Életmód

Szelén – ami megvéd

A szelén a Hold nevét viseli. Kezdetben súlyosan mérgezõ anyagnak tartották, majd a mennybe ment, mint rákellenes szer. Úgy tûnik végre sikerült megtalálni az arany középutat.

Hiszen természetesen ez az elem is olyan, mint bármi, amire szervezetünknek szüksége van. Ha túl kevés van belőle az nem jó, de a túl sok sem segít!





A szervezetben nagyon kis mennyiségben fordul elő, de mégis elengedhetetlen jelenléte. Fontos szerepe van a termékenységben, a bőr és haj egészségében, a látásban és a pajzsmirigyhormon termelődésében is. Ráadásul antioxidáns hatása is van, tehát mindenféle szabad gyökökkel összefüggő betegség (rák, szív- és érbetegségek stb.) megelőzésében is hatalmas a szerepe. Arról nem is beszélve, hogy az immunrendszernek is besegít és az öregedést is gátolja.





A súlyosabb szelénhiány fokozza az immunrendszeri betegségek és a bőrt érintő gyulladásos elváltozások kialakulásának veszélyét. A szelénhiány tüneteihez tartozik még az izomgyengeség és a fáradtságérzet.
A terhesség alatti nagyfokú szelénhiány szívfejlődési rendellenességekhez vagy hirtelen csecsemőhalálhoz vezethet. A súlyos szelénhiány ritka, tünetei: visszamaradott növekedés és nemi fejlődés, csökkent nemző- és fogamzóképesség.






Hogy hogyan jutunk hozzá?


Hasonlóan a jódhoz, a táplálék szeléntartalma annak származási helyétől függ. Sajnos Európa nagy része, így Magyarország is az enyhén szelén hiányos területek közé tartozik, így ha súlyosan nem is, de nálunk is előfordul enyhe szelénhiány. Ez ellen már életbe léptettek olyan intézkedéseket, hogy az állatok takarmányába juttatnak szelént, így húsuk is többet tartalmaz.

Legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati belsőségekben, a fokhagymában, a szárnyasok húsában és a vörös húsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek – elsősorban a vaj -, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.





Az E-vitamin nagymértékben fokozza a szelén hatását.


Vigyázat!
Ne kezdj szeléntabletták szedésébe, mert túladagolása éppolyan nagy bajt okozhat, mint hiánya. Ha étellel viszed be, biztosan nem kell lesz túl sok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top