Egyéb

Meryl Streep mosolya

Az érdekes szépségû Meryl Streep a skandináv-visszafogott típus megtestesítõje. Pedig állítólag képes bármikor elsírni magát, ha a szerep úgy kívánja. Az Adaptáció írónõjének szerepében - aki az életrõl ír, de nem tudja élni az életet - lenyûgözõ alakítást nyújtott.




A Rák jegyében született (1949. június 22.) Oscar-díjas amerikai színésznő, a New Jersey állambeli Summitban látta meg a napvilágot. Sokak szerint generációjának legjobb filmszínésznője. Lenyűgöző tehetsége kaméleonszerű átváltozási képességgel párosul. Színészi alakításaiban abszolúte maximalista, a forgatások előtt aprólékos, precíz előkészületekkel igyekszik gondoskodni a megformálandó karakter hitelességéről. Rengeteget dolgozik azon, hogy teljesen autentikus módon szólaljon meg különböző külföldi és amerikai akcentusokon. Mindezek felett kitűnő énekes hírében áll, egy időben Evita szerepét is neki szánták. Nem rejti véka alá Hollywoodról alkotott negatív véleményét: a női színészek alacsonyabb fizetése, és bizonyos életkort követően tapasztalt mellőzése kapcsán gyakran emeli fel szavát. Színészi jövőjét tekintve saját magát sem érzi kivételezettnek: “bármi is történjen, az eddigi munkám fennmarad.”





Ifjúkora óta a pályára készül, felsőfokú tanulmányait a Yale egyetem színházművészeti karán végezte. Diplomázásakor már több mint 40 produkció szerepelt a tarsolyában. Hamarosan Joseph Papp New York-i színtársulatának tagja lett, és szuperszonikus sebességgel emelkedett a Broadway képzeletbeli ranglétráján. Üstökösszerű színpadi előmenetelét a film világában sikerült megismételnie. Filmszínészként 1977-ben debütált a Júlia című filmben. Egy évvel később a vietnami háború borzalmait bemutató A szarvasvadász című filmben nyújtott alakításáért már Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Az Oscar történetében ő büszkélkedhet a legtöbb jelöléssel: tizenhárom alkalommal nominálták a díjra.

Az Oscart két alkalommal sikerült elnyernie. Az 1979-es Kramer kontra Kramer című filmdrámában Dustin Hoffman gyötrődő feleségének szerepében nyújtott alakításáért vehette át az arany szobrocskát. 1982-ben főszerepet alakított a Sophie választása című drámában, amely egy holocaust-túlélő portréja. Alakítását hibátlan színészi technika jellemezte, erőfeszítéseinek jutalma pedig ezúttal a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díj volt. 






Legújabb filmjei:


ADAPTÁCIÓ (2002)
AZ ÓRÁK (2002)
A SZÍV DALLAMAI (1999)
ÉLETEM ÉRTELME (1998)
SOHASEM ÁRTOK (1997)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top