Életmód

Meggátolt fogamzás

Az ember az egyetlen élõlény, akit nem csupán a fajfenntartás ösztöne késztet arra, hogy szexuális kapcsolatot alakítson ki. A fogamzásgátlásnak köszönhetõen a nõk és a férfiak ma már anélkül élhetnek nemi életet, hogy annak gyermekáldás lenne a következménye.




A fogamzáskor érett női petesejt és férfi ivarsejt találkozik. A milliónyi spermium valamelyike megtermékenyíti a petét, amely beágyazóik a befogadására felkészült méhfalba, hogy ott fejlődésnek indulhasson.


– A fogamzásgátlás különféle módszerei ennek az eseményláncolatnak más-más szemét ejtik ki – mondja dr. Ujvári Attila, a Szent István Kórház nőgyógyász szakorvosa. – Öt fő típust különböztetünk meg. A hormontartalmú készítményeket, a mechanikus módszereket, a méhen belüli (intrauterin) eszközöket, a természetes eljárásokat, valamint a sterilizálást.
Az egyik legismertebb és leggyakoribb módszer a hormonális fogamzásgátlás.


– A különféle tabletták hatásmechanizmusa eltérő. Meggátolhatják a peteérést, vagy a már megtermékenyült sejt beágyazódását. Átalakíthatják a méhszáj nyákrétegét, így a spermiumok nem jutnak be a méhbe – sorolja a nőgyógyász.

– A hosszan tartó hormonális készítmények több hónapig hatásosak. Ezeket injekció vagy implantátum (beültetés) formájában orvos adja be. Csak egyfajta hormont tartalmaznak, ezért szoptatás alatt is használhatóak, amikor a kombinált, ösztrogént és progeszteront (női hormont) tartalmazó tablettákat mellőzni kell.


– A hormonális fogamzásgátlóknak is lehet mellékhatásuk. Az újgenerációs tabletták már nem okoznak szőrösödést, elhízást. Az első egy-három hónapban azonban előfordul bővebb hüvelyi folyás, pecsételő vérzés, hányinger, fejfájás. A tünetek általában elmúlnak, ezért nem indokolt abbahagyni a tabletták szedését. Ám ha mégsem múlnak el, ki lehet próbálni más összetételű tablettát.
Ezek a gyógyszerek általában rendszeresebbé teszik a menstruációt, mérséklik a vérzést és a vele járó fájdalmat. A szedési előírásokat be kell tartani. Ha kimarad egy tabletta, tizenkét órán belül pótolni kell. Hányás, hasmenés esetén szintén csökken a védő hatás, ezért ilyen esetekben egyéb, például mechanikus módszerrel kell kiegészíteni a védekezést.
A biztonságos, hormonális fogamzásgátlás a legtöbb nőnek ajánlható. Szedése sokkal kevesebb szövődménnyel jár, mint az abortusz.


– Dohányzó, harmincöt évnél idősebb nőknek a trombózisveszély miatt nem ajánlott hormonális készítményeket használniuk. Mérlegelniük kell azoknak is, akiknek a családjában már előfordult hasonló betegség, az arra való hajlam örökölhető.


– Azok, akik valamilyen egészségügyi, vagy egyéb okból nem szedhetnek hormontablettákat, választhatnak az úgynevezett mechanikus módszerek közül. A széles körben ismert óvszer megakadályozza a spermiumok hüvelybe jutását. Ha mégis létrejön megtermékenyülés, az legtöbbször a kondom helytelen használatából ered. Növelhető a biztonság fogamzásgátló hatású hüvelyi tablettákkal, kúpokkal, tamponokkal, zselékkel. Ha az óvszer a közösüléskor lecsúszik, megsérül, netán kilyukad, hetvenkét órán belül menjünk nőgyógyászati szakrendelésre, ahol sürgősségi tablettához vagy injekcióhoz juthatunk. Ezeket semmiképpen sem szabad fogamzásgátlásra használni, mert a bennük lévő nagy adag hormon megterhelő a szervezetnek – mondja Ujvári doktor. – Az ismert mechanikus módszerek közé tartozik még a méhszájra helyezhető pesszárium. A megfelelő méret kiválasztásában a nőgyógyász segíthet. Használatát tanácsos kiegészíteni spermaölő zselével. Közösülés előtt húsz perccel kell felhelyezni, kivenni pedig csak az aktust követő négy-hat óra múlva szabad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top