Életmód

Téli betegségûzõ gyógynövények

A tél vége felé kimerültebbek, fáradékonyabbak vagyunk. Immunrendszerünk legyengül, könnyebben utolérnek a betegségek, hacsak nem vetünk be ellenük néhány csodatévõ gyógynövényt.

Ebben az időszakban immunrendszerünk is elfárad, ásványianyag- és vitaminkészleteink kimerülőben vannak, így szervezetünk könnyebben megadja magát a különféle betegségeknek. Ahhoz, hogy energikusak és ellenállóak legyünk, a változatos táplálkozáson, a sok pihenésen és a friss levegőn kívül sokat segítenek a gyógynövények.

Ha legyengült az immunrendszered

A Ginseng és a Bíbor kasvirág a leghatékonyabb immunerősítők között említhető. Fokozzák a szervezet természetes ellenálló képességét, és segítenek vírusfertőzések, gyulladások esetén is. Mindkét gyógynövényt kúraszerűen érdemes alkalmaznunk.





Bazsalikom: Harmonizálja az immunrendszert, antibiotikus hatása miatt kiváló a fertőzéses, gyulladásos betegségek megelőzésében és kezelésében. Alkalmazhatjuk teaként, vagy illóolaját fürdővízbe, párologtatóba cseppentve. Gyógyteát 1 evőkanál növényből készíthetünk (2dl vízzel leforrázzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük). Igyunk naponta 3-szor 2-3dl-t étkezés után, mézzel ízesítve.

Lapacho: A Dél-Amerikában élő, 700 évig elő lapacho fa kérgét az ott élő indiánok már évszázadok óta használták betegségek kezelésére. Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, kiváló immunstimuláló, antibiotikus hatású, valamint gyulladás- és fájdalomcsillapító. Daganatos betegségek megelőzésére is alkalmazható. Igyunk 6 héten át napi 1 litert, majd 4 hét szünet után ismételjük meg a kúrát. Egy liter forró vízbe tegyünk egy púpos kanál fakérget, főzzük 5 percig, hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.





Légzőszervi betegségek kezelése

Felsőlégúti fertőzések, gyulladások

Megelőzésre kiváló a légzőgyakorlatok alkalmazása, valamint a rendszeres séta friss levegőn. Ha már kialakult a betegség, fogyasszunk Levendula vagy Kakukkfű teát (1 evőkanál gyógynövényt 2dl vízzel forrázzunk le, majd 15 perc állás után szűrjük le, és igyunk meg napi 2-3-szor 2dl-t), vagy használjunk illóolajat. Kiegészítésképpen éjszakára kenjük be nyakunkat és mellkasunkat eukaliptuszbalzsammal, és a hálószobában párologtassunk vírusölő hatású boróka vagy eukaliptusz olajat.


Köhögés

Száraz köhögés esetén hatékony a Fehérmályva-gyökér, melyből 2 evőkanálnyi mennyiséget áztassunk 4dl vízben 6-8 órán keresztül, majd szűrjük le, és igyuk meg a nap folyamán 2-3 adagban elosztva.
Hurutos köhögés esetén segít az Ökörfarkkóró-virág teája (1 teáskanálnyi mennyiséget 2dl vízzel forrázzunk le, és 20 perc állás után szűrjük le). Naponta 2-3-szor 2dl-t igyunk meg étkezés után, mézzel ízesítve.





Torokgyulladás

Kaparó, fájó torok esetén sokan a pálinkás öblögetésre esküsznek, pedig az alkohol kifejezetten ártalmas ilyenkor, mert fokozza a gyulladást. Helyette gargalizáljunk a gyógynövények keverékéből készült teával. A nem kezelt torokgyulladás légcső- illetve hörgőgyulladást okozhat, ezért érdemes mielőbb megkezdenünk a kúrát.

Orvosi zsálya- Apróbojtorján: Baktáriumölő, fertőtlenítő, gyulladásgátló és összehúzó hatású a gyógynövények 1:1 arányú keverékéből főzött tea (forrázzunk le 1-2 evőkanálnyi mennyiséget 2dl vízzel, majd 20 perc állás után szűrjük le). Ha langyosra hűlt, gargalizáljunk legalább 10 percig naponta ötször. Fokozza a gyógyulás hatékonyságát, ha a keveréket Borsmentával, Kakukkfűvel és Majorannával egészítjük ki.

Influenza

Megelőzésére kiváló az Echinacea-csepp, de ha már kialakultak a betegségtünetek, alkalmazzunk gyógyteás kezelést.

Feketebodza virág – Hársfavirág: Láz esetén naponta egyszer végezzünk izzasztókúrát: a két gyógynövényt 1:1 arányban keverjük össze, 3 evőkanálnyit forrázzunk le 5dl vízzel, 20 percig hagyjuk ázni, majd 5 perc múlva keverjünk hozzá egy citrom levét és három kanál mézet. Igyuk meg forrón, majd takarózzunk be. Az izzadás során elveszített káliumot banánnal pótolhatjuk.






Kamilla: Antibakteriális, gyulladásgátló, fájdalom- és lázcsillapító hatású, továbbá aktivizálja az immunrendszert, ezért teája az influenza kezelésének hatékony kiegészítője. Egy evőkanálnyi kamillavirágot forrázzunk le 2dl vízzel, majd 15 perc állás után szűrjük le. Naponta 3-szor igyunk meg 2dl-t étkezés után.

Hol szerezzük be a gyógynövényeket?

Kevesen tehetik meg, hogy otthon termesszenek gyógynövényeket, különösen igaz ez a rohanó városi életet élőkre. Fontos, hogy a gyógyításra használt növényeket megbízható forrásból szerezzük be. A Herbária Rt. által gyártott, valamint a Naturproduct Kft. által forgalmazott gyógynövények minősége megfelelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top