Életmód

A fittség összetevõi

Hányszor álmodtunk arról, hogy milyen jó lenne sportosnak és egészségesnek maradni életünk végéig! És hányszor szemléljük kicsit irigykedve azokat az embereket, akik sokat tesznek azért, hogy fittségüket megõrizzék!




Ha jobban belegondolunk, az egészséges életmód, a testi és lelki harmónia elérése nem is olyan bonyolult. Nézzük, mi mindent tehetünk fittségünk megőrzése érdekében!

1. Sportoljunk!
Bár néha kifejezetten nehezünkre esik munka után még nyakunkba venni az erdőt vagy meglátogatni a fitnesztermet, higgyük el: amilyen nehéz elindulni, olyan jó lesz hazaérni! Arról nem is beszélve, hogy néhány hetes aktív életmód után úgy fogjuk érezni magunkat, mintha kicseréltek volna: nyoma sem lesz a fáradtságnak, hiszen szervezetünk új erőre kap.





Heti háromszor végzett könnyű kardioedzéssel – gyaloglással, kerékpározással, könnyű aerobikkal – fitten tarthatjuk szívünket és vérkeringési rendszerünket, immunrendszerünk megerősödik, és ellenállóbbá válhatunk a betegségekkel szemben. Ne feledkezzünk meg persze izomrendszerünk edzéséről sem! Végezzünk el legalább hetente egy alkalommal egy teljes testünkre vonatkozó edzésprogramot, különös tekintettel a nagy izomcsoportokra, és a törzs tartásában részt vevő izmokra: hát, gerincmerevítők, has, váll, mell, comb, fenék. Ezáltal elkerülhetjük a rossz tartás következtében kialakuló ízületi és gerincbántalmakat. Az edzésprogram összeállításában vegyük igénybe szakember segítségét.






2. Táplálkozzunk egészségesen!

Sose felejtsük el: ne tankoljunk rossz üzemanyagot a limuzinba, vagyis soha ne vigyünk haszontalan, üres kalóriákat tartalmazó, rossz minőségű táplálékot a szervezetünkbe! Mindennapi táplálkozásunk során törekedjünk az egészséges ételek összeválogatására, sok zöldség, gyümölcs fogyasztására! Próbáljuk mellőzni étrendünkből a zsíros, nehéz ételeket, a túl sós, túl cukros „ínyencségeket” és nassolnivalókat!

Együnk sok teljes kiőrlésű vagy barna kenyeret, és kerüljük a telített zsírsavak fogyasztását. Szoktassuk hozzá szervezetünket a többször keveset étkezésekhez, azaz együnk naponta legalább ötször kis adagokat. Így elérhetjük, hogy anyagcserénk fölgyorsuljon, és elkerülhetjük a vércukorszintünk hirtelen lezuhanásából adódó farkaséhség kialakulását. Részesítsük előnyben a kímélő konyhatechnikai eljárások alkalmazását: a párolást, a habarást és a főzést – a rántással és a zsírban sütéssel szemben.






3. Igyunk eleget!

Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék – napi két-két és fél liter ásványvíz és gyógytea – fogyasztása. Kerüljük a cukros, tartósítószer hozzáadásával készült gyümölcsleveket! Igyunk ehelyett százszázalékos gyümölcstartalmú leveket, ám vigyázzunk: ezeknek literszám való fogyasztása nem ér fel ugyanennyi ásványvíz fogyasztásával, ugyanis sűrűségük sokkal nagyobb, ami miatt nem képesek ugyanolyan mértékben felszívódni szöveteink közé, mint az ásványvíz. Ajánljuk inkább a gyümölcslé-ásványvíz 1:3 arányú keverékét.
Ugyanígy nem számít bele a napi folyadékfogyasztásba a tej, a levesek és a kávé fogyasztása sem.






4. Pihenjünk sokat!

Aludjunk minden nap legalább nyolc órát, kényelmes ágyon, nyugodt körülmények között. Napközben, ha tehetjük, relaxáljunk többször, nyújtsuk izmainkat, és jógázzunk!


5. Töltődjünk föl!
Töltsük szabadidőnket olyan tevékenységekkel, amelyek örömet nyújtanak: olvassunk sokat, sétáljunk, találkozzunk barátainkkal, stb. Ápoljuk emberi kapcsolatainkat, figyeljünk oda családtagjainkra, kedvesünkre! Teremtsünk otthonunkban rendet és harmóniát, hiszen ne feledjük: a fittség nemcsak ép testet, hanem ép lelket is feltételez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top