Életmód

Meztelen igazság

A nõk általában nehezebben jutnak el az orgazmusig, mint a férfiak, és több mint 10%-uk egyáltalán nem élte még át ezt a csodát. Õk hajlamosak azt hinni, hogy valami nincs rendben velük. Pedig az orgazmus tanulható...

Pedig mindenki fejlesztheti orgazmuskészségét, aki hajlandó megismerni teste működését, és felszabadultan kísérletezni.
Régen tabutéma volt a női orgazmus, de ma már egyre többet hallunk róla, mégis túl sok a félreértés. Talán azért, mert az igazi problémákról még mindig alig merünk beszélni. Szégyelljük, ha nehézségeink vannak vele, pedig ez nem valamiféle fogyatékosság. Kevés nőnek adatott meg, hogy olyan egyszerűen jusson el a szexuális beteljesülésig, mint ahogy a férfiak általában. A nők kevesebb mint egynegyede éri el szeretkezés közben „hagyományos módon” az orgazmust, nagy részüknek pedig egyéb „trükkökre” – orális vagy érintés útján történő izgatásra – van szüksége. Ezzel semmi más baj nincs, mint az, hogy a köztudatban még mindig az él, hogy a „trükközés” nem természetes.






Miért megy nehezebben a nőknek?







Keresd a nőt – magadban!

Korábbi cikkeink:
Vénusz-tréning
Yoni, avagy az Élet kapuja
Ha körte, ha alma – gyönyörű!
Nőiesség kilóra
Aviva-módszer

Azon túl, hogy testfelépítésünk különbözik a férfiakétól, izgalomba jutásunkhoz sem elég általában a puszta látvány – a férfiakkal ellentétben nekünk elsősorban bőrkontaktusra, simogatásra van szükségünk. Emellett a női orgazmus jórészt az agyban dől el, nem az ágyban. A mentális érettségen kívül nagyon nagy jelentősége van a lelki tényezőknek, a partnerhez fűződő érzelemnek, a bizalomnak, a meghittségnek és a romantikának. Ráadásul az orgazmus gyakorlat kérdése is: annál nagyobb esélyünk van rá, minél jobban ismerjük testünk működését. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy testi-lelki állapotunktól függően alkalmanként eltérő intenzitású ingerlést igénylünk – míg néha csak gyengéd simogatásra van szükségünk, lehet, hogy ez máskor kevés. Nálunk tehát egyszerre több feltételnek kell teljesülnie, mint a férfiaknál, ezért jutunk el ritkábban, lassabban és nehezebben a szexuális kielégülésig. Az orgazmus azonban tanulható – türelem, idő és gyakorlás szükséges hozzá.


Az orgazmus jelei





Aki átélte, tudja, micsoda elsöprő erejű, ellenállhatatlan érzésről van szó. Az orgazmus a szexuális együttlét tetőfoka. Izgatás hatására létrejövő fizikai, pszichikai örömérzet, melynek során, akárcsak sportoláskor, az agyban nagy mennyiségű endorfin szabadul fel. A boldogsághormon okozza ezt a rendkívüli kéjérzetet, mely – amellett, hogy számos lelki „mellékhatása” van – intenzív testi „tünetekkel” is jár. Az orgazmust megelőző izgalmi állapotban a vér a nemi szervekbe áramlik, amelyek megduzzadnak, és fokozott váladéktermelésbe kezdenek. Ez teszi sikamlóssá a szeméremrést és a hüvelyt. Majd a kielégülés néhány másodperces pillanatában megemelkedik az inzulinszint és a pulzusszám, kitágulnak a véredények, szaporább lesz a légvétel, felemelkedik a szőrzet, a hüvely, a végbél záróizmai és a húgycső egyidejűleg néhányszor ritmikusan összehúzódik, és a vér hirtelen visszaáramlik a test többi részébe. A női orgazmus szépsége, hogy míg a test válaszreakciói a kielégülés során hasonlóak, az ide vezető út többféle lehet.

Ahány ház, annyi orgazmus?

A nők nagy része csak a csikló izgatásával jut el az orgazmusig. Ez a szeméremrés felső részében, a nagyajkak és a kisajkak találkozásánál elhelyezkedő érzékeny terület anatómiailag a férfi hímvesszőjének felel meg. Bőrredők szegélyezik, amelyből az izgalom fokozódásakor előbújik, megnagyobbodik és megkeményedik. Itt található a legtöbb olyan idegvégződés, amely a szexuális kielégülés előidézésében szerepet játszik, ezért van az, hogy sokan csak a csikló simogatásával, dörzsölésével, nyelvvel vagy más módon történő ingerlésével érik el az orgazmust. A beteljesülést követően a csikló érzékennyé válik, érintése akár fájdalmas is lehet.




