Életmód

Védekezzünk okosan!

Egy utcai támadás akár életre szóló nyomot hagyhat bennünk, még akkor is, ha volt eszközünk kivédeni a támadást…





Mondhatnánk, hogy a védekezésre alkalmas eszközök tárháza végtelen, de ezzel nem mondanánk semmit. Aki már volt támadásközeli helyzetben, az tudja, hogy egy fenyegetett pillanatban semmi más nem jut eszébe, csak a futás (szégyen vagy nem szégyen, alighanem ez jár a legkevesebb sérüléssel).





Ha erre nincs mód, akkor legjobb szembe nézni a támadóval – minél hidegebb fejjel. Könnyebb dolga van annak, aki tanult valamilyen önvédelmi sportot, hiszen a keleti sportok többsége nem csak verekedni tanít meg, hanem a félelmet legyőzni is – amire szükség van a megfelelő védekezéshez. Ezek a sportok megtanítják a gyakorlatias, szabadkezes önvédelem valamennyi technikáját – ezek helyzettől függően lehetnek rugó, ütő technikák, blokkok, dobások, leszorítások vagy akár fojtások is.


De mi a teendő akkor, ha nem tanultunk verekedni?

 Megpróbálhatjuk ártalmatlanná tenni a támadót a magunk egyszerű eszközeivel – mondjuk néhány jól irányzott rúgással a férfiak legsebezhetőbb pontjára. Vagy a kéznél levő (de pánikhelyzetben korántsem biztos, hogy kézbe akadó) női eszközökkel, úgy, mint kulcs, körömreszelő vagy körömvágó olló. Ezekkel a baj csak az, hogy ha nem sikerül kivédeni a támadást, csak még jobban felbőszítjük a támadót.





A legjobb, amit tehetünk, ha abból indulunk ki, hogy egy sötét utcában, vagy késő éjjel az elhagyatott utcákon sétálva bárkit érhet támadás, amire tudatosan fel lehet készülni (és ehhez nem feltétlenül kell megtanulni verekedni). Ha számolunk a támadás lehetőségével, már nem ér minket váratlanul, és így talán elkerül a minden védekezést lebénító pánik. Nem beszélve arról, hogy így van időnk a körömreszelőnél komolyabb eszközöket is beszerezni a védekezéshez. Mivel is védekezhetünk?

A legkönnyebben bevethető – és igen hatásos – eszköz a könnygázspray (ami néhány évvel ezelőtt annyira divatos volt, hogy még a sarki kisközértben is meg lehetett venni). Ezek külsejükben megegyeznek a háztartásban használt spray-vel, csak dobozuk jóval kisebb annál. A támadás kivédéséhez mindössze annyit kell tenni, hogy 1-3 méter távolságból a támadó arcába permetezzük a vegyszert – lehetőleg ne széllel szemben, mert úgy csak a támadó dolgát könnyítjük meg, hiszen magunkat tesszük ártalmatlanná. Ha a támadás zárt térben ér bennünket, elkerülhetetlen, hogy mi is kapjunk a dózisból (törekedjünk rá, hogy minél kevesebbet) – ebben az esetben bő hideg vagy langyos vízzel ki kell mosni a szemet, és le kell öblíteni a szennyezett bőrfelületet.





A spray beszerzésénél mindenképpen figyelni kell a doboz oldalán található számozásra (ugyanis külön rendelet szabályozza a közbiztonságra veszélyes eszközöket, és ha a spray tartós károsodást okoz, használata és beszerzése törvénybe ütközik). Nézzük közelebbről a lehetőségeket:

Az 500-tól 1000-ig számozott könnygázspray közvetlen közelről, 1 méteren belül, szél- és esőcsendes időben alkalmazható eredményesen. Fúvókája kis átmérőjű, nagy mennyiségű vegyszer rövid időn belüli kipermetezésére alkalmatlan.

A 3000-3500-as spray-k fúvókája 3 mm átmérőjű, ez már 1,5-2 méterre is hatásos; gyengébb szélben, kisebb esőben is használható, kisebb mennyiségű könnyfakasztó vegyszer is kifejti a megfelelő hatást. Hátránya az 500-1000-es palackokkal szemben, hogy a viszonylag nagy átmérőjű fúvóka miatt hamar kiürül a palack.





Az 5000-es spray-k használata már törvénybe ütköző cselekedet. A palack oldalán fel van tüntetve, hogy 1 méteren belüli használat esetén az emberi agyban tartós károsodást okoz, tehát kimeríti a fegyver fogalmát. Ezen palackok 5-6 méterig hatásosak; igen kis töltet célbajutása esetén is nagy hatást fejtenek ki.

Ezek az eszközök törvényesen szinte bármely fegyver- és vadászboltban megvásárolhatóak. A bolhapiacon beszerzett, ellenőrizetlen flaskák azonban ma is tiltottak (nem beszélve arról, hogy hatásukat senki sem garantálja, nincs hol reklamálni).

A könnygázspray használatához már csak egy utolsó jó tanács: használat után eldobandó (ugyanis igen hamar kiürül, és egy újabb támadás esetén kellemetlen meglepetés érhet bennünket az üres palack miatt).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top