Egyensúlyban
Hirdetés

17 trükk: így válik szokássá az egészséges élet (x)

Egy jó szokás könnyen a mindennapok részévé válhat, ha a megfelelő taktikát választjuk. Az alábbi néhány praktikus tanács mentén harminc napon belül új szokásokra tehetünk szert.

A mindennapjaink csordultig vannak kötelező és olyan ajánlott dolgokkal, amiket jó volna robotpilóta üzemmódban elvégezni. Sokak számára tipikusan ilyen jelenség a rendszeres mozgás vagy épp az egészséges táplálkozás, ami nemcsak az egészség, de a kiegyensúlyozott élet záloga is egyben. Mivel ezeket a feladatokat senki nem veheti át tőlünk, magunknak kell megtalálni annak módját, hogy a mindennapok részévé tegyük őket. Szakemberek szerint az életmódváltás egyik járható útja, ha egyszerűen kihasználjuk az ember azon működési mechanizmusát, hogy képes rászokni dolgokra. Egészen kis erőfeszítéssel olyan új szokásokat tudunk behozni a mindennapjainkba, amelyek alapjaiban változtatják meg az életminőséget. Az alábbi 17 trükk ebben segít:

edzés otthon

Fotó: Profimedia

  • Vállald a 30 napos kihívást! – Ahhoz, hogy új szokásra tegyünk szert, kondicionálnunk, vagyis szoktatnunk kell magunkat hozzá. A pszichének három-négy hétre van szüksége ahhoz, hogy valamit szokásként könyveljen el, éppen ezért kell egy hónapon keresztül kell a kiszemelt szokást ismételni.
  • Csináld mindennap! – Legyen szó mozgásról, napi öt étkezésről vagy épp az alvási idő szabályozásáról, harminc napon keresztül, minden áldott nap tartsuk magunkat a kitűzött vállaláshoz. Ha kimarad egy-két nap, az megnehezíti a szokás kialakulását. A csak néhány naponta egyszer elvégzett tevékenységek nehezebben rögzülnek.
  • Kezdd egyszerű dolgokkal! – Ne akarjuk egy nap alatt megváltoztatni az életünket. Bár a folyamat elején nagyobb a motiváció, a túlvállalás könnyen kudarchoz vezet. Aki például azt a célt tűzi ki, hogy minden nap 60 percet mozog, kezdje a kihívást 20 perccel, és csak később, egy következő körben növelje az időt.
  • Emlékeztesd magad! – Körülbelül két hét után a lelkesedés kezd alábbhagyni, és hajlamosak vagyunk elfeledkezni a kihívásról. Ezt elkerülendő, minden napra készítsünk magunknak valamiféle emlékeztetőt, hogy időt tudjunk szakítani a feladatra. A kudarc egyik leggyakoribb oka, hogy a nap 24 órája annyira sűrű, hogy előre kell tervezni ahhoz, hogy a vállalás is beleférjen.
  • Légy következetes! – Ha harminc napon keresztül mindennap ugyanabban az órában, napszakban, ugyanazon a helyen, mindig ugyanazt csináljuk (például edzünk), a szokás könnyebben megragad. Ezzel ellentétben, ha egyik nap reggel tornászunk, másnap este edzünk, nehezebben válik megszokássá a testedzés.
  • Szerezz egy társat! – Amennyiben a kihívást nem egyedül kell teljesítenünk, könnyebb lesz célt érni, hiszen ez a valaki kitűnő motivációs erő lehet, ha a lendületünk kicsit alábbhagy.
  • Alakíts ki egy rituálét! – Ez a rituálé nem más, mint egy inger-válasz, amit közvetlenül az új vágyott szokás végrehajtása előtt kell elvégezni. Aki például szeretne korábban kelni, ébredjen minden nap ugyanúgy – például kellemes zenére. Az agy megtanulja, hogy az új ingerhez milyen új jelentést társítson. 
  • Pótold az elhagyott szükségleteket! – Ha az új szokás kialakítása egyben azt is jelenti, hogy le kell mondanunk valamely igényünkről, helyettesítsük azt valamivel. Például, ha valaki számára a tévénézés jelentett relaxációt, akkor találjunk egy másik elfoglaltságot magunknak (olvasás, meditáció, ének), aminek segítségével relaxálni tudunk.
  • Légy tökéletlen! – Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, de közben tudjuk, a változás nem jön egycsapásra. Próbálkozzunk, legyünk kitartóak, és fussunk neki a kihívásnak többször, lehet, hogy pont az ötödik 30 nap hozza el a sport szeretetét.
  • Használd a „de” kötőszót! – A negatív gondolati minta megakasztása érdekében használjuk sokszor a „de” kötőszót. Például: „Nincs állóképességem, DE ha keményen dolgozom, nekem is lesz!”
  • Tartsd magad távol a kísértéstől! – Fontos, hogy az első harminc napban úgy alakítsuk a mindennapokat, hogy a lehető legtávolabb kerüljünk a kísértéstől. Töröljük a streaming szolgáltatás-előfizetésünk, ha szeretnénk leszokni a sok tévénézésről, kerüljük a nagyivó barátok társaságát, ha el akarjuk engedni az alkoholt, és ajándékozzuk el azokat az élelmiszereket, amelyek megnehezítik a fogyást.
  • A megfelelő emberek társaságát keresd! – Érdemes olyan helyekre, közösségekbe járni, ahol olyan emberekkel találkozhatunk, akik viselkedése, habitusa, életszemlélete, szokásrendszere pont azt tükrözni, amire mi magunk is vágyunk.
  • Fogd fel kísérletként! – Ha kísérletnek fogjuk fel a kihívást, abba nem bukhatunk bele, ellenben levonhatjuk a megfelelő következtetéseket. Rávilágíthat például arra, hogy hol vannak a gyenge pontjaink, hogy miben kell változtatunk, hogy teljesíteni tudjuk a kihívást.
  • Használd a swish technikát! – Vizualizáljuk a rossz szokásunkat, majd tegyük félre ezt a képet, és képzeljünk el helyette egy alternatív cselekedetet, végül képzeljük el magunkat egy nagyon pozitív állapotban. Például képzeljük el, ahogy kézbe veszünk egy szál cigarettát ezután képzeljük el, ahogy megharapjuk a kezünket, végül képzeljük el, ahogy ütemesen futunk és szabadon lélegzünk. Amennyiben a rossz szokásunk utáni vágy eluralkodna felettünk, menjünk végig fejben ezen a gondolatsoron!
  • Írd le! – Egy darab papír, amin a célkitűzésünk szerepel, nagyobb erővel bír, mint gondolnánk – egészen pontosan az írás művelete az, ami segít abban, hogy az elképzeléseink, a vágyaink letisztuljanak.
  • Tudd, miért csinálod! – A tudás hatalom: minél többet megtudunk arról, hogy milyen előnyökkel, változásokkal jár az új szokásunk, annál könnyebb lesz nap mint nap teljesíteni. Olvassunk, tájékozódjunk, tudjunk meg minél többet az új szokásunk erejéről.
  • Önmagadért tedd! – Ne engedjünk a bűntudatnak, ha az új szokásunk időt vesz el valami mástól. Tudatosítsuk, hogy önmagunkért tesszük! Ez jár nekünk!

A cikk az Iberogast forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Olvass még a témában!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top