A nők csupán 25-35%-a jut el kizárólag hüvelyi ingerléssel is az orgazmusig. Bár vannak nőgyógyászok, akik azt mondják, hogy ilyenkor is csak arról van szó, hogy a hüvely szövete enyhe húzást gyakorol a csikló környéki részre, ami ezáltal izgalomba jön, és ez váltja ki a beteljesülést. Ám ez a bűvös pontocska gyakran messze van a hüvelytől, így a szex közben végzett mozgás hatására sem éri elég inger, ezért sikerül kevesebb nőnek a „hagyományos” kielégülés.

A G-pont





Mindezt megcáfolja a G-pont-elmélet, mely szerint a hüvely beidegzettsége ugyan szegényes, és csupán az alsó harmada érzékeny, létezik a hüvely elülső, felső falán, a bemenettől kb. 3-6 cm-re egy pici, borsónyi nagyságú, G-pontnak nevezett kemény, érdes felület, amely súrlódásra, dörzsölésre és nyomásra is fokozhatja a szexuális izgalmat. Megfelelő ingerlés hatására kis idő után megduzzad és kitapinthatóvá válik, ami a vizelési ingerhez hasonló érzetet válthat ki. Ezt sok nő kellemetlennek éli meg, pedig valójában nem kell vizelnie, csak nehéz megkülönböztetni a két érzést. Ráadásul a G-ponton keresztül elért orgazmus során gyakran folyadék is termelődik, ami kifolyik vagy kispriccel a hüvelyből. A kutatások szerint azoknál a nőknél, akiknek elsődlegesen hüvelyi orgazmusuk van, a G-pontnak kitüntetett a szerepe. Azonban a nők jelentős részénél nem sikerült bizonyítani a G-pont létezését.
A nők kb. 20-30%-a mindkétfajta orgazmusra képes, sőt egy részük nem tudja megkülönböztetni, hogy csikló- vagy hüvelyi ingerlés következtében jutott-e el a csúcsra. A két orgazmus között érzésben az a különbség, hogy míg a csiklóorgazmus erőteljesebb, intenzívebb, ám rövidebb ideig tartó élményt jelent, addig a hüvelyi orgazmus mélyebb, szétáradóbb, akár a méhnyak területére is kiterjedhet, és könnyebben ismételhető.

A titokzatos U-pont…
 




Ne színlelj, úgyis kiderül!

Az orgazmus hiányának jelei:
• Minél erősebb a nők izgalmi állapota, hüvelyük annál nedvesebb. Hüvelyszárazság esetén gyanakodhatunk az orgazmus elmaradására.
• Ugyancsak árulkodó jel lehet a mellbimbók megkeményedésének és sötétebbé válásának hiánya.
• Szapora szívverés nélkül ugyancsak nincs orgazmus.
• A hüvely kb. 1 másodperces szünetekkel 5-10 akaratlan izommozgást produkál az orgazmus során. Ennek elmaradása szintén a beteljesülés hiányára utal.
• Az orgazmus utáni „hiperérzékenység” is általános. Ennek oka, hogy a nemi szervek a vérbőségtől annyira érzékennyé válnak, hogy a további ingerlés egy ideig kellemetlen. 
Állítólag létezik egy kevésbé közismert területünk is, az U-pont, amely a G-pontnál is érzékenyebben reagál az ingerekre. A csikló alatt kb. 2,5 cm-re található, a húgycsőnyílás közelében. Orális vagy kézzel történő izgatása heves erősségű orgazmust válthat ki.
A nők kevesebb mint 10%-a olyan szerencsés, hogy a nemi szervek érintése nélkül, pusztán a mellek, a fülek vagy a nyak simogatása, csókolgatás, valamint a csókolózás hatására is képes eljutni az orgazmusig. Vannak nők, akiket az oly sokáig tabuként kezelt anális szex juttat gyönyörhöz, ugyanis a végbélnyílás körüli terület erogén zóna mindkét nem számára, és sokan ennek stimulálásával jutnak orgazmushoz. Ritka esetben az is előfordulhat, hogy direkt inger nélkül, pusztán vizuális élmény vagy szexuális fantázia hatására következik be az orgazmus.
Nagyon fontos tudni, hogy minden női orgazmus normális és egyenértékű. Szerencsés az, aki a heves simogatások hatására is képes „elszállni”, de nem természetellenes az sem, ha valaki a csikló és a hüvely ingerlését egyaránt igényli. A lényeg az, hogy ismerjük meg és fogadjuk el testünk működését.

Multigyönyör

A férfiaktól eltérően a nőknek nincs szükségük arra, hogy hosszabb idő elteljen két orgazmus között. A nők képesek a multiorgazmusra, azaz szünet nélkül több kielégülés megélésére egymás után, anélkül, hogy teljesen visszatérnének a nyugalmi állapotba. A szakemberek véleménye szerint minden nőnek lehet többszörös orgazmusa, de csak alig minden második tapasztalja meg. Azok a nők, akik képesek erre, azt mondják, a titok nyitja a változatos ingerlés. A többszörös orgazmusnak több fajtája lehet. Előfordulhat, hogy mindegyik orgazmus külön érezhető, és köztük részleges a visszatérés a nyugalmi állapotba. Vannak, akik egyetlen hosszú folyamatként élik meg, mert a sok apró orgazmust csak másodpercek választják el egymástól, és közben nem csökken az izgalmi szint. Másoknál sorozatosan pár perc elteltével jelentkeznek az orgazmusok, és közöttük csak minimális az izgalomcsökkenés.

