Életmód

Vega- izmus

Az üzletek polcairól ránk zúduló élelmiszerdömping, a nagy mennyiségû táplálkozással kapcsolatos információ és az orvostudomány eredményeinek publikálása mind-mind változtatásra készteti a fogyasztókat.

Arra, hogy változtassanak táplálkozásukon, módosítsák étkezési szokásaikat.
Táplálkozási divatok alakulnak ki mélyrehatóbb ismeretek nélkül, csupán egy-egy szimpatikus elemet kiragadva bizonyos táplálkozási irányzatokból. Ilyen divattá vált a vegetáriánizmus is. A vegetáriánus étrend választásának oka lehet vallási, egészségügyi vagy ökológiai szempont, de tény, hogy egyre többen elsősorban az egészségesebb táplálkozás iránti igény miatt próbálják ki az irányzatot.

A vegetáriánius táplálkozásnak két fő formája van: a tradicionális és az atípusos. A tradicionális vegetáriánusok között a legszigorúbb étrendjük az ún. vegánoknak van: ők csak növényi eredetű termékeket fogyasztanak, mindenfajta húsételt, tejet és tejterméket, tojást kizárnak étrendjükből, sőt a tejpor, zselatin stb. állományjavítóként történő alkalmazása sem engedélyezett. Némileg engedékenyebb az ovo-, illetve a laktovegetáriánus étrend, amely szintén húsmentes, de állati eredetű termékeket tartalmaz, hiszen a tojás és/vagy tej és tejtermékek beiktatása a táplálkozásba a növényi eredetű termékek mellett engedélyezett. Táplálkozástani szempontból a legkiegyensúlyozottabbnak a szemivegetáriánus étrend nevezhető: a növényi eredetű anyagok mellett a hal és a szárnyashúsok fogyasztása is engedélyezett, ami a teljesértékű fehérjebevitel biztosításával a szervezet működéséhez szükséges aminósavakat is tartalmazza.


Az atípusos vegetáriánusok között tartjuk számon nyerskosztos vegán étrend híveit, ők hőközlő műveletek nélkül fogyasztják ételeiket. A makrobiotikusok a jin és a jang segítségével rendszerezik az élelmiszereket, ebben a vegetáriánus étrendben a gabonafélék központi szerepet töltenek be. Vannak kizárólag gyümölcsöket, illetve tartósító- és növényvédő szerektől, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztók is (natúr konyha). Egyre népszerűbb az ún. reform étrend is, amely kizárólag természetes anyagokat használ, és csökkentett benne az állati fehérje fogyasztása.
Mint a fentiekből is kitűnik, a vegetárius étkezési szokások sokfélék lehetnek: vannak közöttük sok megszorítást és sok kerülendő nyersanyagot tartalmazóak, és vannak kevésbé szigorúak. A tudomány mai ismeretei alapján azonban nem tagadható, hogy egyes vegetáriánus étkezési formák hosszabb-rövidebb idő után hiánybetegségeket okozhatnak, illetve károsíthatják az egészséget.
Érdemes tehát az általában hangoztatott előnyök mellett a nem kívánt hatásokat, következményeket is számba venni, mielőtt úgy döntünk, vegetáriánusok leszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top