a testünket. Ujjainkat minden oldalról alaposan sodorgassuk meg, lazítsuk ki. Határozott mozdulatokkal dörzsöljük át tenyerünket is. Különösen figyeljünk a mutatóujjunk és a hüvelykujjunk közötti területre, ugyanis ott van az úgynevezett Jolly Joker, másik nevén S.O.S pont. Ez jelzi, ha bárhol baj van a szervezetünkben, akkor a nyomásra érzékeny, esetleg fáj. Masszírozásával csökkenthetjük a fájdalmat, megindíthatjuk szervezetünk öngyógyító mechanizmusait.

Az úgynevezett kézmosó mozdulattal rendezhetjük energiaháztartásunkat, javíthatjuk vérkeringésünket. Majd csúsztassuk egybe ujjainkat – mintha imára kulcsolnánk a kezünket – és óvatosan feszítsük meg. Karunkat csuklótól felfelé mindkét oldalon csipkedjük meg. Mellünket középről indulva, körkörösen masszírozzuk körbe. Csak finoman tegyük, ne nyomjuk erősen! Bordáinkat fentről lefelé haladva – kis, körkörös mozdulatokkal – nyomkodjuk meg elöl és hátul is, ameddig elérjük. Tenyerünket egymásra téve, az óramutató járásával megegyezően, körkörösen masszírozzuk a hasunkat. (Ez székrekedésben szenvedőknek különösen ajánlott.)

Csípőnket teljes tenyérrel lazíthatjuk ki, ha fentről lefelé, illetve a farkcsigolyától oldalra haladunk. Lábunkat a bokától fölfelé masszírozzuk, a vádlinkat alaposan nyomogassuk meg. A talpmasszázs gyakran önmagában is elegendő a feszültség oldására. Szakemberek a talp reflexzónáit masszírozzák, azonban a zónák ismerete nélkül is felfrissíthetjük lábfejünket. Először a jobb lábunkkal kezdjük, a lábujjaktól a bokáig haladjunk. A lábfejünk után a talpunkat is nyomogassuk fentről lefelé.

A masszírozás az érintés különleges formája, testnek és léleknek egyaránt gyógyír. Segítségével kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek lehetünk. Nem szükséges hozzá drága felszerelés, elég a kezünk, amelyről Arisztotelész görög filozófus azt mondta, hogy az a “szerszámok legjobbika”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top