Életmód

Befolyásolhatsz?

Ha tudjuk olvasni a testbeszéd jeleit, megérthetjük, hogy az adott helyzetben partnerünk milyen válaszokat ad. "Gondolatolvasásra nem alkalmas ez a technika, de a másik fél hozzáállásának érzékeléséhez nagyszerû"




Vizsgáljuk meg azt a helyzetet, amikor az általunk megkeresett ügyfél így válaszol: “Igazán örülök, hogy megkeresett, nagyon tetszik az ajánlata. Jelen pillanatban erre nincs keretünk, de a jövőben igen nagy az esély arra, hogy üzletet tudunk kötni. Küldjön át egy e-mailt a részletes ajánlattal.”

Első olvasásra ez a válasz pozitív, de ha ügyfelünk közben összekulcsolja a kezét, biztosak lehetünk benne, hogy az egész üzlettől elzárkózott. Ha a tetszésnyilvánításkor lefele néz, hazudik. Ha pedig felfelé néz, mikor a jövőről beszél, akkor éppen most találja ki, mivel rázhatna le minket. Aki csupán a szavakra figyel, elégedetten távozni fog, és biztos lesz abban, hogy megnyert egy ügyfelet.


A manipuláló testbeszéd 





A testbeszéd segítségével könnyen befolyásolhatjuk partnerünket. Ha nem is tudunk bánni a testbeszéddel, venni mindenképen tudjuk a jeleket. Bár nem a legpozitívabb példa, de el kell ismernünk, Hitler a múlt század egyik legkiválóbb szónoka volt. Órákig készült a beszédeire tükör előtt, és begyakorolta, milyen mozdulatok tennék hatásossá szónoklatát, de a beszéd hevében
ő is követett el hibákat.

A testbeszéddel bánni könnyen lehet, tökéletes profivá válni már nagyon nehéz. Ösztönös mozdulatainkat lehetetlen minden helyzetben kontrollálni. “A kommunikációs tréningeken a beszédet tartót 2-3 percenként megszakítjuk, és elemezzük az elmúlt pár percet. Hat hét alatt bárki képes a testbeszéd kontrolljának elsajátítására” – állítja Varga Zsolt. A tökéletes profizmus kialakításához azonban évekre van szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top