Élelmiszer detektív

A növényi zsírok nem alkalmasak a sportoláshoz

Miért ne lennének?

A szénhidrátok és a zsírok körül sok a félreértés, általánosnak tűnő nézet, hogy hizlalnak, ezért károsak az egészségünkre. Szervezetünknek mind a szénhidrátokra, mind a zsírokra szüksége van, persze egyiknek sem mindegy a minősége.  Természetesen mértékkel fogyasztva mindent, hiszen a túlzásba vitt fogyasztás a létező legegészségesebb élelmiszerek esetében sem ajánlott.

A zsírok esetében megkülönböztethetünk állati és növényi zsírokat, zsiradékokat. Ami a sportot illeti, gyakori érv, hogy a növényi zsírokkal nem lehet rendesen izmot építeni, miközben ugyanúgy hizlal, mintha egy adag szalonnát vagy kolbászt fogyasztanánk el.

upfield sport növényi zsír

Tévhit, hogy a sportoláshoz, izomépítéshez nem alkalmasak a növényi zsírok (Fotó: Getty Images)

Lássuk, mi a valóság!

A növényi zsírok hatékonyan képesek megszüntetni az éhségérzetünket, mivel ezeket lassabban emésztjük meg, mint a fehérjéket vagy szénhidrátokat, cserébe több kalóriát tartalmaznak grammonként. Ennek hatására stabilizálódik a vércukorszintünk, ami megakadályozza, hogy kedvünk támadjon nassolni, vagy, például sportolás előtt elgyengüljünk. Az izomépítéshez mind a három tápanyagra szükség van, a zsírok csak a szénhidráttal és a fehérjével együtt fogyasztva tudnak ebben segíteni.  

A növényi zsírok nagy előnye, hogy omega-3 zsírsavat tartalmaznak, jótékony hatással vannak az ízületeinkre, az érfalaink – elsősorban az artériák – rugalmasságára és a sejtjeink általános egészségére. Ezek a vegyületek hatékonyan képesek csökkenteni az erek, az agy, az izomsejtek vagy akár a szív gyulladásait, ráadásul enyhítik a testünket érő stresszhatások negatív következményeit. Ha valaki nem szereti a halhúst, vagy esetleg vegetáriánus, nyugodtan fogyasszon ehelyett algakivonatot, chia-, vagy lenmagot,diót, tökmagot vagy kenderszármazékokat.”

További pozitívuma a növényi zsíroknak, hogy segítik számos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag – főleg az A, D, E és K-vitaminok – beépülését. Érdemes a növényi zsírokra úgy gondolni, mint egyfajta „tápanyagszivacsra”, amely hatékonyan szívja magába például a leveles zöldségek, gombák, vagy az avokádó és a különféle magvak értékes, zsírban oldódó vitaminjait. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top