Örök kérdés – számít-e a méret…?





Mivel a hüvely felső kétharmadában ritkák azok az idegvégződések, melyek izgalmat keltenek és szerepet játszanak az orgazmus kiváltásában, a hímvessző hosszúságának alig van jelentősége. Egyes nőknél a méhnyak érintése ugyan kellemes érzést válthat ki, de sokan vannak, akiknél ez fájdalmas. Ennek ellenére vannak nők, akik a nagy méretre esküsznek.

…és a kor?

Amíg egy fiatal lány a medenceizmok rugalmasságának és a nemi szervek jó vérellátásának köszönhetően könnyen, percek vagy akár másodpercek alatt eljut az orgazmusig, addig idősebb korban a hormonális változások és az izmok gyengülésének következtében hosszabb ideig tart elérni a csúcsra. Viszont az erogén zónák érzékenysége, sőt száma is nő az évek során, így idősebb korban sokkal átütőbb erejű, egész testre kiterjedő és hosszabb ideig – kivételes esetekben akár fél óráig is – tartó orgazmusban lehet részünk. Minél érettebb egy nő, annál jobban élvezi a szexet, ezért sem kell aggódni az évek múlása miatt.



Lehet-e kielégülés orgazmus nélkül?

Az orgazmus nem feltétlenül jelenti a csúcsot minden nő számára. A köztudatban sajnos az él, hogy ha nincs orgazmus, nem sikerült az együttlét, pedig nem kell feltétlenül mindig a csúcsra jutni ahhoz, hogy valaki kielégüljön. A cél az, hogy mindenki megtalálja, ami jó neki. A megfelelni akarás görcsösséget eredményez, ami tovább rontja a szexuális beteljesülés létrejöttének esélyeit. Sokak szerint az orgazmus fejben dől el – nagyon fontos a partnerek közötti megfelelő intimitás és bizalom, az önbecsülés, és az, hogy szeressük magunkat.

Amit feltétlenül tudnod kell





• Az orgazmusért meg kell dolgozni, ami gyakran sok időt és gyakorlást igényel. Ne add fel, ha nem sikerül rögtön! Nagyon fontos, hogy partnerednek mondd el vagy mutasd meg, hogyan jó neked.
• Aki nem képes az orgazmusra, nem abnormális és nem is feltétlenül frigid. A frigiditás azt jelenti, hogy semmilyen módon nem vagyunk képesek izgalmi állapotba kerülni, míg a kielégülés elmaradása megfelelő izgalmi szint esetén orgazmuszavarra utal. Ilyenkor érdemes szexológushoz fordulni.
• A szexben mindent szabad, ami mindkettőtöknek jó. Ne szégyelld magad, vess be mindent a jó cél érdekében. Ismerd meg a tested, és engedd meg magadnak az örömöt. Vannak például nők, akik maszturbációval el tudnák érni az orgazmust az együttlét során, ám ezt megalázónak érzik. Pedig ezzel nincsen semmi probléma – ha így tudnak eljutni a csúcsra, akkor az így van jól.
• Az orgazmus közbeni izom-összehúzódás, majd az azt követő elernyedés jobban revitalizálja a szervezetet, mint egy óra masszázs.
• Sok nőnek nagyobb élvezetet nyújt az előjáték, mint az orgazmus. Vállald fel, hogy szükséged van rá. Ha párod túlságosan hamar a lényegre térne, fékezd a tempót.
• Az orgazmus hiánya az esetek többségében nem fizikai, hanem lelki eredetű, ezért ilyenkor az elsődleges feladat a gátlások gyökerének megkeresése.
• Nagyon ritka, hogy a párok egyszerre jutnak a csúcsra. Fontosabb, hogy a nő ne maradjon kielégítetlen, mint az, hogy egyszerre éljék át a gyönyört.
• Hüvelytornával erősíthető az orgazmuskészség. A Kegel-gyakorlatok néhány hét után látványos javulást eredményeznek.
• Az orgazmus eléréséhez a legideálisabb póz, ha a nő van felül, mert ilyenkor szabályozni tudja a behatolás szögét és sebességét. Ráadásul a férfi keze szabad, így még tovább fokozhatja a nő örömét.
• Az orgazmus segít testi-lelki egészségünk megőrzésében. Jó hatással van a keringési rendszerre, oldja a menstruációs görcsöket, fényt ad a bőrnek és az egész test tónusát javítja. Mivel az agynak abban a részében keletkezik, amely az érzelmeket befolyásolja, csökkenti a feszültséget, relaxál és hatásos ellenszere az álmatlanságnak.
• Az aktív szexuális élet biztosítja az orgazmuskészség minél tovább tartó megőrzését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top