Egyéb

A rút kiskacsa – az Új Akropolisz Meseházának bábjátéka

Andersen méltán világhírû meséje kedves és egyben szívszorító történet. A bábjátékot sajátos fénytechnika, ún. feketeszínházas technika kíséri.

Meseházunkban a gyerekek nemcsak nézői, hanem résztvevői is a meséknek. Szakképzett pedagógusaink vezetik őket énekkel, tánccal, mesékkel tarkított előadásainkon, amelyeken a gyerekek különböző kézműves foglalkozások közül is választhatnak. A mese után kézműves-foglalkozás: papírból hajtogatott madarakból készítünk szélcsengőt.

Meghatározónak tartjuk a gyermekek egészséges lelki fejlődésében a mesék szerepét: a mesék szépre, jóra tanítják őket, és a felnőtteknek szóló mítoszokhoz hasonlóan értékeket közvetítenek. A gyerek a képzeletében éli meg a mesét, az előadáson látottakhoz –hallottakhoz hozzákapcsolja a saját képzeletét, és ezáltal részévé válik a mesének.

Alapos kutatómunka eredményeként választjuk ki a feldolgozásra kerülő meséket, verseket, dalokat, és évről-évre színvonalas darabokkal bővítjük programunkat. A Meseház előadásai több korosztályhoz szólnak, a kisgyerekektől kezdve az iskolásokig.





A rút kiskacsa

Az Új Akropolisz 1996 óta működő Meseházának repertoárjában a magyar népmeséktől kezdve a Grimm-meséken keresztül találkoztunk már kínai, japán népmesével, vagy éppen Lázár Ervin műveiből készült feldolgozásokkal. A legtöbb előadás az óvodás-kisiskolás korcsoportnak szól, de színre vittünk már kamaszoknak szóló, önismereti témájú verses összeállítást is. A mesék válogatásában az a szempont vezeti a Meseházat, hogy az előadott történet tápláléka legyen a gyerekek lelkének, azaz legyen üzenete: mutasson be erényeket, példákat, és adja bizonyságát annak, hogy végül mégiscsak a jó győz…

Az előadásokat mindig kézműves foglalkozás követi: például jelmezkészítés, üveg- és textilfestés, valamint többféle bábos technika megismerése. A gyerekeket kísérő szülőkkel – képzett pedagógusok segítségével – nevelési kérdésekről, vagy az aktuális évszak népszokásairól, továbbá a bábok készítésének praktikáiról beszélgetünk.

A Meseház félévenként négy-öt előadást tart Krúdy Gyula utcai előadótermünkben, de emellett számos meghívást kaptunk óvodáktól, és felléptünk a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtár Gyermekkönyvtárában is. Jótékonysági előadásokat tartottunk többek között a Cseppkő utcai Gyermekotthonban, a Pető Intézetben, valamint a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán.

A 2004-es félév első előadása Andersen jól ismert A rút kiskacsa című meséje lesz február 7-én 15.30-kor a Krúdy Gyula utca 15. alatt (pincehelyiség). A kedves és egyben szívszorító történetben egy kicsi madár átalakul, amint ráébred arra, hogy ő valójában nem egyszerűen egy csúnya kiskacsa, hanem valami sokkal, de sokkal szebb…

Az előadás érdekessége, hogy a történet ún. feketeszínházas technikával kel életre. A teljesen sötét színtéren – különleges fénnyel megvilágítva – csak a bábok látszanak. A mese után kézműves foglalkozás következik: a gyerekek a Meseház színészeinek vezetésével papírból madarakat hajtogatnak, amelyekből felakasztható szobadíszt készítenek.
Az előadást elsősorban 6–12 éves gyerekeknek ajánljuk.

Időpont: 2004. február 7. szombat, 15.30
Helyszín: Új Akropolisz, 1088 Budapest, Krúdy Gy. u. 15. (pincehelyiség)
Belépődíj: 250 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top