Életmód

Csukd be a pénztárcád!

És ne költs semmit! Ezzel tudsz a legjobban spórolni. Mert mostanában ezért sokszor ez a jelszó! Ezek után tényleg csak csukott pénztárcával léphetsz ki a házból? Elárulunk néhány – ennél barátságosabb – költségkímélõ ötletet!





Pénz a téglában, gázpalack az autóban – a spórolásnak világszerte számos formája van, nemcsak a fűtésnél, a vásárlásnál, a moziban is figyelembe lehet venni a takarékosság szempontjait. És akkor még nem beszéltünk a különböző befektetésekről, invesztálásokról.

Sokszor nézőpont, felfogás és hozzáállás kérdése, sikerül-e spórolnod. A szakemberek szerint amennyiben önsanyargatásnak tekinted, hogy nem veszed meg magadnak mindazt, amit megkívánsz, az életkedved is elveszítheted, mert úgy érzed, megfosztod magad valamitől. Viszont ha a spórolást úgy tekinted, mint befektetést egy célba, amelyet meg szeretnél valósítani, nagyot lendít optimizmusodon, és sokkal sikeresebben veszed az akadályokat.

Akció az akció?

A takarékosság nem igazán az erősséged? Sokat vásárolsz? Próbálj ellenállni az akciós kínálatnak is! Szinte mindennap találkozhatsz olyan akcióval, amit úgy érzel, nem lehet kihagyni. Megnyugtatlak, mindenki gyakran él vele. Ám amikor vásárlókörutadból hazatérve pénztárcád megcsappant tartalmát vizsgálod, be kell látnod, árleszállítás ide vagy oda, többet költöttél a megengedettnél.

Tipp:
Az akciós termékeket mindig nézd meg jól, a kereskedők gyakran élnek azzal a trükkel, hogy a termékek felemelt árát csökkentik.






Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Hogyan spóroljak? »
• Spórolás »
• Spórolás, de hogyan? » 

Könyvajánló:
• Alexander Oakwood: 1100 aforizma, Bagolyvár Kiadó
• Summey, Mike, Dawson, Roger: A hétvégi milliomos, Royalwell Könyvkiadó
• E. Wheeler: A gazdagság benned van, Bagolyvár Kiadó, 1200 Ft
Légy célirányos!

A takarékosságnak az az egyik nagy trükkje, hogy igyekszel minél kevesebbet költeni. Mielőtt vásárolni indulnál, jegyezd fel, mi mindenre van szükséged, illetve milyen termékeket néztél ki magadnak. Gyűjtsd össze a kuponokat, bónuszpontokat, mielőtt vásárolni indulnál!
Ha utazni szándékozol, használd ki a last minute jegyváltást vagy a népszerűvé vált fapados légitársaságok ajánlatait. Minél korábban jelentkezel, annál olcsóbban jutsz repülőjegyhez vagy szálláshoz. És bizony ha szórakozni vágysz, a moziban is lehet spórolni, a hét egy napján szinte mindenhol olcsóbbak a belépőjegyek.






Mindennapjaid

A gáz, a villany, a fűtőolaj drágább lett idén is, drágább lesz jövőre is. Hogyan reagálj? Ha teheted, estére zárd el a fűtőtesteket. Ha van esetleg kandallód, fatüzelésű kazánod, fűts gyakrabban fával és szénnel! Ellenőrizd ablakaid, ajtóid szigetelését, a „cúgos” szobából gyorsan kiáramlik a meleg levegő, és tér be helyette a kinti hideg.

Tipp:
Vásárolj alacsony fogyasztású égőket a világításhoz, és csak abban a helyiségben hagyd égve a lámpát, amelyikben tartózkodsz. Ha zuhanyozol, az első két-három percben még hideg víz jön a csapból. Ezt külön vödörben felfoghatod, jó a vécé leöntéséhez, vagy a szobában a virágokat öntözni. Nyáron érdemes a háztetőről összegyűjtened az esővizet, így nem kell a csapból a virágokat öntöznöd.






Pénz, pénz, pénz

Ha van spórolt pénzed, igyekezz kihozni belőle a legtöbbet! Ha egyedül nem birkózol meg a befektetések kínálatával, fordulj egy erre szakosodott tanácsadó céghez. Bizony ez is pénzbe kerül, mert nem olcsó a szakemberek óradíja, de megéri hozzájuk fordulni. Ha biztos, de kisebb hozamú befektetésre vágysz, vásárolj takarékkönyvet, ami – igaz, kevés kamattal – különböző állami jótállásokkal jár.
A másik invesztálási lehetőség a részvény, ami rizikós lehet, ha nem értesz hozzá, ezért jobb tőzsdebrókerre bízni részvényeid kezelését. A hitel felvételét alaposan gondold át, sokszor a kisbetűs részben találod meg, mekkora összeget fizetsz vissza évek múltán.


És újra pénz

Bankkártyád használatával is csökkentheted kiadásaidat, amennyiben kártyával fizetsz vásárlásod során, kevesebb költséget von le tőled a bank, mint ha külön ATM bankjegy-automatánál veszel le többször kisebb összeget. Kényelmes, mert nem kell nagyobb mennyiségű készpénzt tartanod magadnál, hiszen készpénz nélkül is vásárolhatsz, valamint készpénzhez juthatsz vele a hét minden napján, a nap 24 órájában.






Tipp:
Az egyre népszerűbb hitelkártyát érdemes a fiókban hagynod, mert szinte észre sem veszed: ahelyett, hogy megtakarítottál volna, túladósodsz. Bankkártyás és hitelkártyás költéseidről a bankod havonta részletes elszámolást küld a részedre, így nyomon követheted és ellenőrizheted jóváírásaidat és költéseidet.


Száguldozó kicsi kocsi

Sok kicsi sokra megy, hetente tapasztalhatod, szabad szemmel is láthatod, hogyan kúszik fel lassan a benzin ára. A nyár folyamán hozzá kellett szokni, hogy a közép-kelet-európai régióban továbbra is itthon a legdrágább egy liter benzin ára. Érdemes a vezetés bizonyos trükkjeit elsajátítanod – és így „szőke” sofőrnek sem tekintenének a férfiak –, hogy ne fogyasszon a kelleténél többet az autód.

Tipp:
Ami az üzemanyag-fogyasztást és -minőséget illeti, nincs kimutatható különbség a benzinkutak között. Keresd meg a lakóhelyed, illetve napi útvonalad közelében található legolcsóbb kutat, és bátran járj vissza oda.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top