Életmód

Fit-fu

Szervusztok Gyerekek! Remélem ágyban vagytok már. Ma a Fit-fu-ról mesélek nektek. Legalább is ezzel a névvel illetném összefoglalólag az összes harcmûvészet és aerobik kombinációt.




Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy faj, úgy hívták őket, hogy emberek. Ezeknek az embereknek volt egy sajátos tulajdonságuk: szerették volna önző módon megtartani maguknak mindazt, amiért egy életen át güriztek. Ezenkívül még azt is szerették volna, ha nem mások döntik el, meddig éljenek. Voltak azonban olyan emberek is, nevezzük őket rabló bácsiknak, akik szívesen eltekintettek a verejtékes munkától, inkább erőfölényüket fitogtatva elvettek mindent az egyszerű emberektől.





Főtt is eleget az egyszerű emberek feje, hogyan tudnák szilánkokra pofozni a rabló bácsikat. Úgy gondolták, otthon mindenféle praktikus kunsztokat gyakorolnak be, amivel megvédhetik magukat. Képzelhetitek mennyire meglepődtek a rabló bácsik, amikor legközelebb sarcolni jöttek. Uccu neki szétszéledtek, talán még ma is futnak.

És most lássatok csodát: mindez egymástól függetlenül egy időben mindenhol így történt a Földön. Különböző önvédelmi technikák jöttek létre. A legismertebb harcművészet, a kungfu, tudjátok, hogy alakult ki? Egy buddhista indiai bácsi áthajózott Kínába, de képtelen volt oktatni tanítványait , mert azok olyan ványadtak voltak, hogy a meditáció során állandóan elájultak. Nosza megmutatta nekik azokat a gyakorlatokat, melyekkel ő igyekezett távoltartani a rabló bácsikat, és a kis kínaiak olyan szorgalmasan betanulták, hogy továbbfejlesztve ebből alakult ki a kungfu, Japánban a karate, Koreában a Taekwondo, stb.





Most, hogy ideértünk, ugorjunk egyet az időben. Eltelt vagy két évezred, amikor egy hölgy, Jane Fonda, arra gondolt, hogy ahelyett, hogy honfitársaival együtt maximum annyit mozogjon, hogy a távkapcsoló gombjait pöckölgetve meredten nézze a TV-t, inkább népszerűvé tesz egy már meglévő, ámde eladdig nem nagy közismertségnek örvendő gyakorlatsort, az aerobikot. Rövidesen az egész világ önfeledten ugrabugrált. Eltelt egy-két évtized, amikor felmerült az igény, hogy egyrészt az edzések ne legyenek rettentő unalmasak, másrészt hogy edzés után jó lenne biztonságban hazaérni. Hiszen sok hely van a Földön, ahol az otthonról elmenetelek és a hazaérkezések összege nem mindig páros szám. Joggal gondoltak tehát az emberek arra, hogy ha már úgyis órákat töltenek el edzéssel, akkor a karcsúsodás mellett némi harciasságot és önbizalmat is csepegtetnének magukba. Kis országunkat nézve a különböző küzdősportok sikeresebb ágazatok, mint nagy nemzeti sportunk, talán ezért van több fajta fitbox kazetta, mint fitfoci.





Biztos sokan gondolkodtatok már azon, kinek is szabad ilyen edzésre járni. Elmondom hát: 2-200 évesig bárkinek, mert amellett, hogy némi ritmikus mozgásba oltva megtanulhatjátok különböző harcművészetek alapjait, nem kell attól tartani, hogy valaki az edzésen heveny szorgalomból orrba mángorol benneteket. Minden küzdősport alapja a formagyakorlat, amikor az ütéseket és rúgásokat ellenfél nélkül gyakorolják. Megfelelő bemelegítéssel, és mozgáskoordinációval elkerülhetők az ízületi sérülések, és a gyakorlatok zenére végezve ritmusosan legalább nem olyan unalmasak. Persze kár lenne azt gondolni, hogy a fit-fu edzéseken eljuthatunk a hetvenhetedik danig, de mindenképpen hasznos karbantartása testünknek.

Lassan el is érkeztem mesém végére, de nem mese a mese tanulság nélkül. Ímhol néhány: Ne próbáljuk ki az első edzésen tanultakat a százötven kilós kopasz-erősön! Az önvédelmi sportokra is igaz, hogy jobb adni , mint kapni. És végül figyelmetekbe ajánlom a legrégebbi önvédelmi sportot, gondoljatok minden mesék záró sorára:
Itt a vége fuss el véle!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top