Életmód

Életfolyamataink karbantartója – a pajzsmirigy

Kicsi, jelentéktelen, különösebb törõdést nem igénylõ szerv – gondolják sokan a pajzsmirigyrõl. Pedig helytelen mûködése minden alapvetõ életfolyamatunkra, és ezáltal az egész szervezetünkre kihat.





A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk, ami jód és fehérje felhasználásával hormont termel: trijód-tironint (T3) és tiroxint (T4). Ezek mennyiségét az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonján (TSH) keresztül szabályozza. Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működéséért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigénfogyasztásunkat, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, a szellemi fejlődésért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat is.








Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző …
Ha elégtelenül működik


Az alulműködésnek (hypothyreosis), vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is.

Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető. Ilyenkor az igazi ok csak vérvétellel, a TSH szint mérésével állapítható meg. Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is. Ilyenkor a bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki. A pajzsmirigy alulműködése jól kezelhető hormonpótlással.




Fontos a megfelelő jódfogyasztás!

Mivel Magyarország nagyrészt jódhiányosnak számít, ezért erre különösen oda kell figyelni. Terhesség, szoptatás idején megnő a jódszükséglet, a magzat fejlődéséhez alapvető a megfelelő jódellátottság. Gyermek- és serdülőkorban szintén elegendő mennyiségű jód szükséges a normális fejlődéséhez.


Ha “túlpörög”

A pajzsmirigy túlműködik (hyperthyreosis), ha a kelleténél több hormont termel. Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettőslátás kísérheti. A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent melegtűrés, valamint a meleg, nedves bőr. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet.


A pajzsmirigy gyulladásos megbetegedései

A krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás főleg a nőket érinti. Gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmeneti pajzsmirigy-érzékenységgel vagy -megnagyobbodással, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat.






Veszélyeztető tényezők


A pajzsmirigy működési zavarai serdülőkorban, a változó kor és terhesség idején jellemzőbbek. Veszélyeztető tényező a stressz, a lelki traumák, az immunrendszer normális működését aláaknázó hajszolt, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.


Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a stresszt, és táplálkozzunk helyesen: együnk változatosan, lehetőleg természetes alapú ételeket. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő jódfogyasztásra is. A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 mikrogramm, terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 mikrogramm. A jód természetes forrása a jódozott só, a tengeri só, a tengeri halak (tonhal, lazac, vörös sügér, makréla) és a tenger gyümölcsei.


Természetes és kiegészítő kezelések

A pajzsmirigyműködés harmonizálásában segíthet az akupunktúra, a homeopátia, a neurálterápia, a relaxáció, a kineziológia, az autogén tréning, a rendszeres torna és mozgásterápia, a kirándulás, a fényterápia, a hidroterápia, valamint az enyhén sós, kénes fürdő.






Járjunk ellenőrzésre!

A megelőzés mindig sokkal fontosabb és kifizetődőbb, mint a már kialakult betegség kezelése. Egy egyszerű vérvétellel kimutatható, hogy megfelelő-e a pajzsmirigyhormon-szintünk vagy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top