Életmód

Fekélyek

Gyomorfekély, nyombélfekély. Ez is népbetegség nálunk, pedig tehetsz ellene. Vigyázol magadra eléggé?





Mi a fekély?

Maga a fekély nyálkahártya sebet jelent, amely vagy a gyomorban, vagy – ötször gyakrabban – a nyombélben alakul ki akkor, ha a normális védekező mechanizmusok és az agresszív, fekélyt elősegítő tényezők egyensúlya felborul. A fekélyek a felnőttek 10%-ánál megtalálhatók. A gyomorfekély az idősebbekre, míg a nyombélfekély a fiatalabbakra jellemző. A betegek között több a férfi, mint a nő.

Tünetek





Jellemző tünet a gyomorszáji fájdalom, legtöbbször tompa jellegű vagy égő, éhségérzethez hasonló. Gyakran éjszaka jelentkezik. Gyomorfekély esetén jellemző lehet az étkezés utáni fájdalom, de sok esetben előfordul, hogy a fájdalom nem függ össze étkezéssel. Szintén jellemző a hányinger, az étvágytalanság, nyombélfekélynél a savhányás. A betegek többségénél a fekélyes panaszok néhány hét alatt elmúlnak, és panaszmentes hónapok következnek. Ez a periodikus ismétlődés a fekélybetegség tavasszal és ősszel előforduló gyakoribb kiújulásaként él a köztudatban.





Mi váltja ki a fekélyt?

Bár a fekélyt kiváltó közvetlen ok még ma sem ismert, számos adatot ismerünk a fekélyt elősegítő tényezőkről. Ilyen a túlzott savképződés, és bizonyos gyógyszerek – pl. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (a legtöbb mozgásszevi panaszra kapott fájdalomcsillapító) – szedése. Tartós alkalmazásukkor a fekélyek kialakulásának gyakorisága növekszik. Kimutatható, hogy a dohányzóknál gyakoribb a fekély. A helytelen étrend és a túlzott alkoholfogyasztás a fekélybetegség panaszainak fokozódását idézi elő, és hátráltatja a gyógyulást. 





A titokzatos segítő

A fekélyt elősegítő tényezők ismeretében kiemelt jelentőségűvé vált az elmúlt tizenöt évben a Helicobacter pylori baktérium és a fekély kapcsolatának felismerése. Magát a baktériumot régebb óta ismerték, legnagyobb jelentősége annak a felismerésnek volt, hogy kapcsolat van a baktérium jelenléte és az idült gyomornyálkahártya-gyulladás, valamint a fekély között.





Étrend változtatás

A gyógyszeres kezelés mellett étrendi változtatások is szükségesek. Ügyelni kell a szabályos időközönkénti, rendszeres étkezésre. A koffein-tartalmú italok és cola-típusú üdítők jelentősen fokozzák a savtermelést, ezért fogyasztásukat kerülni kell. Rostdús étrend fogyasztása mellett kisebb a fekély előfordulása, illetve alacsonyabb a kiújulás gyakorisága. A dohányzás lassítja a fekély gyógyulását! Jelenleg nem bizonyított a pszichés stressz és a fekélybetegség közötti ok-okozati összefüggés, de ha arra gondolunk, hogy a stresszes életmód általában együtt jár a rendszertelen étkezéssel, sok kávé fogyasztásával, gyakran a dohányzással is, egyértelmű, hogy a fekély gyógyulásához életmódváltoztatás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top