Egyéb

Napszúrás esetén

Itt a várva várt meleg. Sõt! Nem csoda, hogy szívesen töltünk több idõt a szabadban, kitéve magunkat ezzel egy esetleges napszúrásnak. Íme néhány tipp nem csak napimádóknak, ha megjelennek a hõguta tünetei.




A napszúrás tünetei a fejfájás, szédülés, émelygés. A bőr kiszárad, kipirosodik. Ha ilyet tapasztalunk, gyorsan forduljunk orvoshoz, már csak azért is, mert súlyosabb esetben jelentkezhet láz, ájulás is.

Ha nincs a közelben orvos, akkor is segíthetünk a betegen, vagy magunkon, ha mi vagyunk a szerencsétlenül járt napimádók. Tegyünk hideg vagy kézmeleg borogatást a “páciens” fejére, mellére, alternatívaként a langyos zuhany is megteszi. A beteg feküdjön hűvös, árnyékos, szellős helyen. Igyon sok folyadékot: vizet vagy gyümölcsleveket, enni viszont lehetőleg ne egyen. Ezután már csak várni kell, hogy elmúljon a dolog.

Hogyan lehet elkerülni a napszúrást? Egyszerű. Ne menj a napra. Viccet félretéve, legalább a fejed fedd be, most úgyis divat a kalap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top